FOTOS La Fira de Maig de Berga tanca edició fent un bon balanç de l'aposta pel sector alimentari

El regidor Francesc Ribera posa bona nota a una mostra multisectorial que ha comptat amb la presència de grans indústries agroalimentàries, però també de mitjans i petits productors

05 de maig del 2019
Actualitzat el 06 de maig a les 11:28h
Els productors agroalimentaris han mostrat els seus productes i han ofert degustacions.
Els productors agroalimentaris han mostrat els seus productes i han ofert degustacions. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fira de Maig de Berga ha tancat portes aquest diumenge fent un bon balanç de l'aposta pel sector agroalimentari. L'espai central de la fira que centrava la seva temàtica a explicar la indústria alimentària i la importància d'aquesta al Berguedà ha tingut una bona acollida durant tot el cap de setmana. El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera Titot, ha afirmat que la valoració general de la mostra multisectorial de maig és molt positiva. "El dissabte va ennuvolar-se però en general ha fet bon temps, al final la fira fa tres mesos que la preparem, però el temps acaba marcant molt cada edició, des de l'organització la valoració és súper bona i els productors estan contents", ha indicat el regidor. 

La indústria alimentària ha mostrat el seu pes a la mostra multisectorial amb la presència de grans indústries, però també d'empreses mitjanes i petits productors. Ha estat l'eix escollit enguany, seguint la decisió presa fa quatre anys per la tematització de les edicions. "Hem de dir que tothom està molt content, sempre hi ha aspectes que poden millorar-se o revisar-se però les crítiques que hem rebut han estat en positiu", ha dit Ribera. 

El sector agroalimentari del Berguedà es troba en un bon estat de salut i en ple creixement, amb una setantena d'indústries alimentàries. La comarca disposa d'un sector destacat dedicat als embotits i a la indústria càrnia, però també compta amb presència d'empreses que produeixen diversos altres productes, tal com s'ha pogut veure a la fira a través d'una exposició sobre els processos productius per on han passat desenes de persones durant tot el cap de setmana. La mostra sobre els processos productius ha estat dissenyada per l'empresa Raiels i el dissenyador berguedà Salvador Vinyes. 
 

Visitants a l'exposició sobre processos productius aquest diumenge. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els visitants han pogut conèixer de prop, a través de panells informatius, els 14 processos que il·lustren la producció d'aliments al territori: embotits, formatges, iogurts, cerveses artesanes, neules, galetes, pa, snacks, pèsols negre en conserva i bolets deshidratats. Les actrius de Tràfec Teatre s'han encarregat d'amenitzar l'exposició amb contínua interacció amb el públic. "L'acollida ha estat molt bona, cal dir que l'exposició que va acompanyar la fira de l'any passat, dedicada a la industrialització va deixar el llistó molt alt amb molts visitants", ha dit Ribera. 

Entre els productors agroalimentaris de la carpa central, n'hi ha hagut que tenien panells informatius com Liven, i d'altres que han exposat els seus productes i també han ofert tastos de degustació, com el projecte social Delícies del Berguedà, Indaber de Casserres que es dedica a l'aviram, o l'empresa Puigfitó, una altra empresa casserrenca, que elabora embotits des de fa 35 anys. "Les grans indústries no acostumen a anar a fires, de manera que han escollit ser-hi presents a partir d'aquests plafons informatius que explicaven la seva activitat", ha resumit Ribera.

Jèssica Barniol de Puigfitó ha valorat molt positivament l'oportunitat que els ha donat la fira. "Hem pogut exposar els nostres productes, donar-los a tastar al públic i interactuar amb els visitants", ha manifestat. "Nosaltres som fabricants i la nostra venda no és a través d'una botiga pròpia, de manera que en principi tampoc anem a fires. Però des de l'ajuntament se'ns va presentar aquesta oportunitat i, amb tot, els ha quedat un espai molt xulo i molt ben presentat", ha reblat Barniol. Ara bé, també ha exposat un però: "Com que en aquest recinte central no hi exposaven tots els productors que hi tenien un panell, ja que aquest és un aspecte que ha quedat a criteri de cadascú, hi ha hagut moments on la gent tendia a desviar-se pel lateral de la carpa on hi ha més parades", ha comentat

Marta Prat d'Indaber s'ha mostrat igualment satisfeta amb el fet de poder ser a la mostra. "Està molt bé que es potenciïn els sectors de la comarca, hi ha hagut força afluència de gent, encara que potser s'ha repartit bastant entre els dos dies, sobretot perquè dissabte el temps no va acompanyar gaire, nosaltres hem fet degustació dels nostres productes i hi posem bona nota", ha explicat. 
 

Fira de Maig de Berga 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Aquest mandat el govern de Berga i la Generalitat han treballat per crear 10 llocs de treball al sector agrícola a través del projecte Primer Sector Berguedà, una iniciativa que està pendent de la signatura de conveni. Aquest no s'ha pogut signar encara pel fet d'estar en període electoral, segons ha apuntat el regidor Francesc Ribera, però podrà tancar-se sense després dels comicis del 26 de maig. L'objectiu, un cop consolidat el projecte, és tirar endavant una segona fase que ha de garantir la implantació d'un centre d'elaboració amb espais i serveis compartits.

Activitats paral·leles, exhibicions gimnàstiques i consum responsable
 
El regidor Francesc Ribera ha fet una valoració positiva de l'acollida de les activitats paral·leles de la fira. Música, jocs infantils i fins i tot una visita guiada, entre altres, han amenitzat amb èxit la mostra, tant dissabte com diumenge. També hi ha hagut una elevada concentració de públic a l'escenari de l'Avinguda del Canal on enguany es feien les exhibicions gimnàstiques, malgrat les reticències inicials pel canvi d'ubicació. Aquesta ha estat la segona edició de la fira que se celebra el primer cap de setmana de maig, en comptes del dia 1 tal com era costum, un canvi que el govern de la CUP va implementar l'any passat. 

Potser el que ha costat més d'arrencar, i que no ha tingut sempre l'afluència de públic desitjada ha estat, d'entrada, el sector d'empreses de consum responsable ubicat a la plaça de Viladomat, una novetat d'enguany. En diversos moments del cap de setmana s'ha pogut veure que aquest era un espai menys poblat de públic que la resta. Francesc Ribera ha explicat que és quelcom que "ha costat una mica, perquè no ha quedat en lloc prominent com s'havia previst", si bé ha puntualitzat que "s'haurà de veure quina és la valoració de contractacions que fan les empreses que hi han tingut presència".  
 

Música i ball a la zona del Vermusic, aquest diumenge al punt del migdia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs 
 

Cabina de fotografia instantània a l'estand del Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a