Rècord de llistes d'ERC al Berguedà: 25 candidatures pel 26-M

L'any 2015 Esquerra va tancar 19 llistes, mentre que el 2011 només n'hi van concórrer 11

24 d'abril del 2019
Actualitzat el 02 de maig a les 11:07h
Reunió de batlles i regidors d'ERC el juny de 2015 (arxiu).
Reunió de batlles i regidors d'ERC el juny de 2015 (arxiu). | ERC Berguedà
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha tancat 25 llistes al Berguedà pel 26-M, el que suposa un rècord pels republicans a la comarca. El president comarcal d'ERC, Isaac Lozano, ha valorat a NacióBerguedà que el partit ha fet un salt quantitatiu de cara a les eleccions de maig: "Habitualment al Berguedà hi trobàvem més candidatures convergents que d'Esquerra, i hem canviat aquesta tendència". L'any 2015 Esquerra va tancar 19 llistes, mentre que el 2011 només n'hi van concórrer 11. Lozano s'ha mostrat, doncs, "molt satisfet" per "la feina feta" de cara als comicis municipals. 

El partit republicà presenta candidatura a Avià, Bagà, Berga, Borredà, Capolat, Casserres, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Gironella, Gisclareny, Olvan, Gósol, L'Espunyola, Montclar, Montmajor, Puig-reig, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre, Vilada, la Quar i la Pobla de Lillet. 

Isaac Lozano ha apuntat que "Esquerra va aconseguir 7 alcaldes a la comarca amb les 19 candidatures presentades el 2015". Llavors, la formació "va obtenir 56 regidors i les alcaldies de Puig-reig, Casserres, Saldes, l'Espunyola, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola i Montclar", ha apuntat. Si el tancament definitiu de llistes del 30 d'abril no ho canvia, aquest 2019 ERC ja té assegurades 30 regidors de base i 6 alcaldies a la comarca. Es tracta de Casserres (Josep Colillas), Gisclareny (Joan Tor), Saldes (Moisès Masanas), Sant Julià de Cerdanyola (Agustí Elias), Montclar (Raquel Sala) i la Quar (Marta Puigantell), on no hi concorre cap més llista que no sigui la dels republicans.

"Aquest és el resultat d'una feina constant, d'haver sabut transmetre la il·lusió i l'entusiasme en la nostra manera de fer. Aquest mandat hem patit en alguns municipis però sempre hem tirat endavant", ha defensat Lozano. 

La majoria de poblacions on només es presenta una llista són sempre municipis de menys de 500 habitants. Ara bé, en aquesta ocasió hi ha l'excepció de Casserres - 1.572 habitants, segons el cens de 2018 - on Josep Colillas (Som Casserres - AM) no tindrà contrincant. "Ha estat un alcalde carismàtic i això ha pesat", ha valorat Isaac Lozano del seu company de partit.

Candidats 

Un dels caps de cartell destacats és Ramon Camps d'ERC de Berga, que vol optar a l'alcaldia de la capital de comarca. A Gironella, el candidat és Albert Xoy i a Puig-reig optarà a la reelecció Josep Maria Altarriba. A Avià es presenta Josep Subirana; a Borredà, els republicans s'estrenen amb Jaume Magrans; a Capolat, la cap de cartell és Mireia Besora; a Bagà, Joan Oña; a Castellar de n'Hug, Eduard Coronado; a Castellar del Riu; Jordi Riu; a Cercs, Jordi Riera; a Fígols, Otger Calduch; a Gisclareny, Joan Tor; a Olvan, Judit Carreras; a Gósol, Lluís Campmajó; a Montclar, Raquel Sala; a Montmajor; Maria del Mar Monell; a Saldes, Moisès Masanas; a Sant Jaume de Frontanyà, Jordi Codina; a Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias; a Vallcebre, Ana Simon; a Vilada, Quim Espelt; a la Quar, Marta Puigantell; i Enric Pla a la Pobla de Lillet. 
 

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'exalcaldessa d'Olvan, Judit Carreras (arxiu). Foto: Aida Morales


Incorporacions d'altres partits

ERC suma candidats que havien concorregut als comicis municipals amb altres colors. És el cas de l'alcalde Gósol, Lluís Campmajó, que va ser cap de llista de CiU el 2015; o de l'històric Joan Tor de Gisclareny, que fa 4 dècades que és alcalde i que va concórrer per CiU en comicis passats. També es dona aquest cas amb l'alcaldessa de Capolat, Mireia Besora, que va presentar-se amb un grup d'independents fa quatre anys. 

L'exalcaldessa socialista d'Olvan, Judit Carreras, també concorre a aquests comicis amb ERC. Encara que el 2015 ja va presentar-se amb MÉS, marca blanca dels republicans. 

"Estem molt contents perquè tot plegat reflecteix la feina què hem fet fins ara a la comarca, continuarem treballant per fer el tomb a una majoria de municipis del Berguedà", ha assenyalat Isaac Lozano.