López Noguera: «El govern de la CUP ha buscat ser el més independentista i no ha fet gestió diària»

L'alcaldable del PP de Berga diu que, si governa, apostarà per replantejar el porta a porta i descarta segellar un pacte de legislatura, per bé que reitera que si el seu vot és decisiu la CUP no governarà

18 d'abril del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 2:54h
El candidat del PP de Berga, Joan Antoni López Noguera.
El candidat del PP de Berga, Joan Antoni López Noguera. | Pilar Màrquez Ambròs
El cap de llista del PP a Berga a les eleccions municipals serà Joan Antoni López Noguera, de 34 anys. Noguera repeteix candidatura després de presentar-se per optar a l'alcaldia els anys 2011 i 2015, per bé que fa quatre anys la Junta Electoral Central va invalidar la seva llista perquè un dels membres de la candidatura, Roberto Moreno, també figurava com a membre d'una llista d'UPyD a Galícia.

Es mostra convençut que Berga és una ciutat amb possibilitats i que aquest mandat la política de la CUP s'ha centrat "en l'independentisme", sense tenir en compte "el manteniment de la ciutat" i "la gestió diària de govern". López Noguera és també actualment el president del Partit Popular del Berguedà.

- Què el motiva a presentar-se? 

- D'entrada em presento per representar a tota aquella gent que vulgui votar la seva opció política, en aquest cas al Partit Popular, però també per representar a aquells que vulguin una ciutat diferent de l'actual. Berga, la meva ciutat, és una ciutat que cada vegada està més estancada. Jo sempre havia estat crític, però la pena és que ara, quan penses en què et motiva, t'adones que pots dir el mateix que fa 4 anys i que en fa 8. Hi ha tot un seguit de projectes que han quedat encallats, no des de fa 8 anys, si no des de fa molt més temps. Crec que s'hi hauria de donar una solució aviat, perquè fa molts anys que parlem del mateix.

La ciutat i la comarca cada vegada estan més aturades, i em motiva canviar això. Realment penso que Berga és una ciutat que té possibilitats. 

- Fins ara vostè s'ha mostrat molt crític amb el govern de la CUP, quins creu que són els principals punts febles de l'actual executiu?

- No han sabut gestionar res, n'han donat l'exemple recentment. Han presentat una campanya per afavorir la recollida d'excrements dels gossos. Fa quatre anys jo vaig presentar una campanya i vaig entrar una moció a l'ajuntament, fins i tot vam enviar bosses a les bústies de la majoria d'habitatges per afavorir això. Era una cosa simbòlica i no ens podíem quedar aquí, de manera que vam demanar a l'ajuntament que anés més enllà. Doncs resulta que han passat cinc anys i és ara quan se'ls acudeix presentar una campanya per prevenir aquest problema, just abans de les eleccions. Els hi ha fet falta estar quatre anys al govern per adonar-se que era una necessitat. Si parles amb la gent de Berga, fa molts anys que diuen que és un problema. No només ho són els excrements de gos, també ho és l'ordre i la neteja. Tot plegat, s'ha de millorar i el govern de la CUP no ho ha sabut fer. 

Quan la CUP feia oposició, que hi vaig coincidir com a regidor, recordo que donaven solucions màgiques. Entre d'altres, per Ràdio Berga o el Mercat Municipal. Acusaven sempre l'alcalde Gendrau de no fer les coses bé i ens deien que ells sabrien fer-les millor. Presentaven no sé quants plans. Escrivien quatre folis i deien que era un pla director per no sé què; i després s'ha vist que, a l'hora de governar, no ho han sabut fer.

L'únic que han pogut tirar endavant, segons diuen ells, és la rebaixa de deute. Però han rebaixat el deute a costa de no comprar ni sal per les nevades. Fa un parell de mesos quan va nevar, no havien pensat ni en comprar sal. Sincerament, em sembla una absoluta falta de planificació. No pots viure només de dir que has estat molt auster i has eixugat deute. Si resulta que pagues tots els deutes de casa, però no menges cada dia o menges malament, estàs fent una mala gestió de la teva economia. 

"Quan la CUP feia oposició recordo que donaven solucions màgiques. Entre d'altres, per Ràdio Berga o el Mercat Municipal"


- Quins punts forts destacaria?

