Berga desafia la pluja en la celebració de la tradicional festa de Sant Marc

El plugim constant ha permès obtenir imatges poc habituals ja que el tradicional repartiment de xocolata desfeta s'ha fet a les portes de l'església

25 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:51h
Repartiment de xocolata i coca a les portes del santuari de Queralt.
Repartiment de xocolata i coca a les portes del santuari de Queralt. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga s'ha llevat aquest dijous amb un plugim constant i el cel gris i baix, però grans i petits s'han resistit a renunciar a la tradicional xocolatada de Sant Marc, vot de poble originat l'any 1687 quan la ciutat va patir una plaga de llagosta. Els més fidels a la tradició (i els amants de la xocolata) han desafiat el mal temps pujant a Queralt, encara que la majoria ho ha fet en cotxe i amb paraigua o impermeable.

A diferència d'altres anys, enguany és festa local a Berga, de manera que hi ha hagut menys presència d'escolars. Després de la missa de rigor, desenes de persones s'han concentrat a les portes del santuari per participar en la tradició. Les xocolateres d'honor d'aquest 2019 han estat Olga Torra, treballadora de l'Ajuntament de Berga com a recepcionista durant 34 anys, del 1984 al 2018; Angelina Vilella, artista i col·laboradora en l'organització d'esdeveniments de les àrees de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Berga; i Justina Manubens i Rosa Ollé, col·laboradores habituals en les tasques de manteniment, promoció i difusió del Santuari de Queralt.
 

La pluja no ha aconseguit vèncer la tradició i els berguedans han renovat el vot de poble. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Habitualment el repartiment de xocolata i coca es fa al bell mig de la plaça del santuari de Queralt, un indret on per Sant Marc s'acumulen centenars de persones que fan cua per esmorzar. En aquest punt molts berguedans aprofiten per fer la xerrada o gaudir de les vistes mentre els més petits passen l'estona enjogassats. Però enguany l'escenari ha estat lleugerament diferent: els 600 talls de coca i els 300 litres de xocolata, que s'havien preparat prèviament, s'han repartit just davant de la porta de l'església, oberta de bat a bat, i la cua s'ha fet a l'interior del temple. També molts assistents han aprofitat els bancs de l'església per seure i degustar la seva ració de cacau líquid i espès amb un parell de trossos de coca. 
 

Representants del consistori amb les xocolateres d'enguany. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A la festa hi ha assistit l'alcaldessa Montse Venturós, regidors com Dolors Tous (ERC), Pau Bessa, Maria Antònia Ortega (PDECat) i Eloi Escútia (CUP), i alguns dels candidats a l'alcaldia. A banda de la mateixa Venturós, d'altres com l'alcaldable de Junts per Berga, Jordi Sabata, i el de Decidim Berga, Daniel Fàbregas, també han complert amb la tradició. 

La diada de Sant Marc ha començat a les 9 del matí amb la trobada a les Tres Creus per completar l'últim tram del camí al Santuari de Queralt en comitiva. Tot seguit, s'ha celebrat la missa amb una absència destacada: la de capellà custodi Ramon Barniol, que no ha pogut oficiar la litúrgia per malaltia. L'han rellevat el rector de Berga, Marc Majà, i mossèn Xavier Castelló.
 

Berga ha celebrat Sant Marc aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Preparant el repartiment de coca i xocolata a les portes de l'església. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una imatge gens habitual de persones menjant la ració de xocolata i coca als bancs de l'església per evitar la pluja. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


FOTOS Els berguedans renoven el vot de poble en honor a Sant Marc, tot i la pluja.
Arxivat a