La tala d'arbres en la neteja de la llera del riu a la zona del Camí del Collet genera polèmica a Guardiola

L'ajuntament defensa que es tracta d'una operació "molt necessària" per les característiques del territori, i apunta que l'empresa s'hauria excedit en uns metres en començar l'actuació

30 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:44h

Ple extraordinari a Guardiola de Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una neteja de la llera del riu a la zona del Camí del Collet de Guardiola de Berguedà, que hauria excedit els metres d'arbres talats previstos, ha motivat el neguit d'alguns veïns i de l'oposició, que ha demanat la convocatòria d'un ple extraordinari al poble per aclarir els fets, una sessió que s'ha celebrat aquest dilluns. El portaveu de l'agrupació d'electors Junts per Guardiola, Ferran Sayes, ha afirmat a NacióBerguedà que l'actuació va dur-se a terme a finals del mes de març i va despertar la preocupació de veïns i persones que transiten habitualment per aquest punt perquè els va sobtar "a la vista" l'actuació de tala que s'estava portant a terme.

La "falta d'informació" que consideren que hi ha hagut posteriorment per part de l'ajuntament, va fer que reclamessin la celebració del plenari, que ha aplegat una vintena d'assistents. 

L'alcalde Josep Lara ha explicat que es tracta d'una operació de neteja de la llera del riu, "molt necessària" per les característiques del territori, per la qual s'havien demanat "tots els permisos corresponents als agents rurals i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)".

"Com que és molt humida, és una zona que està plena d'arbres, també dins de la llera, perquè es podreixen pel centre i cauen per si mateixos, aquest és un problema, és perillós. Al Berguedà el 1982 ja vam viure una gran riuada, la neteja de les lleres és important com a prevenció. És una actuació que s'ha fet a altres municipis com Gironella o Avià, però que sembla que aquí s'ha excedit en uns metres", ha explicat. 

Els arbres que s'haurien talat "són pollancres i acràcies" de creixement molt ràpid i, que per les pròpies característiques, es trenquen més fàcilment amb les revingudes d'aigua, segons Lara. Un error d'interpretació de l'empresa que portava a terme l'actuació, Fustes Conill, hauria fet que s'excedissin uns metres en la tala, per bé que l'ajuntament encara ha de rebre tots els informes que acabaran per determinar què va passar. "Hi havia tots els permisos, va pujar un tècnic de l'ACA i va parlar amb l'empresa. Tot era correcte, tal com es porten a terme aquestes actuacions de neteja de llera a altres municipis. Però en l'actuació havien de talar fins a 30 metres des del riu i en alguns punts van talar fins a 60 o 70 metres", ha apuntat l'alcalde.
 

Públic assistent al ple d'aquest dilluns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El batlle assegura que va personar-se al lloc dels fets i va "paralitzar" les obres de seguida que es va detectar que no s'estava fent l'actuació tal com estava prevista, el 26 de març. "Buscarem solucions, el director del Parc Natural Cadí-Moixeró està disposat a entregar-nos 100 o 150 arbres autòctons perquè hi hagi verd al Camí del Collet un altre cop, és part del conveni del parc amb Guardiola", ha manifestat Josep Lara. "Aquí, a més, ja hi ha un projecte d'informe d'estudi paisatgístic per repoblar", ha dit Josep Lara. "Em consta que també s'ha arribat a un acord econòmic amb els propietaris dels terrenys", ha defensat també el batlle. 

Malgrat tot, des de l'oposició es mostren crítics. "Vam entendre que es va fer una tala i no va anar com volien. Ara bé, no se'ns ha comunicat res en cap moment i, posteriorment, hem vist coses als informes que ens han motivat dubtes", ha exposat Ferran Sayes. "Un dels aspectes que crec que és rellevant és que l'obra va començar sense haver rebut el permís físic de l'ACA, que va arribar el mateix dia que es va paralitzar l'obra. Al ple un dels tècnics va donar a entendre que ja és així com es fa, no en som experts, però ens sorprèn", ha afegit.

"A l'informe de l'ACA es parla en tot moment de la neteja de la llera del riu, però la fusta hi continua. És l'única cosa que no han netejat. A més, creiem que s'han talat arbres que no es podien talar, de més diàmetre i espècies autòctones", ha dit Ferran Sayes. Malgrat que la qüestió va debatre's al ple ahir, l'oposició espera ara que en les properes setmanes arribin els informes definitius sobre l'actuació i hi hagi una reunió amb l'ACA que acabi d'esclarir el succés.