- Sincerament, se'm fa molt difícil trobar un punt fort del govern municipal. S'han passat tota la legislatura intentant sortir als mitjans com el partit més independentista de Catalunya. Hi ha hagut la inhabilitació de l'alcaldessa, que sincerament ja em sembla bé que sigui així, si ho va decidir la justícia, però crec que hem de pensar en la imatge que transmetem com a ciutat. Tenim una ciutat on l'alcaldessa ha estat inhabilitada per no complir amb la normativa. Sincerament està donant una mala imatge, perquè l'ajuntament també aprova normativa.

Els hi estàs dient als teus ciutadans quines ordenances han de complir en l'àmbit municipal, quan tu ets el primer que incompleixes la normativa. És un contrasentit que dona molt mala imatge de la ciutat arreu de Catalunya i arreu d'Espanya. 
 

Joan Antoni López Noguera en la seva etapa com a regidor de l'oposició, durant el mandat 2011-2015 (arxiu). Foto: Aida Morales

 
- Aquesta és una pregunta que hem fet a tots els candidats, tot i que ja l'ha respost per sobre. Què en pensa que la justícia hagi inhabilitat l'alcaldessa per no despenjar l'estelada de la façana en període electoral?
 
- A mi em sembla normal. Al cap i a la fi, qualsevol ciutadà o veí de Berga que incompleixi una normativa i sigui denunciat, si es demostra que efectivament ha estat així, haurà de pagar una multa administrativa, serà inhabilitat o entrarà a presó, hi ha diferents penes i condemnes segons de què estiguem parlant, em sembla normal. Per cert, en l'actual període electoral, ho hem aconseguit nosaltres, que l'ajuntament llueixi de manera normal, sense símbols partidistes.

L'ajuntament ha de treballar al servei de tothom, com la resta d'administracions. Per tant, la imatge que ha de donar la carta de presentació del consistori - que és la façana - ha de ser de normalitat. Després, ja ens ho trobarem quan hi entrem, però ha de mantenir aquesta aparença perquè el seu propòsit ha de ser el de treballar per a tots els ciutadans, pensin el que pensin. És de lògica i passa a tots els països civilitzats del món. Que l'administració treballi per a tots els seus ciutadans em sembla que és un dels punts bàsics de la democràcia. 

- Però la decisió de mantenir l'estelada responia a un acord de ple. Què s'ha de fer quan hi ha un acord de ple on la majoria ha aprovat mantenir aquesta bandera fins el dia de la independència?

- Hi ha una cosa que es diu jerarquia normativa que no és que sigui de primer de Dret, és que és de primera setmana de la carrera. Hi ha unes normes municipals, unes normes de la Generalitat, de l'Estat i unes normes europees, i s'han de complir totes. Si hi ha una normativa que està per sobre, i que et diu que no pots fer una cosa, has de complir-la. Per molt que això ho hagi aprovat el ple municipal, està fora de l'ordenament. Has de complir la jerarquia normativa perquè si no és un campi qui pugui i un molt mal exemple per una democràcia moderna com Espanya. 

"En l'actual període electoral, hem aconseguit que l'Ajuntament de Berga llueixi de manera normal, sense símbols partidistes"


- Què hi hauria d'haver a la façana de l'Ajuntament de Berga?

- Les banderes que marca la llei són la catalana, l'espanyola, l'europea i la de la ciutat.

- Abans de l'estelada, no n'hi havia cap de bandera al consistori. 

- No, ja fa molts anys. Però considero que hi haurien de ser totes, que és el que diu la llei. 

- Per tant, si Joan Antoni López Noguera fos alcalde, les posaria totes?

- El dia que prengués possessió, aquell dia estarien penjades totes les banderes que marca la llei. Més que res perquè com a alcalde aproves ordenances on dius als veïns de Berga allò que han de fer i allò que han de desfer. El normal és que com a alcalde compleixis el que diu la normativa.

- El 2015 no va poder presentar-se perquè hi va haver un problema amb la seva llista degut al fet que un dels membres també figurava en una candidatura d'UPyD a Galícia. Aquesta vegada totes les persones que l'acompanyaran són de Berga i comarca?

