El govern de Berga redueix el deute fins a 12,2 milions

L'executiu de la CUP explica que ha rebaixat en un 40% l'endeutament de l’Ajuntament de Berga

03 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:09h
El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, en una imatge d'arxiu.
El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, en una imatge d'arxiu. | Aida Morales
Berga ha reduït en un 40% l'endeutament municipal al llarg del mandat 2015-2019, segons ha explicat el regidor d'Hisenda i Planificació Pressupostària, Francesc Ribera Titot a NacióBerguedà. L'Ajuntament de Berga ha passat de tenir un deute de 20,2 milions d'euros a rebaixar-lo a 12,2 milions. La CUP ha fet públiques les dades en una bustiada amb díptics que ha realitzat aquests dies a la ciutat. 

"Quan vam entrar a l'ajuntament, aquest presentava un deute reconegut de 18,2 milions als quals se n'hi van haver de sumar 2 milions més que estaven per allà amagats", ha detallat el regidor d'Hisenda. Aquests 2 milions més de deute es corresponien a l'assumpció del préstec del cas Inberga Tur que va ser necessària per formalitzar el Conservatori de Música dels Pirineus (uns 1.118.000 euros); a una sentència per interessos de demora (uns 359.000 euros); i a l'amortització total del deute per la instal·lació de la gespa artificial del camp de futbol (uns 427.000 euros).

L'Ajuntament de Berga està ultimant el tancament de comptes de 2018, que encara no ha portat al ple, però la xifra de deute amb què tancarà l'exercici ja la coneix: 12,2 milions d'euros. "Quan s'acabi el mandat, la previsió és que aquesta xifra encara s'haurà reduït una mica més", ha defensat Ribera. Francesc Ribera ha argumentat la "bona feina" feta per la CUP aquests quatre anys en matèria econòmica. "Des del primer dia es va eliminar el dèficit, ens vam limitar a comprar o contractar allò que podíem garantir que es pagaria, vam pagar els 2,8 milions que es devia en factures a proveïdors i hem complert amb totes les obligacions de pagament de préstecs", ha enumerat. 
 
El resultat ha estat la reducció d'un 40% del deute municipal. Una xifra que, assegura que, compleix les seves previsions de fa 4 anys. "Vam calcular que podríem eixugar el deute amb dues legislatures, però hi ha un element que ha fet que no s'arribés a rebaixar a la meitat; que és el préstec per 1,5 milions del canvi d'enllumenat", ha dit Ribera. "És un préstec sense interessos que paguem amb el que ens estalviem del consum però que distorsiona la rebaixa del deute", ha manifestat. 
 

Evolució del deute municipal. Foto: CUP Berga


El regidor d'Hisenda ha destacat que "des de l'oposició se'ns retreu deixadesa" però ha argumentat que s'han fet totes les actuacions en equipaments i vies públiques que es podien pagar. "Ens hagués agradat un manteniment més elevat, però no ens podem endeutar més i ho haguérem quedat a deure als proveïdors, l'ajuntament ha de facilitar la vida econòmica de la ciutat, encarregar feines que no es podran pagar, no ajuda", ha dit Ribera. "Ens hem limitat a realitzar les intervencions que hem pogut pagar i tothom ha cobrat, a 30 dies i potser en algun cas a 60 dies", ha explicat el regidor.

"Ningú va prendre mesures per solucionar-ho abans"

"Tot el que es va fer durant les dues legislatures de Convergència, ho està pagant aquest equip de govern", ha argumentat. "El deute ja era un problema enorme en anteriors mandats i ningú va prendre mesures per solucionar-lo", ha lamentat Ribera. 

Francesc Ribera s'ha mostrat crític amb l'oposició i ha dit estar convençut que, si governa un altre partit que no sigui la CUP, "tota la feina feta se n'anirà a norris". Ha assegurat que en té el convenciment per les crítiques que han rebut durant el mandat pel que fa a la falta de manteniment de carrers i el desenvolupament de projectes. "És el que ens fa tenir la certesa que si torna la dreta, si torna el PDECat a l'ajuntament, es tornarà a caure en polítiques irresponsables d'encarregar coses que no es poden pagar", ha reblat. "L'anterior equip de govern es va acollir a una carència de dos anys sense amortitzar préstecs, que era una irresponsabilitat", ha considerat Ribera.

"La nostra feina ha estat treballar perquè l'ajuntament no tingui la llosa del deute, perquè tingui les mans lliures per treballar i fer el manteniment que necessita la ciutat, que sigui sobirà per decidir quines polítiques de foment i promoció de la ciutat tira endavant", ha dit Ribera. "Ens acusen de deixadesa, però el que és d'una deixadesa important és fer una política econòmica irresponsable, que és el que ha deixat la ciutat en molt mal estat", ha afirmat Ribera. 
 
El regidor també ha posat sobre la taula que, si bé les meses de concertació de la Diputació de Barcelona, s'han hagut de dedicar aquest mandat a l'adequació de l'Institut Serra de Noet, Sant Francesc o la renovació de l'equip informàtic de l'hospital; els propers quatre anys aquests són uns diners, gairebé 1,5 milions d'euros, que aniran tots destinats a la via pública. 
Arxivat a