El ple de Berga passa avui a aprovació el conveni de traspàs de l'Hospital Sant Bernabé

El plenari debatrà aquest vespre la proposta per a la posada en funcionament de l'empresa pública Salut Catalunya Central

02 de maig del 2019
Actualitzat el 03 de maig a les 10:06h
Vista per darrere de l'Hospital Sant Bernabé de Berga.
Vista per darrere de l'Hospital Sant Bernabé de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La cessió efectiva de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé al CatSalut és cada vegada més a prop. El ple de Berga debatrà aquest vespre la proposta d'aprovació del conveni regulador per a la posada en funcionament de l'empresa pública "Salut Catalunya Central" i l'adopció de les mesures necessàries perquè aquesta assumeixi la gestió de l'hospital, assumint el paper que fins ara feia el consistori a partir d'un organisme municipal autònom.

L'alcaldessa Montse Venturós ha explicat aquest dijous en roda de premsa que el conveni especifica tots els actius i passius que s'adscriuen a la nova empresa, així com la cessió de l'Ajuntament de Berga a la nova empresa de tot el que hi ha dins de l'hospital per poder desenvolupar l'activitat hospitalària, el manteniment de tots els serveis assistencials que ja hi ha, el manteniment dels drets de tots els treballadors i treballadores, i la garantia que l'hospital continuarà sent 100% públic. A més, el document preveu dinàmiques de docència, aprenentatge i recerca al centre hospitalari berguedà. El ple també ha d'aprovar avui l'extinció de l’activitat sanitària de l’Organisme Autònom Local Fundació Benèfica de l’Hospital Sant Bernabé, si bé, fins que la cessió ni sigui efectiva, es continuarà treballant amb els mateixos paràmetres que fins ara. 

El conveni per a la posada en funcionament de la nova empresa i els estatuts reguladors de la mateixa ja van ser aprovats pel CatSalut el mes de juliol. Per tant, la nova entitat assumirà la gestió de l'hospital de seguida que el Govern hi doni llum verda. Un cop que l'Ajuntament de Berga ha resolt tot el que era la regulació de la propietat dels terrenys per fer-ne la cessió, quelcom que va passar per ple el mes d'abril, aquest és un dels darrers passos per l'esperada cessió. El patrimoni que se cedeix inclou el sòl, l'edifici i els equipaments, tot i que la propietat continuarà sent del consistori. 

En les últimes setmanes, el Patronat de l'Hospital Sant Bernabé de Berga ha donat el vistiplau al conveni que aquesta nit passarà per ple. En els propers mesos, el departament jurídic i les àrees d'Economia i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya hauran d'avaluar aquest document i emetre els informes favorables que són necessaris perquè el conveni pugui arribar finalment a Consell de Govern, que l'haurà d'aprovar. A partir d'aquell mateix moment ja serà el CatSalut qui gestionarà el servei a partir de la nova empresa.

"No podem posar sobre la taula els tempos, però nosaltres comptem que la Generalitat assumeixi aquesta qüestió cap a la tardor", ha explicat Venturós. "Entenem que hi ha una part del camí que està treballada i que és coneguda pels diferents òrgans de la Generalitat, amb el protocol d'intencions vam haver de passar uns filtres previs. Per exemple, el departament d'Economia de la Generalitat ja va haver d'aprovar uns informes. La persona que va fer els informes en el seu moment va ser Pere Aragonés que a dia d'avui és conseller d'Economia", ha relatat Montse Venturós. El conseller de Salut Toni Comín  va anunciar el canvi de gestió el 31 de juliol de 2017, un fet que ara serà realitat en poc temps. Venturós ha recordat que en aquests anys hi ha hagut reunions periòdiques i un treball de fons previ per tal de pactar amb la Generalitat tots els detalls d'aquest traspàs. 

El conveni es regularà cada quatre anys prorrogable per un període equivalent, per consentiment de les dues parts. "L'empresa pública continuarà la seva activitat, però l'únic que es farà serà anar renovant els convenis, com es fa en qualsevol altre activitat conveniada que tingui l'ajuntament", ha apuntat Venturós. 

El conveni especifica que la nova empresa no assumirà el deute que acumula el Sant Bernabé, de 5 milions d'euros. "Aquest és un deute històric amb la Seguretat Social que va generar el propi Estat i que tenen tots els hospitals de Catalunya, totes les universitats de Madrid, la pràctica totalitat d'universitats d'Andalusia. És una situació que arribat el moment s'haurà d'afrontar com a Estat", ha recordat Venturós. 

Una de les operacions més importants del mandat

L'alcaldessa ha subratllat que la cessió assegura el caràcter públic de l'hospital i que "suposarà millores per a la vida de les persones". D'aquesta manera, ha valorat que aquesta és una de les operacions més importants del mandat. Venturós ha agraït l'esforç per fer possible aquest fet al conseller Toni Comín, a la sostsdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, i a l'exdirector del CatSalut, David Elvira. 

"Fins ara hi havia una regidora que dobla el nombre de treballadors i el pressupost del propi ajuntament. A partir d'ara l'ajuntament podrà dedicar-se a qüestions com promoure la salut i la prevenció de malalties, que és el que li pertoca com a institució municipal", ha explicat Montse Venturós. 
Arxivat a