- Són de Berga i comarca. Hi ha algun municipi on no hem pogut fer llista i hem decidit integrar-los a la llista de Berga. Aquesta vegada estem contents. Fins ara sempre havíem presentat candidatures en pobles on potser no hi teníem ningú, és una estratègia que tenia el partit. Malgrat tot, sempre havia defensat que no era bona idea, i el 2015 va demostrar-se que no ho era.

No vam posar suplents a Berga per encabir gent en llistes d'altres municipis on no teníem representació ni n'anàvem a tenir, i això ens van acabar traient la candidatura. En aquest sentit, el partit ha millorat moltíssim. Han entès que això és bàsic, presentar candidatures on com a mínim el candidat és del municipi. 
 
- Joan Antoni López Noguera també és president del PP al Berguedà. Quantes llistes presentaran a la comarca aquesta vegada?

- Dues. Ens presentem a Berga i Gironella.

- A Gironella, els membres de la candidatura també són del poble?

- Si més no el candidat o els primers de la llista sí que ho són.  
 
- Defineixi'm com és la llista que encapçalarà vostè a Berga?

- Hi ha una barreja de persones que ja havien participat en altres eleccions en llistes del Partit Popular a la comarca i a Berga. És una llista de gent jove, sobretot pel que fa als 5 o 10 primers, amb ganes de canviar la ciutat i la imatge que dona a altres punts de Catalunya i d'Espanya. Estem convençuts que Berga és una ciutat que té possibilitats, ho creiem tots. 

- Quin objectiu es marquen?
 
- El nostre objectiu és presentar-nos i, a partir d'aquí, que la gent pugui votar la seva opció política. Crec que tal com està el panorama polític actual, a Berga hi havia d'haver una opció política no independentista a les municipals. Creiem que la ciutat es pot gestionar d'una altra manera i volem treballar en tot el que és la política municipal. Però també ha d'haver-hi una llista on el votant no independentista pugui sentir-se representat. En les eleccions de diferents àmbits dels darrers anys, hem vist que a Berga hi ha una massa de gent que no és independentista. A les municipals, aquestes persones també han de poder votar la seva opció i han de poder obtenir representació al plenari. 

"La del PP de Berga és una llista jove, sobretot pel que fa als llocs capdavanters, amb ganes de canviar la ciutat"


- El fet que el 26-M a Berga hi hagi fins a vuit llistes municipals, pot canviar les seves perspectives?

- Bé, no és com abans, que sabíem que el PP sempre treia un regidor a Berga. En altres eleccions, s'ha vist que tot això ha canviat moltíssim. En altres àmbits, han entrat partits nous com Vox. No ho sabria dir perquè hem de tenir en compte que a Berga el sector independentista es presenta dividit, l'antiga Convergència són dos partits com a mínim i, a més, hi haurà gent que es quedarà a casa. 

- Els perjudica que Ciutadans es presenti a les municipals?

- Crec que el vot no independentista es divideix. Com menys llistes no independentistes es presentin, evidentment millor. Però no sóc nou a la política local. La gent de Berga em coneix i ja saben que, amb nosaltres, tota persona no independentista pot estar ben representada. 

- Abans li preguntava pels punts forts i punts febles de l'equip de govern. Com l'ha vista l'oposició des de fora del plenari?

- No s'ha fet la feina que calia o s'ha fet la mínima i indispensable. Excepte en alguns casos concrets o algun tema, com amb l'hospital, on hi ha qui s'ha mogut mitjanament. Sincerament crec que l'oposició no pot aspirar a anar al ple, que és una tarda al mes, a queixar-se una mica i cap a casa. Crec que han de fer propostes, al final són membres d'altres partits polítics, també poden tocar portes, poden col·laborar amb l'acció de govern.

Tampoc sé fins a quin punt s'hi podia col·laborar amb el govern actual de la CUP. Quan vaig estar a l'oposició, era l'últim grup amb un sol regidor, i vam aconseguir algunes inversions i vam col·laborar en aspectes de ciutat. Evidentment amb l'equip de govern del senyor Gendrau teníem desavinences quant a la independència, però en política municipal ens vam entendre i vam aconseguir certes inversions. És una línia d'actuació que ells no han fet. L'oposició s'ha dedicat a criticar mínimament i fer seguici de certes coses. Com que van inhabilitar l'alcaldessa, a tothom li semblava perfecte el que es feia i ningú va criticar mitjanament que la imatge de la ciutat fos aquesta. Amb aquesta oposició, han tingut una legislatura força plàcida.
 

