La CUP presenta candidatura a quatre municipis del Berguedà

L'esquerra independentista manté un creixement sostingut a la comarca i aspirarà a les alcaldies de Berga, Borredà, Olvan i Sant Jaume de Frontanyà

24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:41h
La candidata de Berga, Montse Venturós (arxiu).
La candidata de Berga, Montse Venturós (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) presenten quatre llistes al Berguedà pel 26-M, una més que fa quatre anys. A la comarca tindran candidatura a Berga, on governen des de 2015; a Borredà, on aquest mandat han estat a l'oposició; a Olvan; i a Sant Jaume de Frontanyà. "La valoració que fem és positiva", ha destacat Marià Miró, representant de la CUP al Berguedà. "L'esforç realitzat al llarg del temps ens permet anar mirant de tenir candidatures a diferents llocs del Berguedà. Ens presentem on ja hi ha una feina de base feta i persones amb compromís i una trajectòria", ha afegit. 

El 2015 la CUP va optar a les alcaldies de Berga, Borredà i La Nou de Berguedà, i va obtenir 2.437 vots i el 12,56% en percentatge de vots. La formació de l'esquerra independentista va aconseguir fer el salt a l'alcaldia de Berga amb un resultat històric. Montse Venturós, que torna a ser cap de llista a la ciutat, va assolir triomf a la ciutat de Berga en superar per 58 vots a CiU, que havia governat la ciutat entre 2007 i 2015, i per qui la capital berguedana és un feu habitual.

"Fa quatre anys vam tenir una llista a la Nou de Berguedà que ara ha optat per presentar-se com a Agrupació d'Electors", ha explicat Miró. En aquesta ocasió, no hi ha llista a la Nou, però sí que aspiraran a governar a Olvan amb Sebastià Prat al capdavant d'una proposta "renovada i rupturista". A més, repeteixen a Borredà on hi ha noves cares al capdavant de la candidatura. Si el 2015 el candidat va ser Toni Chueca, que ha estat un dels dos consellers comarcals de la legislatura, en aquesta ocasió es presenta la periodista Isabel Escribano. També hi ha una llista vinculada a la CUP a Sant Jaume de Frontanyà, un dels pobles més petits de la comarca. Hi presenten tres independents: Lluïsa Vilalta, Anna Rosa Sanromà i Roc Carrion. "No anem tant a aconseguir molta quantitat de llistes, sinó a assegurar-ne la qualitat", ha valorat Marià Miró. No es tracta de registrar un gran creixement, sinó de mantenir i guanyar representació allà "on hi ha teixit, persones i assemblees que han treballat", ha afirmat Miró. 
 

Candidatura de la CUP a Borredà amb Isabel Escribano al capdavant (arxiu). Foto: Cedida

 

Presentació dels primers llocs de la llista de la CUP d'Olvan i Cal Rosal (arxiu). Foto: Ivan Genescà


"A les llistes de la CUP presentem persones vinculades al municipi, amb moltes ganes de treballar i molta empenta", ha defensat Miró. La llei obliga a la paritat a les llistes de tots els partits, però la CUP va a un pas més enllà. "Les nostres llistes són paritàries i, si és possible, mirem que estiguin encapçalades per dones. De les quatre candidatures que presentem, tres compten amb candidates", ha recordat Miró. A Berga es presenta l'actual alcaldessa Montse Venturós, un dels noms més coneguts del municipalisme de l'esquerra independentista; a Borredà, amb Treballem Junts per Borredà - Amunt, la periodista Isabel Escribano; i a Sant Jaume de Frontanyà, la primera de la candidatura és Lluïsa Vilalta, encara que en aquest petit poble hi ha llistes obertes. El candidat d'Olvan és Sebastià Prat Sebas, llicenciat en ciències polítiques i petit ramader d'Olvan. 

El nom de la coalició electoral sota el qual es presenten als comicis locals del mes de maig és el d’Alternativa Municipalista (Amunt), que substitueix la denominació de Poble Actiu (PA), amb la qual van concórrer el 2011 i el 2015.