El Consell reprèn el projecte EINA per facilitar la contractació de persones en risc d'exclusió

L'edició de 2019 compta amb un pressupost de 50.000 euros amb l'objectiu de continuar incentivant que les empreses contractin persones aturades de llarga durada o amb vulnerabilitat social

16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:52h
La consellera Anna Maria Serra amb Anna Armengou, Maria Llorens i Rodrigo Amaya.
La consellera Anna Maria Serra amb Anna Armengou, Maria Llorens i Rodrigo Amaya. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal reprèn el projecte EINA. Es tracta de subvencions per la contractació de persones aturades i en situació de vulnerabilitat. La presentació de la convocatòria de 2019 s'ha fet aquest dimarts a l'ecobotiga cafeteria El Terròs de Casserres, una de les empreses que va rebre ajut en la convocatòria anterior. 

La consellera comarcal d'Afers Socials, Anna Maria Serra, la responsable del Terròs, Maria Llorens, i la responsable de Recursos Humans de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Anna Armengou, han participat en la presentació. L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà va ser una altra de les entitats que va rebre ajuts el 2018. 

Anna Maria Serra ha relatat que el projecte EINA pretén donar resposta a les situacions socioeconòmiques de caràcter greu – moltes d’elles produïdes per la crisi econòmica – que està portant a situacions d'atur perllongades en el temps mitjançant la concessió de subvencions a les empreses o entitats sense ànim de lucre, per la contractació de persones en situació de vulnerabilitat i aturades. "Volem donar un suport a tots aquells ciutadans que tenen dificultat per incorporar-se de nou al món laboral, i donar impuls a la seva activitat diària. Es tracta d'un programa adreçat a un col·lectiu en situació de vulnerabilitat, mitjançant un incentiu que es dona a les empreses", ha afirmat Serra. "És un col·lectiu que és present en la nostra societat, que suposa que hi ha 827 persones inscrites a l'atur des de fa més d'un any", ha advertit Anna Maria Serra. 

Poden sol·licitar o beneficiar-se de les subvencions les empreses, entitats i autònoms amb domicili social, delegació o centre de treball al Berguedà o en les comarques amb major proximitat geogràfica, sempre que es contractin persones en atur i vulnerabilitat social residents al Berguedà. Les empreses poden presentar un candidat que es valorarà si respon a les característiques del lloc de treball que es vol ocupar. Entre les persones que permet contractar  n'hi ha amb certificat de discapacitat de com a mínim el 33%, víctimes de violència de gènere, famílies monoparentals o nombroses amb dificultat residencial o ingressos molt baixos i persones en situació d'atur de llarga durada i exclusió social.

Amb les actuacions recollides en el projecte EINA, es pretén "pal·liar temporalment la situació socioeconòmica de les persones contractades, millorar les seves competències professionals per tenir més possibilitats d’ocupació, desenvolupar projectes d’interès social als municipis i dinamitzar el mercat de treball comarcal, facilitant la reactivació de les empreses", ha indicat la consellera comarcal d'Afers Socials. 
 
El projecte EINA té un pressupost de 50.000 euros. Es finança el 80% del Salari Mínim Interprofessional de la totalitat de mesos que es contracti, durant un mínim de 6 mesos i un màxim d'un any, per un contracte, almenys, de mitja jornada. 

Experiències d'èxit el 2018

El 2018, el programa EINA Empresa va subvencionar 8 contractacions en 5 empreses per un import de 25.600 euros. Mentre que el programa EINA Autoocupació, que aquest any no s'ha reeditat, va donar feina a dues persones per un import de 2.200 euros. "Aquest últim programa no es torna a convocar, perquè l'EINA Empresa va tenir una molt millor acollida i hi ha hagut fins a tres berguedans en situació de vulnerabilitat que han continuat treballant a l'empresa que els va contractar", ha explicat Serra. 

Maria Llorens del Terròs de Casserres ha relatat la seva experiència en contractar en Rodrigo Amaya, un refugiat del Salvador que es quedava sense feina a finals d'estiu i que, després del programa EINA, ha continuat treballant amb ella. "Els incentius del projecte EINA van facilitar-nos l'obertura del negoci i poder-lo contractar", ha dit Maria Llorens.  Per la seva banda, Rodrigo Amaya ha agraït l'oportunitat que li va facilitar aquest projecte. "He mencionat diverses vegades que Catalunya m'ha acollit amb els braços oberts, les persones com jo, busquem una feina per subsistir i poder ajudar així les nostres famílies, tenir feina et dona motius per tirar endavant malgrat les dificultats", ha relatat Amaya. 

La responsable de Recursos Humans de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Anna Armengou, ha manifestat, per la seva banda, que el projecte EINA els va facilitar el fet de contractar a tres persones més, tenint en compte que com a Centre Especial de Treball (CET) han de respondre a unes ràtios a l'hora de contractar. "Nosaltres ja hi havíem participat en la primera edicio, la de 2015, i n'estem molt contents", ha valorat Armengou. 

Consulta aquí les bases del projecte EINA