Onze pobles del Berguedà participen en un programa per combatre l’obesitat i la càries infantil

Es tracta del programa Infadimed (Infància i Dieta Mediterrània), de l’Institut Català de la Salut, que és la primera vegada que es fa a la comarca

Redacció
12 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:36h
Infants d'una de les escoles que participa en el programa per combatre l'obesitat i la càries.
Infants d'una de les escoles que participa en el programa per combatre l'obesitat i la càries. | Cedida
Promoure hàbits saludables, combatre l'obesitat infantil i evitar les càries provocades per ingesta de sucre entre els infants són els objectius del programa Infadimed (Infància i Dieta Mediterrània) que aquest curs s'ha iniciat a les escoles d’onze municipis del Berguedà per primera vegada. El programa és impulsat per l'Institut Català de la Salut, i al Berguedà el lideren els equips d'atenció primària Berga i Alt Berguedà.

Les escoles de Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre, Gósol, Guardiola de Berguedà, Bagà, La Pobla de Lillet, Avià, Vilada, Borredà, Sant Jordi de Cercs i cinc centres de la ciutat de Berga participen en el programa que aquest any es fa amb un total de 600 alumnes de P-3, P-4 i P-5.
 
Professionals de pediatria, infermeria i odontologia d'atenció primària de l'ICS Catalunya Central visiten 6 vegades durant el curs, cadascuna de les escoles comença amb el visionat d'una pel·lícula de dibuixos animats en què el Capità Vitamines explica els beneficis d'uns bons hàbits alimentaris. Després es fan diverses activitats perquè els nens i nenes entenguin bé els consells que se’ls han donat. 
 
De cara a propers cursos, el programa s'ampliarà a altres classes (fins a arribar a implantar-lo a tots els alumnes, des dels petits de P-3 fins als de 6è d'educació primària). 
 
Responsables del projecte al Berguedà han explicat que ja noten, a les consultes d'atenció primària, com algunes famílies expliquen que són els nens i nenes mateixos qui, a casa, saben distingir entre els aliments que són bons per a la seva salut i els que cal evitar.
 
Al Berguedà, l'activitat va començar registrant el pes i la talla de cadascun dels infants participants, per tal de poder-ne anar fent seguiment i avaluar els resultats de l'Infadimed amb dades objectives. A més, aquest seguiment es fa extensiu també a la salut bucodental amb exploracions als nens i nenes de P-3.