Puig-reig crearà un musical basat en la seva història amb Sergi Cuenca i la Polifònica

La directora de la part escènica serà Maria Casellas, Quim Puig en signa el llibret i hi haurà un narrador: Joan Crosas

13 d'abril del 2019
Actualitzat a les 3:48h
Presentació del projecte d'espectacle musical 'Arrelats a Puig-reig'.
Presentació del projecte d'espectacle musical 'Arrelats a Puig-reig'. | Pilar Màrquez Ambròs
La història de Puig-reig explicada per puig-reigencs a través d'un espectacle musical. Aquest és el repte que l'ajuntament s'ha proposat fer realitat. El director, pianista i compositor Sergi Cuenca en crearà la música i Quim Puig n'escriu el llibret, mentre que qui pujarà Arrelats a Puig-reig a l'escenari serà la Polifònica. La direcció escènica recau en Maria Casellas i hi haurà un narrador: Joan Crosas. L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha recordat que "una de les característiques més importants de Puig-reig és que és un poble que aposta per la cultura i on la música encara té més pes que altres àmbits culturals".

L'espectacle constarà de petits relats basats en el poble i en la història dels seus habitants. "L'obra posarà de relleu la història de Puig-reig i la seva idiosincràsia", ha dit l'alcalde. 

"Les de l'espectacle seran petites històries, retalls de vida de personatges que tenen vivències dins de la història del municipi. Hi volem vida i emocions, no una classe magistral", ha resumit Quim Puig.

Hi haurà referències a tradicions i fets propis del poble com els Templers, el naixement de la Corrida o a la Festa Major amb molta nomenada al Berguedà als anys 60. I és clar, tampoc hi faltaran les colònies industrials. Malgrat que el fil conductor no és una única història ni pretén alliçonar en aquest sentit, la creació de l'espectacle compta amb l'assessorament de la historiadora Rosa Serra.

El compositor i director del musical El rey León a Madrid, Sergi Cuenca, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa. Cuenca ha ressaltat que el regidor de Cultura, Jesús Subirats, va proposar-li aquesta idea fa més d'un any. "Poder-ho fer amb la Polifònica és un plaer", ha afirmat Sergi Cuenca. Sergi Cuenca ha subratllat el valor de "poder fer alguna cosa a Puig-reig", quelcom que va empènyer-lo acceptar l'encàrrec. "Faig molt poques coses aquí, al meu poble, a més a més amb la Polifònica", ha recordat. 

L'Ajuntament de Puig-reig ha pressupostat en 30.000 euros el valor de l'obra, si bé Jesús Subirats ha destacat que aquells que hi participen no cobraran pas tot allò que val la seva feina. "És un projecte que s'han fet seu", ha dit. 

"Esperem que d'aquí en neixi un espectacle que duri anys i anys, que no sigui estàtic, perquè un cop que es representi dues o tres vegades, no perdi interès", ha comentat Subirats. "La idea per al musical era que la història de Puig-reig t'entri per les venes, però no volíem una estructura tradicional amb un principi i un final. Un espectacle pensat per petites històries permet molt més joc i poder-hi fer modificacions amb el pas dels anys", ha assegurat el regidor de Cultura. 

Sergi Cuenca ha apuntat que l'espectacle està plantejat "de manera poc convencional" perquè no només són petites històries, sinó que "no van explicades l'una després de l'altra, hi ha moments que es barregen". Aquest fet pot resultar "complicat" perquè "hi ha pocs precedents en aquest sentit i els pocs precedents que hi ha són de gent molt bona", ha indicat Cuenca.

"Pot sortir un producte molt bo, sobretot perquè hi ha la Maria Casellas que té molta experiència com a directora de l'Onze de Setembre a Gironella i com a actriu", ha asseverat Cuenca. "L'estil estarà al servei de la Polifònica de Puig-reig, malgrat que són un cor molt eclèctic, em basaré en un estil musical clàssic com el seu", ha avançat Sergi Cuenca. Maria Casellas haurà de procurar que les històries de diferents èpoques mantinguin una connexió entre si quant al llenguatge. 

Un projecte pendent

Els directors de la Polifònica de Puig-reig, Emmanuel Niubò, Josep Conangla i Maria Rosa Riera s'han mostrat del tot entregats a la idea. "El Jesús, el Quim, el Sergi i la Maria van ser polifònics, i això vol dir que encara ho són", ha resumit Riera en mostrar plena confiança en el projecte.

Uns quinze músics acompanyaran els solistes i la coral que portaran a escena el musical. "La Polifònica ha cantat en molts musicals en 50 anys de vida, però mai en cap obra que parlés de Puig-reig, a més pensada per les seves veus", ha conclòs Jesús Subirats.
Arxivat a