El sector agroalimentari protagonitzarà una Fira de Maig a l'alça

La mostra disposarà d'un espai d'exposició per donar a conèixer els processos productius agroalimentaris, així com els productors i les empreses berguedanes més destacades del sector

26 d'abril del 2019
Actualitzat el 03 de maig a les 19:42h
El regidor Francesc Ribera amb Judit Pardos de Raiels en la presentació del programa de la fira.
El regidor Francesc Ribera amb Judit Pardos de Raiels en la presentació del programa de la fira. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga acollirà una nova edició de la Fira de Maig que tindrà lloc el cap de setmana del 4 i 5 de maig. Aquest any, la mostra vol donar visibilitat a un sector emergent a la comarca: l’agroalimentació. Es tracta d’una aposta que pretén posar en valor el teixit empresarial berguedà que es dedica a la producció alimentària, segons ha apuntat en roda de premsa el regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera Titot. En aquest sentit, la mostra constarà de diversos espais d’exposició per donar a conèixer els processos productius agroalimentaris, així com els productors i les empreses berguedanes més destacades del sector. El certamen d’enguany es desenvoluparà sota el lema "Com fem el que fem".

"Amb la fira d'aquest any tanquem un cicle encetat fa quatre anys per dinamitzar totes les fires de la ciutat", ha expressat el regidor Ribera. "Quan vam entrar al govern, ens vam trobar un tipus de fira obsoleta, sobretot respecte a totes les possibilitats que ofereix una fira com la de maig no només pel Berguedà sinó per tota la Catalunya Central", ha apuntat Ribera. "No vol dir que el que hi havia no servís per a res, però nosaltres hi vam voler donar un nou dinamisme i hem estat treballant per posar les bases d'un canvi", ha afirmat el regidor, que ha fet balanç dels canvis que el govern de la CUP ha implementat a la mostra aquests quatre anys. 

La Fira de Maig és va reinventar fa quatre anys mitjançant la tematització de les edicions, i les tres últimes edicions han estat dedicades a la indústria forestal, l'economia circular i al passat de l'economia berguedana, respectivament. "És una irresponsabilitat pretendre fer canvis immediats a curt termini, per tant el que hem fet ha estat accelerar aquest procés de canvi; deixar-ho tot preparat en aquesta legislatura perquè la fira tingui el sentit i la utilitat que ha de tenir", ha dit. La presentació de la fira de 2019 s'ha fet aquest matí a l'Ajuntament de Berga. Francesc Ribera hi ha intervingut acompanyat de Judit Pardos, membre de Raiels, empresa encarregada de la creació de l’exposició sobre els processos productius del sector agroalimentari.

Una mostra multisectorial que creix
 
La de Maig de Berga és una de les mostres multisectorials més grans i importants de la ciutat pel volum d'expositors i marxants, així com pels milers de visitants que passen per l'espai firal durant l'esdeveniment. L'aposta d'aquest 2019, que vol posar en valor el teixit empresarial berguedà que es dedica a la producció agroalimentària, compta amb un total de 101 expositors a la zona central. Una xifra que gairebé dobla la que hi havia a principi de mandat, que era de 49 expositors en aquest espai, ha defensat Francesc Ribera, que ha volgut fer èmfasi en què des de l'organització de la fira no han treballat per la quantitat sinó per la qualitat de la mateixa.

"Si comptem els expositors automobilístics, la fira de consum responsable, els expositors alimentaris i de jardineria, els marxants de productes artesans, tèxtil, entre altres, arribem fins a 223 parades, una quantitat que no hem trobat als arxius recents", ha assenyalat Ribera. "No valorem aquesta quantitat per si sola, sinó perquè constatem que la Fira de Maig ha crescut en aquests quatre anys, i que no és una valoració subjectiva", ha dit el regidor. 

La mostra disposarà d'un espai d'exposició per donar a conèixer els processos productius agroalimentaris, així com els productors i les empreses berguedanes més destacades del sector. Passades les fonts del Vall, hi haurà la zona on s'ubicaran les indústries berguedanes més rellevants del sector agroalimentari i s'habilitaran una sèrie d'estands per tal que els productors artesans puguin mostrar i oferir els seus productes als visitants, a més de la carpa gran d'exposició sobre processos d'elaboració alimentaris. Però els industrials i productors agroalimentaris disposaran, a més, d'un espai a la plaça Viladomat per a realitzar breus sessions informatives sobre temàtiques relacionades amb el sector productiu al qual pertanyen.
 

Mapa de situació dels espais d'exposició de la Fira de Maig 2019. Foto: Aj.Berga


En paral·lel, hi exposaran les empreses i comerços que ho fan cada any i s'habilitarà un espai destinat a les empreses que promouen un consum responsable i les empreses alternatives a les grans multinacionals de l'IBEX. També es tornarà a repetir un espai paral·lel amb petites carpes per a nous expositors, una proposta que va tenir molt èxit l'any passat. 
 
Francesc Ribera ha afirmat que "les necessitats per les quals es van crear les fires ja no són les mateixes que hi ha ara. No obstant, les fires poden exercir de fòrum perquè tots els agents cívics, socials i econòmics de la comarca tinguin presents quines són les seves possibilitats". Ribera ha agraït també la col·laboració de Serradora Boix que cedirà un total de 2.000 palets que configuraran els estands i espais de la fira i a Salvador Vinyes, a qui ha elogiat la capacitat creativa i ha descrit com a una autèntica "bèstia del disseny". 

La fira, que s'allargarà tot el cap de setmana, comptarà amb actes paral·lels com animació, dansa, música i concerts a la zona Vermusic, una ruta guiada sobre el passat industrial de la ciutat "Dels molins a les fàbriques" amb sortida a les 5 de la tarda de dissabte a la plaça de Sant Pere, la XXIX Trobada de cotxes d'època de Berga, actuació castellera, entre altres. També hi haurà les clàssiques exhibicions esportives que enguany s'han situat a l'Avinguda del Canal Industrial. 

Exposició amb 14 processos diferents d'elaboració de productes

Per mostrar que la industria agroalimentària és un sector en creixement, la carpa gran del passeig de la Indústria serà l'encarregada d'acollir una exposició sobre els processos productius que formen part del sector de l'agroalimentació a la comarca del Berguedà, ha reiterat Judit Pardos de Raiels. En l'exposició es podran veure 14 processos que il·lustren la producció d'aliments al territori. S'hi inclourà el procés d'elaboració d'embotits, formatges, iogurts, cerveses artesanes, neules, galetes, pa, snacks, pèsols negre en conserva i bolets deshidratats. "Serà una mostra representativa dels productes agroalimentaris que es fan al Berguedà, i que es podrà completar amb la presència a la fira de les empreses elaboradores", ha especificat Pardos.

"L'exposició serà la millor porta d'entrada a la zona d'estands dedicats a l'agroalimentació, s'hi combinarà la presència de grans productors de la comarca del sector amb la de petits elaboradors", ha expressat Francesc Ribera. 

Consulta aquí el programa d'actes de la Fira de Maig 2019.