L'escola terapèutica Valldaura, un model d'èxit en l'atenció a joves amb trastorns de conducta o en risc

L'equipament obre portes durant un dia per explicar el seu mètode de treball i mostrar els espais on es realitzen les activitats d'atenció terapèutica i educativa, en plena natura i sense tanques ni mecanismes de contenció

06 de maig del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 15:01h
Dues joves del centre mostrant les instal·lacions a un grup format per familiars, polítics i periodistes.
Dues joves del centre mostrant les instal·lacions a un grup format per familiars, polítics i periodistes. | Pilar Màrquez Ambròs
En un antic monestir cirstercenc del segle XIII de més de 2.500 metres quadrats, que ha estat recuperat i adaptat per a les activitats d'atenció terapèutica i educatives, enmig del bosc i la natura, i situat entre Olvan i la Quar, hi ha l'escola de Valldaura, un centre per a joves amb trastorns de conducta i comportaments de risc com el policonsum de drogues, l'abús de noves tecnologies, o desordres alimentaris, als quals la Generalitat ha retirat la tutela als pares. Amb 20 anys d'història, el centre disposa d'aules, biblioteca, sala polivalent, pista poliesportiva, camins senyalitzats, un gorg natural a no gaire distància de l'equipament i zona de pícnic en un entorn natural privilegiat. "Atenem joves que venen de famílies molt transversals en l'àmbit social i econòmic", assegura el director clínic d'Amalgama7, Jordi Royo. 

Les estades a Valldaura poden ser d'estabilització, de fins a 3 mesos, curtes d'entre 3 i 6 mesos, mitjanes d'entre 6 i 12 mesos, o llargues d'entre 12 i 24 mesos. El centre, on també arriben joves de centres privats, està dedicat a adolescents d'entre 14 i 18 anys.

El centre va celebrar l'aplec de Santa Maria de Valldaura el passat 1 de maig. Es tracta de la festa major de l'escola, que va començar al punt del migdia amb una missa presidida per  mossèn Jaume Prat, i que va continuar amb un espectacle de màgia a càrrec de Dani Màgik. La direcció del centre ha decidit obrir enguany aquesta festa als veïns de la comarca per tal d'acostar la realitat de la seva tasca diària amb joves a la ciutadania. Durant el matí, a més, pares i mares, familiars, polítics locals i periodistes van poder compartir la festa amb els joves i van recórrer les instal·lacions on viuen aquests nois i noies. 
 

L'escola va obrir portes l'u de maig per l'Aplec de Santa Maria de Valldaura. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Jordi Royo explica que l'objectiu de Valldaura és atendre els joves "des de tres accions: clíniques, escolars i educatives". Per això, Royo considera que Valldaura és una clínica especialitzada, però també "una escola i una casa de colònies". Amalgama7 atèn 55 nois i noies a Valldaura, 45 en aquest equipament i 10 més a Valldaura Nou on hi pot haver joves que disposen de més independència. "No tenim tanques, ni mecanismes de contenció o medicació excessiva", recorda Royo.

El retrat robot dels nois i noies que atenen a l'equipament és el d'un jove de 16,2 anys de mitjana, amb problemes de consum, d'ansietat, trastorns compulsius i dèficit de projecte vital. Molts s'han vist immersos en conflictes legals o violència filioparental.

"Són joves que han d'afrontar que la Generalitat considera que els seus pares no són aptes per ser-ho", afirma Royo. Segons el director clínic d'Amalgama7, un 47% dels joves arriben a Valldaura amb un diagnòstic: d'aquests, un 59,7% pateix trastorns conductuals, un 12,4% consumeix drogues, un 11,2% té trastorns addictius, un 8,7% afronta alteracions del pensament, i un 7,2% té un trastorn del control dels impulsos. Només un 0,9% presenta dèficit intel·lectual. De fet, 7 de cada 10 joves milloren i acaben aprovant ESO i Batxillerat.

El 73% dels 189 nois i noies del curs 2017-18 d'Amalgama7 van aprovar l'ESO. Amalgama7 diposa d'altres centres al territori, com el de Can Ros ubicat a l'Alt Camp o el de Julià Romea, de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.
 

Aspecte d'una de les lliteres de Valldaura. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Valldaura és una de les empreses més grans del Berguedà, hi ha moltes persones que hi treballen diverses disciplines, hi ha un equip de clínics: psiquiatres, psicòlegs i infermeria; un equip de professors de lletres i de ciències; i un equip d'educadors, monitors i treballadors socials", ha destacat Royo. Una seixantena de treballadors interdisciplinaris fan alguna tasca al centre, ubicat a prop d'Olvan. 

Una visita als espais on els nois i noies aprenen i conviuen

La Martina de 15 anys i la Júlia de 17 anys van ser dues de les persones encarregades d'acompanyar els assistents a l'aplec durant la visita per l'equipament el passat dia u. Pels joves que resideixen a Valldaura, el dia comença a dos quarts de 8 del mati. És l'hora d'aixecar-se, vestir-se, fer el llit i esmorzar, segons van explicar ambdues noies. A primera hora els joves es vesteixen amb roba esportiva "per igualtat i per comoditat". Però també per pal·liar els efectes i tensió que pot causar escollir una roba o altra als joves que pateixen trastorns alimentaris o d'ansietat.

El propòsit de les habitacions, que queden tancades durant el dia, és que siguin un espai exclusivament de descans, on els nois i noies no hi passin més temps del compte. A la majoria de parets no hi ha decoració, perquè es considera que aquest és un un espai comú; i a les lliteres només poden veure's alguns objectes personals dels joves. Els residents tenen taquilles on guarden la roba de carrer per realitzar sortides fora del centre.  
 

Visita a l'espai de les dutxes i els lavabos de Valldaura. El rostre dels menors es troba pixelat o ocultat per tal de preservar-ne la intimitat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El menjador és també un espai molt important, on es fan tres dels cinc àpats de cada jornada. Els horaris estan molt marcats. També les dietes que s'ofereix als joves, en les quals es té en compte casos particulars i excepcions per religió i altres circumstàncies. Es menja amb coberts de plàstic per seguretat, per evitar agressions o autolesions. Molt a prop, hi ha la infermeria, on se'ls administra la medicació per una finestreta. En la mateixa zona de la casa, també hi ha els despatxos dels educadors i dels responsables de Valldaura. 
 

El director Jordi Royo amb les persones encarregades de la cuina. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Al matí, un cop recollida la taula i feta la primera activitat esportiva, s'inicia la teràpia de grup i, després, es va a l'aula on es fan les classes, per nivells. Les activitats educatives continuen durant tota la jornada. Les classes s'adapten d'una manera semblant a una escola rural, i amb un funcionament més autònom, per nivells i no necessàriament per edats. "La majoria abans no anava a l'escola", segons admeten els mateixos joves. Els nois i noies residents a Valldaura també fan diverses activitats, culturals o esportives durant el dia. A les dutxes, no hi ha miralls per esquivar complexos o conflictes amb la percepció de la pròpia imatge i els lavabos no es poden tancar. 

Valldaura ha col·laborat en el passat amb l'empresa Portal Berguedà, amb la marca Delícies del Berguedà, que produeix 10.000 iogurts setmanals, que es dedica a la inserció laboral de joves amb patologia dual i que forma part del programa de suport a l'emprenedoria social de la Generalitat de Catalunya. 
 

Una fotografia amb missatge penjada en una de les portes dels despatxos dels educadors. Foto: Pilar Màrquez Ambròs