Casserres inaugura la plaça de l'U d'Octubre

La que ha estat batejada amb el nom de l'U d'Octubre és la plaça que hi ha de davant de l'Ajuntament, que encara no tenia assignada una denominació oficial

15 d'abril del 2019

Moment en el qual va descobrir-se la placa que bateja l'indret com a plaça de l'U d'Octubre de 2017. Foto: Cedida


Un centenar llarg de persones han assistit aquest diumenge a la tarda a la inauguració de la plaça de l'U d'Octubre de 2017 de Casserres en una jornada festiva i reivindicativa que ha servit per recordar els fets que van marcar la jornada del referèndum d'autodeterminació de Catalunya l'1 d'octubre de 2017 i compartir experiències d'aquell dia. El ple municipal de Casserres, format per ERC i CiU, va aprovar per unanimitat el nom de la plaça, una iniciativa que ha comptat amb l'adhesió de les entitats del municipi. 

A les 7 de la tarda, hi ha hagut parlaments i un col·loqui on diverses persones han compartit les seves vivències de l'1-O. Una hora més tard, la Coral Sant Bartomeu ha ofert una cantada popular i, tot seguit, s'ha procedit a la inauguració de la plaça amb la descoberta d'una placa commemorativa, acompanyada de les melodies de Músics per la Llibertat. Al llarg del vespre, s'han succeït diferents actuacions i altres activitats. Hi ha hagut ball de bastoners amb els Cops de Garrot, i botifarrada amenitzada amb la música de la Berguedana de Folk. Durant tota la tarda, la canalla ha pogut gaudir d'inflables i jocs. 

Tots els diners recaptat al servei de bar es destinaran a l'anomenada caixa de Resistència de la República. 

A la placa commemorativa es defensa el mandat de l'1-O i es recorda el resultat del referèndum que a Casserres va ser d'un 96.27% a favor del Sí a la independència. "L'1 d'octubre de 2017 vam decidir en referèndum que Catalunya fos un estat independent en forma de república. Malgrat la repressió i la violència de l'estat espanyol per intentar impedir-ho, vam votar i vam guanyar", afirma l'escrit. 

La plaça de l'Ajuntament de Casserres ja té nom oficial: Plaça de l'U d'Octubre de 2017. Foto: Cedida


La plaça que ha estat batejada amb el nom de l'U d'Octubre és la que hi ha de davant de l'Ajuntament de Casserres que, malgrat la seva cèntrica ubicació, encara no tenia assignada una denominació oficial. Fins ara, això sí, aquesta plaça es coneixia al poble com a plaça de l'Ajuntament.

Entre les experiències de l'1-O que s'han pogut escoltar durant l'acte, també s'hi ha comptat la d'una persona que es trobava a l'Escola Mediterrània de Barcelona, on va haver-hi càrregues policials. Membres del CDR Casserres, que organitzava aquesta jornada d'activitats, han valorat "molt positivament" a NacióBerguedà que el poble tingui a partir una plaça commemorativa de l'U d'Octubre de 2017 en record del paper determinant que van tenir els ciutadans i ciutadanes del país que aquell dia van fer possible el referèndum. 
 

Activitats davant de l'Ajuntament per celebrar la inauguració de la plaça de l'U d'Octubre. Foto: Cedida

 

Ball de bastoners amb els Cop de Garrot. Foto: Cedida