El cap de llista popular Joan Antoni López Noguera. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
- Em deia que el PP vol aconseguir que aquelles persones que no són independentistes, tinguin representació a la ciutat. Amb tot, hi ha hagut una regidora del PSC aquest mandat al plenari. 

- Però és que amb el PSC depèn del dia. Pot haver-hi un dia que facis unes declaracions que no siguin encertades perquè tinguis un mal dia, però Miquel Iceta va arribar a dir que podia haver-hi referèndum si hi havia un determinat suport. El PSC de l'àrea metropolitana no en vol ni sentir a parlar d'això, és PSOE pur i dur, però a Berga em sembla bastant agosarat dir que els no independentistes han estat ben representants aquests quatre anys. Hem de recordar que la regidora socialista va prometre el càrrec per imperatiu legal com els regidors de la CUP.

- Què li fa falta ara mateix a Berga?

- Una neteja de cara general. Ara mateix és una ciutat que la imatge que transmet és de deixadesa, el porta a porta ens ha perjudicat en aquest sentit. La imatge que jo puc veure, no m'agrada. Hi ha moltes pintades, moltes coses per arreglar. Les places de la Torre de les Hores fa 20 anys que estan en aquell estat. Va caure una nevada fa 20 anys, van arrencar la meitat del terra i així continuen. Allà hi caben cotxes per aparcar, podríem estudiar que s'hi fes un pàrquing municipal. Hi ha molta deixadesa, i a mi el que em preocupa més és la imatge. 

La renda anual mitjana del Berguedà són 10.000 euros menys que a tot Catalunya. Per tant, tampoc estic dient que ens comparem amb Matadepera o Sant Cugat. Però hi ha municipis que, en circumstàncies similars, han aconseguit molt més moviment empresarial i emprenedor. En aquest sentit, aquest és un problema. També és una mala carta de presentació explicar que tens una alcaldessa inhabilitada quan busques algú que inverteixi a la ciutat. Només dir que hi ha un govern de la CUP, hi ha gent que queda esgarrifada. Hem de començar per l'ajuntament, fer fora a l'equip de govern actual, i començar a treballar a millorar la imatge de la ciutat. Abans Berga havia estat sempre una ciutat petita i la inoperància del govern del municipi l'està convertint en un poble gran, un poble que està perdent serveis. 

- Em crida l'atenció el fet que no sembla gaire satisfet amb el porta a porta. El canviaria?

- Sí. Després de la investidura, començaria a treballar per canviar el sistema. El sistema actual està pensat per gent que no treballa. A les 11 del matí encara hi ha cubells escampats als carrers. Els ciutadans paguen impostos d'escombraries i quina és imatge que està donant la ciutat? Els punts de recollida d'emergència estan sempre al màxim de les seves possibilitats perquè hi ha gent que no recicla. Al final és un sistema que no te l'estan posant gens fàcil. Pagues impostos i has de tenir les escombraries a casa més d'un dia. El peix, per exemple. Hem de millorar al reciclatge, és evident. Tornaríem a posar contenidors i estudiaríem un nou sistema per fomentar el reciclatge. A Barcelona, a cada cantonada, tens tot el ventall de contenidors de reciclatge. A Berga això seria difícil de dur a terme, però cal posar facilitats en aquest sentit. 

- Troba a faltar aparcament?

- Al centre de la ciutat, sí. Si volem dinamitzar el centre i el Carrer Major, el que cal és aparcament. Ja ho vaig proposar la legislatura passada, s'ha de fer un estudi. Les places de la Torre de les Hores són una opció i també ho és el Mercat Municipal. Queden quatre parades al mercat, s'hauria de poder facilitar que es traslladessin al Carrer Major i fer-hi un aparcament. 

- Quins projectes presentaran al seu programa electoral?

