Rànquing: Quantes candidatures presenta cada partit a les municipals?

ERC supera JxCat mentre que PSC repeteix les del 2015, PP en perd més de la meitat, Cs duplica les que tenia, els comuns en perden algunes, la CUP creix i Vox en fa més que Primàries

NacióDigital
25 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:33h
Quantes candidatures ha presentat cada partit a les eleccions municipals? Aquest acostuma a ser un bon termòmetre de com poden anar els resultats -per bé que sempre hi ha llistes confeccionades sense implantació al territori i que després obtenen pocs vots- i, en pràcticament totes les eleccions de les darreres dècades, l'espai convergent era el que havia aconseguit situar-se per davant en aquest rànquing. Tot i això, aquesta tendència s'ha trencat aquest cop.

 
Els partits encara es troben en període d'al·legacions, per aconseguir esgarrapar les darreres llistes pendents de tancar, i per tant el recompte és encara provisional -es poden comunicar irregularitats fins al dia 26-, però aquest dimecres els butlletins oficials provincials ja han fet públic el primer llistat. El definitiu es proclamarà el dia 29 i es publicarà l'endemà.

En tot cas, la variació dels partits és la següent:

ERC: Els republicans se situen com la candidatura que presenta més candidatures, creixent de 715 a 807 (sense comptar entitats municipals descentralitzades). És la que més en presenta, en solitari, a 16 comarques. Al Berguedà, Esquerra presenta 25 candidatures, un rècord històric de la formació a la comarca. 

JxCat: En té validades, per ara, 771, per sota de les 858 que CiU va confeccionar el 2015. És, però, la llista que més n'ha fet, en solitari, a 15 comarques. Junts per Catalunya presenta 18 llistes al Berguedà, set menys que la federació de CiU el 2015. 

PSC: Pràcticament repeteix el nombre de llistes fetes, amb 525, tan ols tres menys que el 2015. En tot cas, és el partit que n'ha fet més a dues comarques. Al Berguedà, els socialistes presenten 8 llistes. 

PP: Els populars són els que cauen més en aquest rànquing, ja que passen de les 525 llistes a menys de la meitat, només 230. En aquesta ocasió, el PP del Berguedà ha volgut evitar al màxim les llistes fantasmes i ha presentat només dues llistes: a Berga i Gironella.

Cs: Per contra, el partit d'Albert Rivera és el que més creix, de 90 a 204, tot i que no supera el PP. Ciutadans es presenta per primera vegada a Berga amb un veí del Pont de Vilomara com a cap de llista, Juan José Olaya. 

CUP: L'ascens dels anticapitalistes és més progressiu, passant de 163 a 191. Ja superen els comuns en la classificació. L'esquerra independentista aspirarà al Berguedà a les alcaldies de Berga, Olvan, Borredà i Sant Jaume de Frontanyà. 

Comuns: Les llistes vinculades als comuns baixen de 221 a 147. Tot i això, a banda, s'han confeccionat 52 més properes a Podem.

Finalment, Vox serà present a les meses de 45 municipis, quatre més dels que trobaran paperetes de Primàries.