Berga viu una diada de Sant Jordi entre llibres i roses amb la vista posada al cel

Molts berguedans i berguedanes han sortit al carrer per comprar un llibre o regalar una rosa, malgrat que l'afluència de públic del matí ha estat moderada | A la tarda els paraigües han estat els protagonistes

23 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:19h
Sant Jordi 2019 a Berga.
Sant Jordi 2019 a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga s'ha bolcat aquest dimarts en Sant Jordi molt pendent del cel. Les parades de roses i llibres s'han muntat de bon matí esperant que la pluja no ho espatllés i així ha estat fins a mitja tarda. Els núvols grisos que amenaçaven aigua i que han convertit els paraigües en protagonistes de la tarda, han donat una certa treva durant les primeres hores del dia. Molts berguedans i berguedanes han sortit al carrer per comprar un llibre o regalar una rosa, però la sensació general ha estat que, almenys a mig matí, hi havia menys gent que en altres ocasions. Els qui no han faltat a la cita, aconseguint omplir de vida i guirigall el Carrer Major al punt del migdia, han estat els alumnes de les escoles i instituts de Berga. 

Els llibreters han tingut un bon ritme de vendes, si bé en establiments com Llibreria Huch o la Impremta Casals es confessaven pendents del temps i de si la pluja podria afectar o no a la tarda els bons pronòstics per la jornada. D'entrada, a migdia, aquests eren dos dels punts del Carrer Major on es concentraven més persones, especialment escolars. En certs moments, hi havia esperes per triar i remenar entre les parades, malgrat que en altres l'afluència era més fluixa.
 

Sant Jordi 2019, al centre de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els llibreters esperen que, a banda dels títols més mediàtics, les publicacions d'autors locals també tinguin sortida. Entre les novetats de casa d'aquest Sant Jordi, enguany es poden trobar diversos títols com 'Bastarda' de Sabrina Akhtar, 'Els gegants de Migmón. L'odissea centenària dels Gegants Vells de Súria' del berguedà Albert Rumbo, 'Ara o mai' de Núria Picas, 'La producció de l'interiorisme' d'Agustí Costa i Curriu o 'La nostra mestra' de la baganesa Maria Carme Cabra, en homenatge a Maria Guiu Serradell, mestra de l'autora. També el conte 'La Fada i El Cigronet' de Raquel Peña i Marta Castro. 
 

Berguedans i berguedanes triant i remenant entre llibres aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un dels punts on era més difícil caminar entre les persones que passejaven per Berga, era aquest migdia la plaça de Sant Joan, gràcies a la bona acollida de la sisena Marató de Lectura per la Llengua d'Òmnium Cultural. La marató de lectura consisteix en una lectura continuada per part dels alumnes de les escoles de primària, secundària i batxillerat; escola d'adults i normalització lingüística; grups de lectura i de teatre; i altres entitats culturals, esportives de la població. Un gest que ha omplert de nens, nenes i professorat aquest espai del Carrer Major.

Aquest 2019, a més de Berga, l'activitat s'ha desenvolupat a altres municipis de la comarca com Bagà, Guardiola de Berguedà, Avià, Gironella i Puig-reig. Si el temps respecta la jornada, és a la tarda quan s'espera més gruix de gent a la capital del Berguedà. 
 

El filòsof Quim Sala signant un dels seus llibres a una lectora. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Entitats socials com Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà o Ginkgo, o grups d'escolars que recapten diners per l'excursió de final de curs, també han aprofitat el matí per vendre roses al carrer.

A la parada de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) el ventall de productes era molt més ampli, des de clauers, a punts de llibre o roses grogues de roba. Just en aquest punt, l'autor i filòsof berguedà Quim Sala signava alguns dels llibres de filosofia que ha escrit des que va jubilar-se com 'Mil Camins' o 'Col·loquis amb la vida', i que són gairebé una desena. 
 

Roses vermelles, les grans protagonistes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Roses vermelles i grogues 
 
A banda de la clàssica rosa vermella, el groc també ha pres protagonisme aquest matí al centre de Berga. Molts berguedans han optat per agafar aquest color, malgrat que en general les roses grogues s'han vist en menys punts del centre de Berga que al 2018, quan van protagonitzar bona part de la diada.

Sant Jordi preelectoral

La Diada de Sant Jordi a Berga no s'ha escapat tampoc de l'ambient de precampanya que ja fa setmanes que ocupa bona part de l'actualitat municipal, sobretot tenint en compte que les eleccions espanyoles són ja diumenge d'aquesta setmana. A la placeta Ciutat, a la parada de Junts per Berga, l'alcaldable Jordi Sabata establia conversa amb els ciutadans, mentre un tros més avall, a la plaça de Sant Pere, Esquerra Republicana tenia una estesa de llibres d'autors republicans com els presos polítics Oriol Junqueras, que ha escrit 'Contes des de la presó', i Raül Romeva amb el títol 'Esperança i Llibertat'.

Entre les persones que simplement passejaven i gaudien de l'ambient matinal de Sant Jordi, o que buscaven un llibre o una rosa per endur-se a casa, també s'hi ha pogut veure l'alcaldessa i cap de llista de la CUP, Montse Venturós, i el candidat de Decidim Berga, Daniel Fàbregas.
 

Ambient preelectoral al carrer Major amb la parada de Junts per Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Parada d'ERC al Sant Jordi de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Parada d'ERC a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs



FOTOS Berga es bolca en Sant Jordi pendent del temps. 
Arxivat a