El jutjat de Berga torna a citar Abel Azcona però ara també l'acusa de desobediència

El controvertit artista afirma que té el suport de Portugal, on es troba de gira

03 de maig del 2019
Actualitzat a les 3:32h
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'.
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'. | ACN
La jutge de Berga ha tornat a citar l'artista Abel Azcona per un presumpte delicte de profanació i contra els sentiments religiosos, a més de reclamar-lo ara per un delicte de desobediència, segons ha assegurat ell mateix a NacióBerguedà. Azcona ja va plantar al febrer el jutjat d'instrucció número 1 de Berga que l'investiga arran d'una performance que va realitzar l'any 2016 al centre d'art contemporani Konvent de Cal Rosal, on va escriure la paraula "pederàstia" amb hòsties consagrades. La nova citació és pel dimarts 7 de maig, però Azcona ja ha avançat que tampoc s'hi personarà. 

"Nova citació judicial com a imputat per la meva obra i ara amb nou delicte de desobediència pel 7 de maig. Novament no assistiré a la citació judicial", ha resumit Abel Azcona. La querella per l'exposició de l'obra al Konvent va ser presentada mesos enrere per l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians.

Abel Azcona diu que l'entitat cristiana que va denunciar-lo i la fiscalia en demanen "l'extradició" perquè en aquests moments és fora de l'estat espanyol. Azcona es troba concretament a Portugal, de gira. A més, l'artista ha explicat que "el fet que ara a la causa s'hi afegeixi la desobediència ho complica, hi ha molts factors a tenir en compte", ha dit.

"En el moment que jo no acudeixi davant dels tribunals per segona vegada, el jutge s'haurà de pronunciar; amb la llei a la mà, això segurament es traduirà en una ordre de recerca i captura", ha indicat l'artista. 

La performance amb hòsties consagrades va exhibir-se prèviament a Pamplona, on hi va haver concentracions de rebuig, pregàries i pintades. L'Arquebisbat de Pamplona i Tudela i l'Associació d'Advocats Cristians van presentar diverses denúncies als tribunals, encetant un procés judicial durant el qual el jutge encarregat del cas va concloure de forma categòrica que es tractava d'un exercici legítim de llibertat d'expressió i denúncia a l'Església Catòlica. "La resolució va considerar d'una manera bastant contundent que, com a artista, no havia fet res d'il·legal", ha manifestat Azcona.  

L'artista ha afirmat, a més, aquest dijous que té el suport de Portugal. Azcona ha piulat a Twitter a primera hora de la tarda, assegurant que si el jutge dicta resolució contrària el 7 de maig, "Portugal m'ofereix asil polític". En declaracions posteriors a aquest diari, ha afirmat que no hi ha cap procés iniciat en aquest sentit perquè no hi ha resolució judicial, però que el que sí que ha rebut és "una carta de suport" del ministeri de Cultura de Portugal que li hauria de permetre tornar a entrar al país si la gira en la qual es troba immers el portés de nou a Sud-amèrica. Amb tot, ha dit que no es resistiria a una eventual detenció. 
 
Arxivat a