El Berguedà acollirà de juny a octubre la primera biennal d'art romànic de Catalunya

Civitas Cultura ha anunciat la iniciativa durant la presentació del Festival Splendor de primavera que portarà exposicions i activitats escèniques i musicals al Monestir de Sant Llorenç del 20 d'abril al 16 de juny

17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:57h
Presentació del programa Splendor de primavera on s'ha avançat que se celebrarà la biennal.
Presentació del programa Splendor de primavera on s'ha avançat que se celebrarà la biennal. | Pilar Màrquez Ambròs
L'entitat Civitas Cultura organitzarà al Berguedà la primera biennal d'art romànic de Catalunya de juny a octubre. Les exposicions i activitats d'arts escèniques i musicals se centralitzaran al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i a tot un conjunt d'esglésies romàniques patrimonials de la comarca: Sant Quirze de Pedret, Sant Sadurní de Rotgers, Sant Vicenç d'Obiols i Sant Vicenç de Rus. El president de Civitas Cultura, Toni Puig, ha explicat aquest dimecres que el certamen tindrà el suport del Museu Nacional d'Art de Catalunya, la Fundació Picasso, el Museu Episcopal de Solsona i el Consell Comarcal del Berguedà. Es busca així posar al mapa del país el romànic berguedà des d'una nova mirada. 

Toni Puig ha expressat, en el marc de la presentació del programa Splendor d'activitats primaverals al Monestir de Sant Llorenç, que els petits temples romànics que, conjuntament amb el monestir guardiolenc, acolliran la biennal: "són un conjunt d'esglésies de primer nivell que necessiten ser posades en valor a la comarca". En aquest sentit, Puig ha recordat que "la primera edició de la biennal d'art romànic es farà en aquestes esglésies i especialment al monestir de Guardiola" amb la intenció de créixer en el futur.

"Si continuem amb aquesta biennal i aconseguim sumar-hi la força de tot un grup de gent del Berguedà, com la Dolors Santandreu, d'aquí a dos anys podríem ampliar les esglésies on es fan activitats, perquè és impensable que no hi hagi Sant Jaume de Frontanyà, que és la segona o la primera església romànica de Catalunya", ha manifestat el president de Civitas Cultura.

Diferenciar l'aposta berguedana de la de la Vall de Boí

L'objectiu també serà diferenciar el patrimoni romànic del Berguedà del de la Vall de Boí. "Ens volem diferenciar d'un conjunt romànic català magnífic com és el de la Vall de Boí, ells són magnífics i presenten el romànic des de la història, mentre que nosaltres a la biennal farem una interpretació del romànic des del contemporani", ha comentat Puig. "Per tot plegat, el director del Museu Picasso també ens dona suport", ha afegit. Toni Puig ha concretat que les obres que s'exposin durant la biennal seran reproduccions. "No podem portar obres romàniques perquè no ens deixarien i també per un tema de seguretat", ha recordat Puig. 

La primera biennal catalana del romànic començarà l'última setmana de juny i s'allargarà fins a finals d'octubre. El pressupost encara no està tancat però Civitas Cultura confia a obtenir subvencions, entre altres, de les administracions supracomarcals com la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya, per tal de tirar-ho endavant. El president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha recordat, en aquest sentit, que "quan es van començar a tirar endavant les activitats al Monestir de Sant Llorenç, el compromís de l'administració local va ser ajudar a buscar subvencions per fer-ho possible" i ha dit que "a través del consell comarcal, hi ha exactament el mateix compromís". 

"Com deia l'alcalde de Berlín, nosaltres som pobres però també som sexis", ha reblat Toni Puig. "Si va bé, en una segona edició aspirarem a més", ha afegit. 

Splendor, tres primaveres d'activitat

La biennal d'art romànic s'ha anunciat en la presentació del programa Splendor de primavera al monestir de Guardiola.

Es tracta de la tercera temporada amb programació estable a l'equipament, del 20 d'abril al 16 de juny. En les dues anteriors edicions s'han sumat 5.000 i 4.500 visitants, respectivament.
 

Josep Lara i Toni Puig amb una de les propostes provocatives de Cesc Serrat, el pàrquing de bruixes i bruixots. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Josep Lara s'ha mostrat confiat que la proposta consolidarà el monestir com a eix cultural de la comarca i la Catalunya Central. "Al principi vaig tenir els meus dubtes, vaig pensar que no tibaria perquè seria quelcom més minoritari, però em vaig equivocar: Civitas Cultura ha fet una gran feina; i el monestir ha passat de conèixer-se bàsicament per les Nits Musicals i les visites, a oferir un gran ventall d'activitats", ha dit Lara. 

"Els que ens estimem aquesta casa no en teníem prou, s'ha aconseguit aquest salt i penso que aquesta tercera temporada serà la definitiva per consolidar l'aposta", ha finalitzat l'alcalde i president del consell comarcal. 
 
La inauguració del curs artístic de primavera serà aquest dissabte dia 20 d'abril a les 6 de la tarda, amb la presentació de les cinc exposicions que Sant Llorenç de Guardiola acollirà fins a mitjan juny. S'hi podran veure les ceràmiques originalíssimes de Ramon Vila, la serigrafia i el joc de llenguatge de Jordi Salvany, les escultures de Clàudia Jiménez o l'art figuratiu de Cesc Serrat. També es commemoraran els 500 anys de Leonardo da Vinci. 

A les 7 de la tarda, hi haurà el concert de Pasqua amb la Cobla la Mitja Lluna de Tarragona, amb obres sacres d'autors catalans. La programació completa es pot consultar al web de Civitas Cultura. 
 

Presentació de la programació de primavera al Monestir de Sant Llorenç que commemorarà el 500 aniversari de Leonardo da Vinci. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a