Esports

L'Estació de Trail del Berguedà obre portes per potenciar l'esport de muntanya

Una desena de corredors encapçalats per Ivan Camps i Clàudia Sabata van realitzar dissabte una ruta de 14 quilòmetres, amb sortida i arribada a Guardiola de Berguedà

Una desena de corredors encapçalats per Ivan Camps i Clàudia Sabata han realitzat una ruta de 14 quilòmetres. | Consell Comarcal del Berguedà
per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 15 d'abril de 2019 a les 17:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Estació de Trail del Berguedà, la segona de l'Estat, ha obert portes aquest passat cap de setmana. El projecte consta de 30 rutes disponibles en 19 itineraris marcats de diversos nivells de dificultat que permeten recórrer 475 quilòmetres per les muntanyes del Berguedà. El funcionament és similar al d'una estació d'esquí amb diversos recorreguts que es senyalitzen amb colors segons el nivell de dificultat. 

El projecte habilita sistemes de consergeries electròniques o taquilles, per tal que els corredors puguin accedir a les instal·lacions, un cop registrats. També presenta millores en zones d'aparcament i d'estada d'autocaravanes. Mitjançant un sistema d'obertura d'un electropany amb codificació els esportistes tenen accés a servei de vestidors, de taquilla, de dutxa, i la possibilitat d'estacionar també bicicletes a l'exterior dels equipaments esportius dels municipis que integren la iniciativa, que són Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. De moment, són accessibles ja els equipaments de Bagà i Guardiola de Berguedà, que permeten tenir accés a vestidors i dutxes, mentre que els de la Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola ho seran properament. 


El vicepresident del consell comarcal i conseller comarcal d'Esports, Abel García, s'ha mostrat "satisfet" per assolir un objectiu més. "És una fita més del camí que ens hem marcat des del Consell Comarcal del Berguedà, i un projecte que és a l'hora de promoció esportiva i promoció econòmica perquè aporta atractiu al territori", ha explicat García. 

L'Estació de Trail del Berguedà suposa un nou atractiu de promoció de l'esport de muntanya que pot fer que els esportistes de fora s'acostin a la comarca, però  també és un important recurs per corredors berguedans. 

 
Una desena de corredors encapçalats per Ivan Camps i Clàudia Sabata van realitzar dissabte una ruta de 14 quilòmetres, amb sortida i arribada a Guardiola de Berguedà. Els corredors van pujar fins a Turbians, des d'on es pot contemplar una vista esplèndida de les muntanyes del Berguedà, amb l'emblemàtic Pedraforca presidint el decorat d'aquesta instal·lació esportiva a l'aire lliure. "Amb la Clàudia Sabata comentàvem, justament aquest dissabte, que el fet que els itineraris estiguin geolocalitzats, et permet planificar entrenaments en diferents recorreguts del Berguedà, disposar de tot un ventall de possibilitats", ha afegit Abel García. 

Els recorreguts estan ja senyalizats i geolocalizats i segueixen una coloració especifica que n'indica el seu nivell de dificultat. Per les seves característiques pròpies, és una estació apte per a tot tipus de corredors, des d'aquells que s'inicien en el món del trail, fins als més experimentats que busquen grans distancies i alts nivells de dificultat. Els itineraris oscil·len entre els 7 i els 85 quilòmetres de distància. A més, s'hi han marcat mitja dotzena dels anomenats "tallers", destinats a aquells corredors que desitgin realitzar exercicis específics amb l'objectiu de millorar el seu rendiment tant en curses com en sessions d'entrenament.
 

Mapa de les rutes de l'Estació de Trail del Berguedà. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


Una majoria dels itineraris se sostenen, en la seva majoria, sobre l'existent xarxa de camins de senderisme de la comarca, que gaudeixen de conservació i manteniment, als quals s'afegeix, sempre que sigui necessari, una marca supletòria específica de l'Estació de Trail en les balises ja existents per indicar les diferents direccions. El pròxim dissabte 20 d'abril es realitzarà un entrenament específic de la mà dels corredors Ivan Camps i Pau Bartoló. Es tracta de la tercera edició del Training Camp. Els corredors que hi vulguin participar s'han d'inscriure en aquest enllaç.  
 
El projecte funciona en diversos parts del món, com per exemple al País Basc, però és pioner a Catalunya. L'oferta esportiva s'acompanya de serveis destinats als corredors i que aglutinarà activitats organitzades com competicions o tallers de trail.
 
El projecte va rebre l'any 2017 una subvenció del Pla de Foment del Turisme de la Generalitat, d'uns 200.000 euros, que buscava fomentar la vessant esportiva vinculada al patrimoni industrial i cultural. Relligant-ho dins de l'estratègia de promoció turística que s'impulsa des del Consell Comarcal del Berguedà a través del projecte de l'Estació de Trail, i la finalització del Xalet del Catllaràs.

 

Participació