Abel Azcona planta per segona vegada el jutjat de Berga

L'artista es troba "exiliat" a Portugal

Redacció
07 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:44h
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'.
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'. | Twitter
L'artista Abel Azcona ha plantat aquest dimarts per segona vegada al Jutjat d'Instrucció 1 de Berga que l'investiga per presumptes delictes de profanació i contra els sentiments religiosos per la seva peça performance 'Amén', que recull l'acció d'escriure la paraula 'pederàstia' amb hòsties. Abel Azcona ja va anunciar fa uns dies que no compareixeria davant del jutge, tal com va avançar NacióBerguedà.

El jutjat l'havia citat per segona vegada aquest dimarts, després que una primera vegada, el 5 de febrer, ja renunciés a comparèixer, en ser investigat per un delicte de profanació de l'article 524 del Codi Penal en concurs amb el delicte contra els sentiments religiosos.

El jutjat l'investiga concretament per exhibir 'Amén' el 2016 al centre d'art contemporani El Konvent de Cal Rosal, prop de Berga. L'exposició va recollir una performance en la qual Azcona va recopilar hòsties de 242 eucaristies amb les quals va conformar la paraula "pederàstia", com a crítica als casos d'abusos a l'Església Catòlica.
 
Qui va presentar la querella contra Azcona va ser l'entitat Advocats Cristians, que aquest dimarts ha indicat a Twitter que, davant d'aquesta segona incompareixença, demanaran al jutge que l'investigui també per un delicte d'obstrucció a la justícia. Azcona els ha respost: "A ofensa als sentiments religiosos i desobediència ara afegim obstrucció a la justícia. No hi ha dos sense tres. La setmana vinent inauguro exposició a Lisboa. Esteu convidats!". 
 
La performance amb hòsties consagrades va exhibir-se prèviament a Pamplona, on hi va haver concentracions de rebuig, pregàries i pintades. L'Arquebisbat de Pamplona i Tudela i l'Associació d'Advocats Cristians van presentar diverses denúncies als tribunals, encetant un procés judicial durant el qual el jutge encarregat del cas va concloure de forma categòrica que es tractava d'un exercici legítim de llibertat d'expressió i denúncia a l'Església Catòlica. "La resolució va considerar d'una manera bastant contundent que, com a artista, no havia fet res d'il·legal", ha manifestat Azcona en diverses ocasions.  

L'artista, que és a Portugal de gira, ha assegurat que disposa "d'una carta de suport del ministeri de Cultura de Portugal" davant de qualsevol problema que pugui sorgir respecte a la seva situació al país. 
 

Arxivat a