La restauradora de la Patum alerta que el patrimoni material de la festa corre risc a l'espai actual

Les figures van patir danys a causa d'un episodi d'humitat el 2018 | Els factors ambientals ara s'han estabilitzat, però Rodríguez creu que cal acabar amb la provisionalitat de l'equipament

29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:36h
Les comparses a la sala d'exposició de la Casa de la Patum (arxiu).
Les comparses a la sala d'exposició de la Casa de la Patum (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La restauradora de la Patum Gemma Rodríguez ha alertat al Patronat del risc que corren les figures de la Patum i la resta de patrimoni físic de la festa a la Casa de la Patum. Això fa que el Patronat es plantegi ara, a partir de la proposta de la regidoria, la creació d'una comissió per buscar un nou espai per a les comparses "a mitjà termini". 

El 2018 la Casa de la Patum va viure un episodi d'humitats que va resoldre's amb mesures com la instal·lació de nous deshumidificadors i calefactors. Les filtracions i humitats van causar danys en les coles orgàniques de les figures causant-hi floridures, unes afectacions que es restauraran de cara a la propera Patum. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha indicat que, des d'aquell episodi, l'Ajuntament de Berga ha pres les mesures per equilibrar la humitat i la temperatura a la Casa de la Patum i que també hi ha prevista la propera instal·lació de wifi que permetrà consultar les dades d'humitat i de temperatura en temps real i, per tant, detectar possibles incidències amb major immediatesa. "Sabem que en les actuals condicions, la Casa de la Patum està estabilitzada, però és cert que l'edifici és imprevisible", ha apuntat la regidora.

El 2016 la situació de goteres endèmiques de l'edifici ja va empitjorar. Llavors, l'Ajuntament de Berga va traslladar temporalment la imatgeria als baixos del consistori per garantir-ne la integritat i va realitzar diverses actuacions de rehabilitació a zones de l'edifici que havien quedat malmeses. 

La restauradora creu que la problemàtica de l'edifici va més enllà d'actuacions puntuals, i així ho va explicar a la junta general del Patronat de divendres passat. Gemma Rodríguez ha advertit que el local actual, malgrat les millores, és un lloc "insegur" i "inestable" per a la conservació del patrimoni patumaire i ha suggerit un canvi d'ubicació de manera permanent. "Els darrers deu anys, l'edifici ens ha donat símptomes d'estar malalt", ha advertit. "Més enllà del factor ambiental, l'edifici presenta danys d'estructura i diferents afectacions", ha apuntat.
 

Un cap dels Nans Vells al taller de restauració en una imatge d'arxiu (arxiu). Foto: Ajuntament de Berga


"Vaig demanar assistir a la reunió del Patronat per explicar que la restauració d'aquest any serà diferent de les que porto fent des de 2010. És per un episodi de forta humitat de finals de 2018 que vaig detectar de manera casual, però he de dir que aquesta és una alarma que ve de més enllà i que he repetit en altres ocasions", ha apuntat Gemma Rodríguez a NacióBerguedà.

En el Patronat de la Patum, Gemma Rodríguez va mostrar diverses fotografies de les afectacions a les comparses i l'informe tècnic que s'ha fet per l'episodi d'humitats. 

Un edifici antic i malalt

Les comparses estan en un lloc que presenta moltes problemàtiques, i fins i tot ha arribat a tenir tèrmits en el passat. "L'equipament pateix afectacions que han anat augmentat any rere any, i que s'han intentat solucionar per part de l'ajuntament, malgrat que és un edifici antic i que està malalt", ha exposat la restauradora de la Patum a aquest diari. 

Gemma Rodríguez s'encarrega puntualment de les restauracions que cada any es fan a les figures, però no és sempre a la Casa de la Patum. El novembre, en una visita guiada que va oferir Àgora Cultural, Rodríguez va detectar molta humitat a l'equipament, concretament a la sala d'exposicions on hi ha la majoria de les comparses. "Va ser quan vaig detectar unes problemàtiques molt greus: em vaig trobar floridures a les coles orgàniques, que són les que adhereixen el suport de cartró pedra de la comparseria", ha afirmat.

"Les condicions ambientals eren les pitjors per conservar les figures pels materials amb els que estan formades", ha afegit. Va ser a partir d'aquí que el consistori va posar fil a l'agulla i va contactar amb especialistes per posar el deshumidificador adequat als metres cúbics de l'espai i col·locar calefactors, fet que ha estabilitzat la sala amb humitat del 40% i la temperatura entre 18 i 19 graus. "Amb un sistema de wifi i uns testers que ens fan la lectura, això ens permetrà controlar-ho amb un sistema informàtic", ha dit Rodríguez.

Malgrat tot, la restauradora ha recordat que "cada any tenim un ensurt o un altre". "Fins ara s'han anat posant solucions molt puntuals, però tot sovint ens trobem amb problemàtiques de conservació de les comparses perquè no estan en un edifici adequat", ha argumentat. "És un tema molt preocupant, hi ha una mica de desconeixement en general de com està la comparseria a la casa de la Patum, i és un patrimoni que està en risc", ha afirmat. "Això no és només responsabilitat d'aquest equip de govern, és una cosa que ha anat passant sempre des de fa 10 anys: s'han anat trobant solucions puntuals però hi fa falta una solució permanent", ha puntualitzat Rodríguez.
 

Passacarrers de Patum de dimecres a la nit (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Gemma Rodríguez ha manifestat, doncs, que "s'ha d'adoptar una solució de manera seriosa, perquè la Casa de la Patum és una solució provisional per poder conservar i exposar les comparses". "La provisionalitat va començar el 2007 i s'ha allargat fins ara, és un espai que representa que havia de conservar les comparses millor de com estaven fins aleshores, però és que resulta que no estem garantint la seva conservació ben al contrari", ha advertit Rodríguez.

"Són comparses que són part fonamental d'una festa que és Patrimoni Immaterial de la Unesco i que no tenim conservades de manera adient", ha expressat. "El patrimoni de la Patum va més enllà de les comparses, hi havia documentació que hem hagut de treure d'allà per l'excés d'humitat; i un munt de teixit, de vestits dels Gegants, dels Turcs i Cavallets, de l'Àliga, que poden córrer risc", ha dit.

"Ara mateix també hi ha una manca d'espai molt important, és a dir que no podem tenir guardades aquestes peces com cal ni podem exposar-les", ha ressaltat la restauradora. "Tot aquest patrimoni està en un lloc que no garanteix ni la seva seguretat ni la seva conservació, és quelcom que vaig advertint cada any, penso que falta que ens hi posem molt seriosament,", ha subratllat Gemma Rodríguez. 

Floridures a les coles orgàniques de la comparseria

La restauradora va presentar a la reunió del Patronat de la Patum la proposta de restauració de la comparseria que se centrarà en les coles orgànigues de les figures a causa de l'aparició de floridures per les humitats detectades el 2018. L'any passat la humitat havia provocat, fins i tot, que apareguessin "taques blanques d'humitat" a la roba dels Gegants que ja s'han pogut eliminar, però ara cal actuar en aquestes coles que han quedat malmeses. 

"La restauració va més tard que altres anys perquè he hagut d'esperar que les noves condicions ambientals fossin efectives. Només es podrà actuar als suports i les coles orgàniques que s'han fet malbé, això vol dir que en aquest mes i mig que queda fins a Corpus no es podrà fer tota la restauració més complerta que es feia fins ara, sinó que s'hi haurà d'actuar per prioritat", ha detallat Rodríguez. 
Arxivat a