Berga aprova la proposta pel traspàs de gestió de l'Hospital Sant Bernabé a la Generalitat

L'alcalde accidental Oriol Camps ha explicat que es preveu que "la velocitat de tramitació" sigui d'entre 6 i 8 mesos

02 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:37h
Moment de l'aprovació del punt sobre l'Hospital Sant Bernabé al ple de Berga.
Moment de l'aprovació del punt sobre l'Hospital Sant Bernabé al ple de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Cares d'alegria i satisfacció a Berga en un ple que ha servit per ultimar els tràmits pel traspàs de la gestió de l'Hospital Sant Bernabé de Berga al CatSalut, que comportarà la creació de l'empresa pública Salut Catalunya Central. El plenari ha aprovat amb la unanimitat de tots els grups polítics presents (CUP, PDECat, ERC i ICV) el conveni pel canvi de gestió del centre sanitari que ara haurà de sotmetre's als informes d'avaluació del departament jurídic i d'Economia i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. El Consell de Govern de l'executiu català serà l'encarregat de donar-hi llum verda de manera definitiva. L'alcalde accidental, Oriol Camps, ha explicat que es preveu que "la velocitat de tramitació" d'aquesta transitorietat sigui d'entre 6 i 8 mesos. 

El conveni especifica tots els actius i passius que s'adscriuen a la nova empresa, així com la cessió de l'Ajuntament de Berga a la nova empresa de tot el que hi ha dins de l'hospital per poder desenvolupar l'activitat hospitalària, el manteniment de tots els serveis assistencials que ja hi ha, el manteniment dels drets de tots els treballadors i treballadores, i la garantia que l'hospital continuarà sent 100% públic. A més, el document preveu dinàmiques de docència, aprenentatge i recerca al centre hospitalari berguedà.  

El ple de Berga, a proposta de la CUP, ha aprovat deixar constància escrita a l'acord del treball de Toni Comín a l'hora de possibilitar el traspàs de gestió de l'Hospital Sant Bernabé. El conseller de Salut Toni Comín, ara a l'exili, va anunciar el canvi de gestió el 31 de juliol de 2017 en una visita a Berga. El procés s'ha retardat més temps del previst per l'aplicació de l'article 155 del govern espanyol a la Generalitat de Catalunya.
 

L'alcaldessa aplaudint des de la bancada del públic. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Oriol Camps ha agraït públicament la implicació a Toni Comín, així com a "tot un conjunt de persones que hi han estat treballant hores i dies, no precisament en horari d'oficina". En aquest sentit, ha fet esment de la sotsdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, i de l'alcaldessa inhabilitada Montse Venturós, que justament es trobava asseguda entre el públic, i que ha estat qui aquest matí ha explicat els detalls del document en roda de premsa. Als bancs de la sala de plens també s'hi han assegut aquest vespre diferents representants del comitè d'empresa de l'Hospital Sant Bernabé. La proposta de traspàs blinda la tasca pública del centre sanitari. L'executiu de la CUP considera que aquesta és una de les operacions destacades del mandat 2015 - 2019. 

El conveni especifica que la nova empresa no assumirà el deute històric que acumula el Sant Bernabé de 5 milions d'euros, sinó que aquest se'l queda l'Ajuntament de Berga.

Satisfacció i aplaudiments per celebrar un pas històric a la ciutat

El portaveu del PDECat, Ramon Minoves, a l'oposició, s'ha mostrat satisfet per la fita. "Ens felicitem d'aquesta situació, una situació que altres governs de la ciutat havien buscat, havien treballat i no havien pogut portar a terme". "Si històricament no hagués coincidit un conseller com Toni Comín que ha impulsat aquesta situació, que se l'ha creguda i ha posat els mitjans necessaris, no hauria estat possible", ha dit Minoves. El portaveu del PDECat també ha demanat "estar al cas" durant el període de transitorietat, per tal que "no ens passi que es generi un interregne on no mani ningú, hem de vetllar perquè els treballadors tinguin les eines necessàries que la comarca es mereix". 

Igualment, el portaveu d'Esquerra, Ramon Camps, ha considerat que aquesta aprovació era una molt bona notícia. "Des del nostre grup i el nostre partit hem apostat per la solució, estem orgullosos d'aquesta tasca que ha portat molta feina a totes bandes", ha dit Camps. El republicà ha lamentat que ni Toni Comín ni l'alcaldessa Montse Venturós puguin signar l'acord per la repressió estatal. També el portaveu d'ICV, Joan Torres, s'ha mostrat satisfet amb el pas històric que ha donat el ple amb aquesta aprovació. 

L'operació de traspàs també contempla l'extinció de l’activitat sanitària de l’Organisme Autònom Local Fundació Benèfica de l’Hospital Sant Bernabé, si bé, fins que la cessió ni sigui efectiva, es continuarà treballant amb els mateixos paràmetres que fins ara. El plenari ha esclatat en aplaudiments un cop que s'ha votat aquest punt. La proposta ha quedat aprovada amb els vots favorables dels 14 de 17 regidors que aquest dijous han assistit al plenari.
Arxivat a