El llibre que recorda Sant Salvador de la Vedella triomfa a Berga entre els títols més venuts

Rafel Nadal i Albert Espinosa s'han situat també a la capital berguedana entre els més buscats, conjuntament amb títols escrits pels presos polítics com "Contes des de la presó" d'Oriol Junqueras

23 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:19h
Sant Jordi al Carrer Major de Berga.
Sant Jordi al Carrer Major de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El llibre sobre Sant Salvador de la Vedella s'ha imposat aquest 2019 entre els títols locals més venuts de la Diada de Sant Jordi a la ciutat de Berga. Es tracta de la publicació "Sant Salvador de la Vedella, la força d'un poble" del cercolí Josep Ramon López, Pepito, que recopila fotografies, històries i dades de l'adeu al poble que va enfonsar-se sota les aigües de l'embassament de la Baells. Altres llibres de temàtica local o amb autors de casa com "La Guerra Civil al Berguedà (1936-1939). Testimoniatges", obra de Daniel Montañà i de Josep Rafart també han fet un bon paper.

Els altres èxits del dia a les llibreries berguedanes consultades han estat la novel·la "El fill de l'italià" de Rafel Nadal, "El millor d'Anar és Tornar" de l'Albert Espinosa i "El Fibló" de la Sílvia Soler. Alguns dels títols firmats pels presos polítics també s'han situat entre els més venuts a la ciutat, sobretot 'Contes des de la presó', d'Oriol Junqueras i 'Tres dies a la presó', de Jordi Cuixart i Gemma Nierga. 

Els llibres vinculats al procés s'han guanyat, doncs, un any més, un lloc entre els títols de no ficció, entre els lectors. 
 

'Sant Salvador de la Vedella, la força d'un poble', ha estat el llibre de temàtica local més venut. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A les llibreries més grans de la ciutat, la llibreria Huch i la llibreria Quatre Cantons, els llibres de temàtica comarcal han despertat força interès, sobretot pel que fa a la publicació sobre Sant Salvador de la Vedella, ja que moltes persones han sortit de casa aquest dimarts amb l'objectiu d'adquirir un exemplar d'una publicació que fa un cuidat i extens repàs al procés que va dur als veïns del poble a marxar-ne i instal·lar-se a Sant Jordi de Cercs. 
 

Ambient al Carrer Major de Berga aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La pluja manté pendent a tothom però no aixafa Sant Jordi

Malgrat que Sant Jordi ha arrencat aquest matí amb tots els ulls posats al cel, la pluja no s'ha deixat veure fins a primera hora de la tarda.

Això ha fet que  l'ambient s'hagi animat cap al migdia, malgrat que l'afluència de públic a primera hora del matí ha estat menor que en altres edicions. A la tarda, els paraigües han estat els grans protagonistes. Amb tot plegat, Sant Jordi s'ha demostrat obstinat també a la capital del Berguedà i les llibreries han rebut molta afluència de clients durant el dia.

Els escolars han estat, a més, els protagonistes en hores lectives, ja que nens i nenes dels centres educatius de Berga han sortit al carrer per gaudir de la jornada durant el migdia.

Ester Huch ha explicat que, malgrat que hi ha hagut alts i baixos durant el dia, la valoració global a la llibreria Huch ha acabat sent positiva. Per la seva banda, Nèlida Fornells de la llibreria Quatre Cantons ha apuntat que el seu establiment s'ha omplert de persones durant bona part de la diada i el ritme de l'activitat no ha baixat fins a última hora de la tarda. 
 

Llibreria Quatre Cantons de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Optimisme al sector

Abans de l'inici d'aquesta diada de Sant Jordi, el Gremi de Llibreters esperava augmentar la facturació de la jornada fins a un 2% respecte als 22 milions d'euros del 2018, i que se seguís la mateixa tendència de recuperació dels darrers anys. En aquest sentit, la presidenta del gremi, Maria Carme Ferrer, confiava que la jornada "contribueixi a consolidar la recuperació del sector". 

Així mateix, els llibreters havien previst que, també com els darrers anys, continuarà la tendència a no concentrar totes les vendes de Sant Jordi el dia 23, sinó que hi hauria vendes importants "tant abans com després del Dia del Llibre", tant per la proximitat de diverses fires literàries com per les notícies contínues sobre llibres i llibreries als mitjans.
Arxivat a