Xavier Caballol trenca totes les barreres i torna a la Titan Desert

El ciclista realitzarà més de 600 quilòmetres pel desert amb només una cama del 28 d'abril al 3 de maig

26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:18h
Xavier Caballol correrà la Titan Desert per segona vegada.
Xavier Caballol correrà la Titan Desert per segona vegada. | Cedida
Quan Xavier Caballol va patir un accident que el va deixar sense cama el 2007 va centrar tota la passió que havia tingut per les motos en la bicicleta. Va competir-hi i va trobar-s'hi còmode i anys després va fixar-se un repte: córrer la Titan Desert MTB Marathon basada en la filosofia del París-Dakar pel desert del Sàhara. Va aconseguir-ho l'any 2017 però aquest any hi torna. Xavier Caballol ha explicat a NacióBerguedà que, si la primera vegada el seu objectiu era prendre-hi part i culminar la carrera, aquesta vegada vol fer temps per quedar inclòs a la classificació. La duríssima prova es disputa del 28 d'abril al 3 del maig, amb 630 quilòmetres de recorregut pel desert. 

La navegació i l'orientació sobre la bicicleta són clau en un entorn hostil marcat per les altes temperatures i, a vegades, les ràfegues de vent. La Titan Desert MTB Marathon requereix d'una bona preparació, tot un repte per un esportista en qualsevol circumstància. Xavier Caballol competirà amb l'equip inclusiu de Sanitas Challenge, que estarà format per cinc persones encara que només ell té la dificultat afegida de la falta de la cama. "Em farà falta un acompanyant, és un factor amb el qual ells en principi no pensaven. Vindrà amb mi un altre berguedà, Ricard Calmet, que va fer la volta al món amb bicicleta i que és una màquina d'home, m'acompanya per ajudar-me a passar les etapes", ha relatat Caballol. El berguedà agraeix també el suport al Genesis Cycling Team, que promou la divulgació i el desenvolupament del ciclisme inclusiu.
 

Xavier Caballol ha participat a la Volta Eivissa. Foto: Cedida


Xavier Caballol farà cada dia de mitjana de 6 a 8 hores sobre la bicicleta, entre 100 i 120 quilòmetres. El berguedà afirma que superar la prova pel desert amb una sola cama "havent de travessar un munt de sorra" li suposa "una dificultat màxima". De fet, l'any 2017 va poder completar la Titan Desert, però un dia va quedar fora de temps. "Arribar a la meta cada dia ja va ser tot un èxit però aquesta vegada el meu objectiu és quedar inclòs a la classificació, encara que sigui l'últim, això ja em faria content, seria un gran èxit i una gran alegria", ha manifestat. 

Caballol marxarà cap al Marroc dissabte a les 6 del matí i diumenge de bon matí arrenca la primera etapa. "A mi, el Dakar sempre m'havia fet molta gràcia anar-hi, però era inviable a partir de l'accident", ha rememorat. "La filosofia de la Titan Desert és similar", ha apuntat. Les últimes setmanes ha intensificat els entrenaments. "M'he entrenat entre 3 i 4 dies a la setmana i 5 o 6 hores el cap de setmana per estar al màxim, amb tot el que suposa per la conciliació familiar, a casa hem hagut de treure temps d'on no n'hi havia", ha comentat Caballol. La seva companya està inclosa en una candidatura per les municipals, de manera que apunta que han estat unes setmanes intenses. 

La Titan Desert MTB Marathon és una cursa només apta per a professionals, on la preparació mental és gairebé tan important com la física, i Caballol la torna a entomar com un repte personal, de vida i de carrera esportiva. 
 

Xavier Caballol sobre la bicicleta. Foto: Cedida