El metge Daniel Fàbregas encapçala la llista de Decidim Berga amb suport de convergents crítics

L'alcaldable, de 46 anys, ha defensat el projecte com una aposta que persegueix "la unitat sobiranista" i com a contrapunt a la política de sigles

15 d'abril del 2019
Actualitzat el 16 d'abril a les 3:13h
La candidatura de Decidim Berga que encapçala Daniel Fàbregas.
La candidatura de Decidim Berga que encapçala Daniel Fàbregas. | Pilar Màrquez Ambròs

Decidim Berga es presentarà a les eleccions del 26-M amb el metge Daniel Fàbregas i Salvà, de 46 anys, com a cap de llista i una candidatura formada per persones independents i altres que provenen de l'entorn del PDECat i l'antiga CiU. La candidatura ha escollit alcaldable aquest diumenge en una votació a l'Hotel Berga Park. Entre els que aspiraven a liderar la candidatura de Decidim Berga - i que aniran en llocs capdavanters de la llista - hi ha l'actual regidora del PDECat, Maria Antònia Ortega, i l'exedil convergent Àngel Guiu, així com Núria Prats Monfort, que prové del món educatiu. 

A la candidatura s'hi compten el cap de llista de CiU de Berga a les eleccions de 2015, Antoni Biarnés - que tancarà llista - i l'exregidora del partit Queralt Perarnau. Però també l'exgerent de l'Associació Pro Disminuíts Psíquics del Berguedà, Fina Canal, que va arribar a liderar una candidatura d'ERC a Berga a mitjans dels anys noranta. També han assistit a la votació altres berguedans vinculats al món sobiranista com el coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche o l'expresident de la Penya Boletaire, Jesús Perarnau. 

Aplaudiments en el moment de saber-se el nom del candidat més votat, ahir a la tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Daniel Fàbregas ha sortit escollit com a candidat amb 25 vots, seguit de Maria Antònia Ortega, que ha obtingut 17 vots. Àngel Guiu i Núria Prats han quedat empatats amb 7 vots cadascun. Abans de la votació, les quatre persones que aspiraven a encapçalar la llista, s'han presentat a la cinquantena de ciutadans inscrits per participar en el procés de votació.

Un cop decidit qui era el candidat de Decidim Berga i, per tant, qui concorrerà com a alcaldable en els pròxims comicis, Daniel Fàbregas ha insistit en el fet que l'objectiu de la llista és essencialment defensar un canvi en la política local que promogui la participació ciutadana i s'allunyi de la política de partits. Daniel Fàbregas ha deslligat del tot el naixement de Decidim Berga amb cap possible discrepància interna dins del PDECat per la irrupció d'un independent com Jordi Sabata com a candidat de la marca Junts per Berga.

"Que hi ha gent que ve de Convergència? També podia haver estat a l'inversa. No ho he viscut així, si hagués vist que darrere del projecte hi havia ganes de sortir d'un lloc per posar-se en un altre, i tornar a muntar el sistema de sigles, no hi seria", ha assegurat Fàbregas. 

Moment del vot d'Antoni Biarnés. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Quarta llista independentista a la ciutat

Daniel Fàbregas ha explicat que en el passat va estar vinculat amb CiU i que els últims anys havia estat vinculat a ERC en l'àmbit de la salut, mai en primera línia política. "Vaig començar a Convergència de molt jove, perquè el meu avi era militant i va ser qui em va inculcar la independència del meu país", ha assegurat Daniel Fàbregas en l'atenció als mitjans. "Més tard, vaig passar a ERC. Políticament estava a punt de llençar la tovallola quan vaig trobar-me amb el grup de persones que han fet possible Decidim Berga", ha assegurat Fàbregas. Daniel Fàbregas és metge d'Urgències a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. 

El cap de llista de Decidim Berga ha defensat, doncs, la seva candidatura com una aposta "per la unitat". Decidim Berga afegeix una quarta llista sobiranista a Berga de cara a les eleccions municipals, però Daniel Fàbregas ha argumentat que es tracta "de construir una unitat per la República" perquè la resta de formacions ara mateix no defensen un front comú per la independència.

Moment del recompte de vots. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Segons Fàbregas, els regidors que obtingui Decidim Berga serviran per donar suport "a un govern independentista" sense que hi hagi "línies vermelles" a l'hora de pactar amb formacions sobiranistes. "Quan he anat a manifestacions, he sentit persones cridant a favor de la unitat, aquestes persones ara mateix no saben a qui votar i poden comptar amb aquest projecte", ha considerat Fàbregas.

"Potser es dividirà el vot però alhora els vots sobiranistes se sumaran al consistori, hi defensarem la unitat, no posarem traves perquè hi hagi un partit independentista al govern de la ciutat", ha dit Daniel Fàbregas. "Hi ha molta gent que l'1-O va rebre cops als col·legis i que se senten orfes de partit perquè ara mateix no s'està defensant un front republicà", ha afegit. 

La formació no haurà de recollir 500 signatures per presentar-se perquè concorre als comicis a través d'una plataforma existent, malgrat que per falta de temps no ha pogut fer-ho sota el paraigües de Primàries Catalunya. 

Una llista formada per 21 persones, 13 homes i 8 dones

La llista definitiva està formada, per aquest ordre, per Daniel Fàbregas Salvà, Maria Antònia Ortega Canet, Núria Prats Monfort, Àngel Guiu Venturós, Ivan Vargas de la Fuente, Ana Maria Escudero de Frutos, Fina Canal Rosell, Rafael Martínez Sol, Walter Hugo Perez Umpierrez, Anton Raine Amokrane, Jaume Sanmarti Haro, Josefina Tomàs Vera, Juli Molina Flotats, Joan Ramon Rodríguez Serra, Queralt Perarnau Ribera, Rafael Gabarre Amador i Antoni Biarnés Mas. 

En la posició de suplents, s'hi compten Salvador Molins Escudé, Rafael Adalberto Matos Lajara, Gemma Morer Giralt i Amalia Castilla Galdeano. 
 

Moment de distenció a l'Hotel Berga Park durant el recompte de vots per escollir candidat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Les quatre primeres persones de la llista de Decidim Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a