- Hem de desencallar Queralt, quan estàvem a l'oposició ja vam aconseguir que es fes una inversió de 40.000 euros a l'hostatgeria i no s'hi ha fet mai més res. S'ha d'aconseguir que l'Ajuntament de Berga, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l'Estat amb l'1,5% Cultural, hi apostin. Si no el que passarà és que tornarà a caure a trossos una altra vegada. S'ha d'aconseguir que de mica en mica s'hi vagi actuant. Al programa, també explicarem perquè retiraríem el porta a porta, ja que s'ha de trobar una altra opció més ordenada i neta per la ciutat, i contemplarem arreglar la parada d'autobusos, on fan falta almenys dues marquesines. Mentre que no es fa l'estació de busos, que s'ha de tramitar, no es pot permetre que en aquell punt hi hagi quatre bigues. Aquesta legislatura han estat pendents del xou de si els inhabilitaven o no, han buscat ser els més independentistes, i no han fet gestió diària. 

"Retiraríem el sistema de recollida de residus porta a porta, perquè creiem que s'ha de trobar una altra opció més ordenada i neta per la ciutat"
 

- A Gironella han tirat endavant el projecte per a la nova estació d'autobusos. 

- Sí, perquè es deuen haver mogut. És el que deia. Altres pobles de la comarca ens passen la mà per la cara, demanant subvencions i ajuts. Algú de la Diputació de Barcelona, m'ho comentava fa uns dies. Hi ha poblets del Berguedà que ho demanen tot dins del seu ventall de possibilitats, i Berga no. A quantes subvencions s'ha presentat l'Ajuntament de Berga aquest mandat? Això és perquè s'han dedicat a altres coses. Posar momentàniament dues marquesines a l'estació d'autobusos és un mínim que s'hauria d'haver fet. 

- Què ha de passar amb Ràdio Berga?

- S'ha de fer un debat sobre si s'hi creu o no s'hi creu. Però si es creu en la ràdio i es vol tirar endavant, cal buscar-hi una solució. Des de la CUP deien que amb 1.500 euros al mes podien muntar una ràdio i s'ha demostrat que això és impossible. O la tanques o hi inverteixes, però no es pot deixar d'aquesta manera. Jo crec que a Berga hi ha d'haver ràdio. 

- Veu positiu el tràmit que s'està fent a l'Hospital Sant Bernabé per passar-ne la gestió a la Generalitat de Catalunya?

- Sí, crec que sí. És l'únic hospital de Catalunya que encara funciona amb aquest tipus de gestió municipal. Allò normal és que passi a dependre del CatSalut. 

- Ha estat pendent del projecte de desdoblament i tercer carril de la C-16 de Berga a Berga? Quina valoració en fa?

- Crec que és molt positiu. Tot allò que sigui per millorar em sembla perfecte. Al final, has de valorar on pot arribar la Generalitat. És important estar-hi al darrere i que realment es faci. Fa cinc o sis anys es va començar a moure una llei pròpia de la Patum, hi ha coses que es queden pel camí i mai s'acaben portant a terme.

- El proper mandat potser caldran pactes, hi estarà disposat?

- Amb la CUP segur que no. Tampoc som partidaris de pactes per a tota la legislatura, però estem oberts a acords puntuals si és per tirar endavant projectes que siguin positius per a la ciutat, com hem fet sempre. Si tenim representació, al ple d'investidura, votarem al nostre representant. Ara bé, si hi ha segona votació i perilla que la CUP acabi tornant a governar la ciutat, ens ho plantejaríem. 

- Permeti'm una darrera pregunta. Hi ha sectors de la ciutat que encara li retreuen les declaracions de 2014 a Valladolid on va dir que Berga era el bressol de l'independentisme radical i que hi havia pressions i falta de llibertat. No creu que va perjudicar la imatge de la ciutat amb allò?

- No, aquelles declaracions estan de més actualitat que mai. L'esforç de l'equip de govern ha estat per confirmar-ho una vegada i una altra. Tot allò que denunciava, continua passant. És la realitat. En aquell moment, vaig parlar amb la gent del partit a la ciutat i amb els presidents comarcals d'Osona i del Bages, i van coincidir que allò que havia dit era el que passava. Em sentiria malament si els meus m'haguessin dit que no estava explicant la veritat, però no és així. 
Arxivat a