Junts per Catalunya presenta 18 llistes al Berguedà, set menys que la federació de CiU el 2015

Jordi Sabata és el candidat de Berga, David Font el de Gironella i Araceli Esquerra es presenta a Puig-reig | Dels municipis amb més pes, el partit no tindrà representació ni a Casserres ni a Bagà

24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:42h
Josep Lara i David Font en el relleu a la presència al Consell Comarcal del Berguedà aquest mandat (arxiu).
Josep Lara i David Font en el relleu a la presència al Consell Comarcal del Berguedà aquest mandat (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Junts per Catalunya presentarà candidatura a 18 municipis de la totalitat dels 31 que hi ha a la comarca del Berguedà. Són 7 llistes menys que les que va presentar la federació de Convergència i Unió (CiU) en els comicis de 2015. El partit es presenta a Berga, la Pobla de Lillet, Castell de l'Areny, Castellar del Riu, Castellar de n'Hug, Cercs, Fígols, L'Espunyola, Montmajor, Vallcebre, Vilada, Puig-reig, la Nou de Berguedà, Viver i Serrateix, Gironella, Guardiola de Berguedà, Santa Maria de Merlès i Gósol. 

El president comarcal del PDECat, Jordi Selga, ha assegurat a NacióBerguedà que, si bé el 26-M hi haurà candidatures en menys municipis, la formació ha apostat per "uns bons candidats" i "uns bons equips" en aquelles poblacions on concorre. "Treballarem per obtenir uns bons resultats. No hem presentat llistes per presentar-ne, sinó que "s'han fet amb persones que tenen experiència en política, moltes ganes i molta vàlua, i confiem que el resultat s'hi vegi reflectit", ha afirmat Selga.

Jordi Selga ha admès "no estar satisfet" amb el nombre total de candidatures. "És veritat que hi ha menys llistes, perquè en molts casos ha estat molt complicat, la gent està cansada després que hi hagi hagut diversos períodes electorals", ha reflexionat. Selga també ha recordat que, l'any 2015, CiU es presentava encara com una federació. "Si fem aquest anàlisi, hem de veure que el partit també s'ha aprimat", ha conclòs el president comarcal del PDECat. 

Actualment, el que era Convergència governa amb Demòcrates i el PSC al Consell Comarcal del Berguedà. Fa quatre anys la formació va perdre la majoria absoluta que sí que havia assolit el 2011: va tornar a ser la força  més votada però va patir una pèrdua destacada de regidors, passant de 121 a 89 representants a tota la comarca. Malgrat que el nombre menor de llistes, no ho posarà fàcil, Junts per Catalunya es presenta als pròxims comicis amb el propòsit de mantenir-se al capdavant. 

Sense Bagà ni Casserres

Dels municipis amb més pes, Junts per Catalunya no tindrà representació ni a Casserres ni a Bagà. En el cas de Casserres, només hi ha concorregut una candidatura: la de l'alcalde Josep Colillas (ERC) que, per tant, repetirà. El mateix Jordi Selga ha estat el portaveu del grup de l'oposició aquest mandat, però ja fa mesos que va anunciar que no repetiria. "Vam trobar una candidata a la qual estic molt agraït per l'esforç, però finalment no hi ha hagut prou gent per fer una llista", ha explicat Selga. 

A Bagà, el candidat de CiU de 2015, Pep Llamas, concorre aquesta vegada per l'agrupació d'electors Bagà Endavant.

Candidats

Un dels caps de cartell d'estrena és el de Berga, on Junts per Catalunya aposta per Jordi Sabata per rellevar Antoni Biarnés amb un objectiu clar: recuperar l'alcaldia de la capital de comarca. A Gironella el candidat torna a ser David Font; a Puig-reig s'estrena Araceli Esquerra; a la Pobla de Lillet, de nou és cap de llista Vicenç Linares; i a Guardiola de Berguedà, Josep Lara, l'actual president comarcal. A Castell de l'Areny es presenta Pedro Raja; a Castellar de n'Hug, Salvador Juncà; a Castellar del Riu, Adrià Solé; a Fígols, Antonio Diaz; a L'Espunyola, Anna Maria Serra; a Montmajor, Josep Algué; a Vallcebre, Lluís Cadena; a la Nou de Berguedà, Xavier Casals; a Santa Maria de Merlès, Josep Costa i a Viver i Serrateix, Isabel Serra. A Gósol es presenta Maria del Carme Sánchez, després que l'alcalde i candidat de 2015, Lluís Campmajó, hagi fet el salt a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). 

També hi ha la candidatura d'Andreu Ros per Vilada per la República - Junts i el cas de Cercs on el cap de llista és Jesús Calderer de Demòcrates, però la candidatura figura com a Demòcrates del Berguedà - Cercs - Junts. 
 

Jordi Sabata, candidat de Junts per Berga (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Araceli Esquerra, candidata de Junts per Catalunya a Puig-reig (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Canvis de color polític 

"A Gósol va fer-se una assemblea de veïns, Lluís Campmajó s'ha acabat presentant per ERC, mentre que la persona que en principi l'havia de substituir, ja que ell havia expressat la voluntat de no tornar-se a presentar, encapçala la llista de Junts per Gósol", ha concretat Jordi Selga. "Hi ha partits que han sortit a pescar i en aquest cas han pescat", ha reblat el president comarcal del PDECat. Un històric de la federació de CiU, encara que en aquest cas d'Unió, l'alcalde de Gisclareny, Joan Tor, també concorrerà amb ERC el 26-M. "Li desitgem molta sort per tota la tasca que ha fet aquests anys, per ser sempre al peu del canó", ha manifestat Jordi Selga. 

Un altre exalcaldable de CiU el 2015 que, en aquest cas, es presenta com a segon de llista en una candidatura lligada a ERC és Isma Calvo, que acompanya a Moisès Masanas a Tots Som Poble - Acord Municipal (TsP - AM).