Un centre educatiu amb espais oberts i diàfans per combatre l'assetjament escolar

El conseller Bargalló ha estat aquest dijous al flamant nou edifici de l'Institut Serra de Noet de Berga, a més de visitar la renovada escola de Gironella i l'escola de Sant Joan

02 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:40h
Visita del conseller Bargalló a l'Institut Serra de Noet.
Visita del conseller Bargalló a l'Institut Serra de Noet. | Pilar Màrquez Ambròs
El conseller d'Educació Josep Bargalló ha visitat aquest dijous el flamant nou edifici de l'Institut Serra de Noet de Berga, a més de visitar la renovada escola de Gironella i l'escola de Sant Joan, aquesta última també a la capital de comarca. El conseller ha aprofitat per llançar un missatge de "tolerància zero" contra el bullying, coincidint amb la celebració del Dia Mundial Contra l'Assetjament Escolar. Bargalló ha estat rebut a l'Institut Serra de Noet per l'alcaldessa Montse Venturós i el regidor d'Educació Eloi Escútia, així com per la directora del centre Teresa Call i la cap d'Estudis Imma Casas. La visita institucional, que s'ha fet poc després del punt del migdia, ha arribat 48 hores després de l'estrena del nou edifici que permet dir adeu als barracons que la comunitat educativa ha ocupat els últims tretze anys.

Els 28 professors i 218 alumnes de l'Institut Serra de Noet estan ja ubicats al nou centre que disposa d'un aulari de tres pisos de 2.700 metres quadrats, un gimnàs i menjador. El centre presenta espais amplis i diàfans amb moltes obertures de vidre als passadissos que donen visibilitat a aules i despatxos. Bargalló ha apuntat que la necessitat d'evitar l'assetjament escolar també suposa "un criteri de treball" en noves construccions educatives com l'institut Serra de Noet. Per això, s'ha apostat per "espais, aules i despatxos diàfans". Es considera que "tot allò que es fa en un centre educatiu ha de poder-se veure i formar part de la normalitat". Prevenir l'assetjament i acompanyar la víctima, "és una tasca que necessita molt reforç", ha dit Bargalló. 

El nou edifici és l'edifici públic més gran que s'ha fet a Catalunya amb un sistema pioner de fusta contralaminada. L'immoble disposa d'una superfície construïda de 3.500 metres quadrats. Per construir-lo no s'han utilitzat totxanes, sinó peces prefabricades de panells de fusta contralaminada CLT (acrònim de les paraules angleses Cross Laminated Timber). L'obra, que ha pagat la Generalitat de Catalunya, ha costat 5,5 milions d'euros amb IVA inclòs. Després de diversos retards, aquest edifici suposa deixar enrere les cargoleres del costat de la comissària dels Mossos d'Esquadra on alumnes i professors feien classe des de 2006. 
 

Visita del conseller Bargalló a l'Institut Serra de Noet amb l'alcaldessa Montse Venturós i membres de l'equip docent. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Josep Bargalló ha posat en valor l'aposta que fa l'actual Govern català per les noves construccions. Justament dimarts la Generalitat va anunciar la construcció i ampliació de 27 escoles i instituts de manera escalonada a tot Catalunya, que s'aniran executant des d'ara i fins el 2023 amb un pressupost de 104,7 milions d'euros, i que permetran la retirada de més d'un centenar de mòduls prefabricats. 

Projectes educatius potents

Bargalló ha assenyalat que les escoles que ha visitat al Berguedà "tenen projectes educatius potents, sòlids, avançats, tecnologics i innovadors que, a més a més, fonamenten aquesta nova manera d'aprendre i d'ensenyar amb ciutadans formats i crítics". 

El conseller ha recordat que el nou edifici "té espais suficients com per poder ubicar-hi serveis educatius municipals diversos i ofertes educatives del departament d'Educació". En aquest sentit, hi hauria previst el trasllat de l'Escola Oficial d'Idiomes, per bé que finalment l'Escola d'Adults es quedaria a l'Institut Guillem de Berguedà. 

FOTOS Visita al flamant nou edifici de l'Institut Serra de Noet que diu adeu als barracons
Arxivat a