Ciutadans de Berga i Vox de Manresa portaven una mateixa persona a les llistes

La candidatura del partit taronja va perillar però finalment ha pogut solventar la duplicitat amb una incorporació d'última hora

02 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:12h
Juan José Olaya, candidat de Ciutadans.
Juan José Olaya, candidat de Ciutadans. | Cedida
Ciutadans de Berga i Vox de Manresa presentaven inicialment una mateixa persona entre els diferents membres que conformen les seves respectives candidatures, un fet que hauria estat a punt de causar l'anul·lació de la candidatura de Berga que no disposa de suplents, segons ha avançat Regió7 i ha pogut confirmar aquest dijous NacióBerguedà.

La duplicitat la causava Miguel Carmona Priego que apareixia com a número 16 a la llista de Cs Berga i com a número 12 a Vox de Manresa. El PSC de Manresa va comunicar aquesta duplicitat a la Junta Electoral de Zona (JEZ) de la capital berguedana, motiu pel qual el partit taronja va haver de buscar una persona que el substituís. Finalment, Miguel Carmona Priego no formarà part de cap de les dues llistes on apareixia. El cap de llista de Cs a Berga, Juan José Olaya, que és veí del Pont de Vilomara com el candidat duplicat, ha atribuït els fets "a una confusió". Segons han explicat fonts properes a aquest diari, Miguel Carmona Priego, que era un independent, va assegurar als partits que desconeixia la impossibilitat legal de presentar-se en dues llistes diferents a la vegada. 

El PSC de Manresa va comunicar la duplicitat a la Junta Electoral de Zona (JEZ) el passat 28 d'abril. Va ser llavors, després de comprovar la incidència, que es va requerir al representant de Cs a Berga que esmenés la duplicitat abans de 24 hores. Ciutadans va arribar a demanar més temps per corregir la duplicitat, perquè el mateix dia 28 una gran majoria de membres i assessors del partit eren als col·legis electorals "controlant el recompte de vots", segons van argumentar davant la JEZ. Finalment, la problemàtica va poder-se solventar. La persona que substitueix Carmona a la candidatura de Ciutadans a la capital berguedana és Francisco Javier Heredero Esteban, que es va oferir al partit.

Un dels requisits per complir amb aquest paper era que es tractés d'un home com Miguel Carmona, per tal de complir amb la paritat que s'exigeix a les formacions polítiques. Herededo va haver de presentar davant la Junta Electoral de Zona (JEZ) una declaració jurada, l'acceptació de la seva inclusió a la candidatura i la fotocòpia del DNI per tal de solventar la duplicitat. Vox de Manresa ha escollit com a nou número 12 a Ventura Alburquerque Hernández, i Miguel Carmona ha deixat d'aparèixer en ambdós casos.

A Berga una situació com aquesta no és del tot desconeguda. El PP no va poder-se presentar a les municipals de 2015 després que la Junta Electoral els tombés la candidatura. Els va anul·lar la llista en detectar que una de les persones també figurava en una candidatura d'UPyD a Ferrol (Galícia). En aquell cas, el partit popular tampoc portava suplents a la llista i la junta electoral no va permetre la incorporació d'una altra persona.
Arxivat a