Es posa en marxa la campanya que anima a formular preguntes sobre temes socials i diversitat als polítics

Els partits respondran en un debat, el dissabte 11 de maig, les preguntes que els faci la ciutadania a través de la iniciativa «Som Diversitat» d'UCFR Berguedà

01 de maig del 2019
Actualitzat el 02 de maig a les 3:00h
Els encarregats d'explicar a Berga el mecanisme de participació ciutadana de la campanya
Els encarregats d'explicar a Berga el mecanisme de participació ciutadana de la campanya | Pilar Màrquez Ambròs
Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) del Berguedà ha presentat aquest dimarts la campanya  "Som diversitat d'interrogants, busquem respostes per la convivència" que finalitzarà amb un debat amb representants de partits polítics el proper 11 de maig a dos quarts de 7 de la tarda, al Casal Cívic de Berga. Una vintena de persones, entre les quals diversos membres de candidatures municipals, han assistit a la presentació del projecte. La iniciativa convida als veïns i veïnes dels 31 pobles de la comarca a plantejar preguntes als candidats dels seus municipis sobre temes socials com la convivència, la diversitat, l'arrelament de persones nouvingudes, el feminisme o la lluita contra el feixisme i el racisme. 

Fins el proper 9 de maig, les preguntes podran introduir-se en urnes de cartró que UCFR repartirà en llocs estratègics de la comarca. I en el debat del dia 11 els partits hauran de respondre a aquestes qüestions que tothom pot formular de manera anònima. Els encarregats d'explicar a Berga el mecanisme de participació ciutadana de la campanya "Som Diversitat" han estat Rim Fakher i Jordi Niubó. "Busquem respostes per a la convivència, el nostre objectiu és que la gent pugui fer preguntes i participar del debat polític", ha relatat Fakher.

El projecte proposa interpel·lar als candidats sobre: quines propostes presenten al voltant de la convivència i la diversitat? Què suggereixen per frenar l'auge de l'extrema dreta? Quines iniciatives presenten per avançar cap a una societat berguedana feminista i lliure de racisme i discriminacions? O bé com pretenen abordar l'arrelament de persones nouvingudes i els drets LGBTI?, entre d'altres. 
 

Rim Fakher i Jordi Niubó mostrant una de les urnes o bústies de cartró on es poden introduir les preguntes que es volen fer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els representants d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà han recordat, en l'acte d'aquest dimarts, que hi ha molts joves menors de 18 anys que no poden votar però que volen participar de la política. Però també que "hi ha un 15% de la població, que suposa fins al 30% en alguns barris o municipis", que no pot votar perquè, "per la seva condició de migrant o de fill de migrants, té denegats i silenciats els drets de ciutadania".

"Hi ha gent que porta vivint 20 anys en aquest país o que hi ha nascut, però que no té dret a votar; per exemple, perquè no té la nacionalitat", ha exposat Fakher, que ha denunciat les dificultats amb les que es troben aquestes persones per aconseguir participar en la vida política del país on viuen. 

L'entitat vol que qualsevol persona pugui interpel·lar als candidats polítics del seu poble sobre la diversitat i altres qüestions socials de primer ordre. "Hem d'intentar empatitzar amb l'altra persona, respectar altres cultures i religions. És un punt que per nosaltres és molt important per guiar una convivència millor, més saludable", ha expressat Rim Fakher. "Volem que s'escolti a tothom i treballar per a una societat que es basi en la convivència i el respecte mutu", ha dit Jordi Niubó. 

On deixar la teva pregunta?

Les urnes, o bústies de cartró, on s'han deixar les preguntes de l'àmbit social que es vulguin fer als candidats, es poden trobar ja a diversos punts de Berga, Gironella, Puig-reig i Avià. Porten inscrit a l'exterior en 13 idiomes un missatge que anima a participar en la campanya. A Berga, segons han explicat els responsables de la campanya, les bústies són al Bar Magrana, a la carnisseria Meca, a la llibreria Quatre Cantons i a la Granja Font del Ros.

Així mateix, a Gironella, les preguntes es poden deixar a la Peixeteria de Gironella de l'Avinguda Catalunya; a Avià, la bústia és a l'Ateneu; i a Puig-reig, aquestes urnes de cartró són a la Biblioteca Guillem de Berguedà i a Sant Martí Alimentació.  També es poden fer preguntes per Internet a través d'un codi QR que figura a les mateixes urnes de la iniciativa. "Volem aportar la reflexió dels joves al debat, la reflexió de les persones que tenen el dret de vot negat; volem que es pensi al respecte d'aquestes qüestions, i que tota la ciutadania berguedana formi part d'aquesta campanya", ha dit Niubó. 

La presentació de la campanya ha permès ja d'entrada obrir debat sobre el racisme latent a la societat. Rim Fakher i una altra jove musulmana del públic han relatat els prejudicis amb què s'han trobat en buscar feina, en qüestions com per exemple el fet de portar o no mocador.