Berga impulsa una campanya contra els excrements de gos i apujarà les multes als propietaris incívics

Els comerciants repartiran bosses biodegradables per recollir deposicions i s'entregaran ampolles d'aigua per netejar les miccions, mentre que s'adequaran espais i les sancions s'enfilaran de 20 a 1.000 euros

12 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:25h
Presentació de la nova campanya per evitar els excrements de gos a la via pública.
Presentació de la nova campanya per evitar els excrements de gos a la via pública. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga impulsa, conjuntament amb la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC), un conjunt de mesures per acabar amb els actes incívics dels propietaris de gossos que no recullen els excrements del carrer. La campanya que no vol ser quelcom puntual, sinó que es fa amb la intenció de quedar implantada, inclou mesures d'informació i sensibilització, adequació d'espais i l'augment del cost de sancions pels incívics de 20 euros a 1.000 euros. 

La campanya preveu una bateria d'accions amb l'objectiu de revertir l'incivisme dels propietaris i propietàries d'animals de companyia que provoca problemes de salut pública, imatge de deixadesa i que genera incomoditat als veïns i veïnes.

La iniciativa, segons ha explicat el regidor de Governació, Francesc Ribera Titot, proporciona així una desena d'eines per a què animals i persones puguin conviure i per fer de Berga una ciutat més neta i agradable. Fins ara el consistori havia afrontat la problemàtica dels excrements de gos a la via pública amb mesures que Ribera ha admès que "han estat poc efectives". Per aquest motiu, "ara posem en marxa una nova bateria de mesures per comprovar si funcionen disparant-les totes de cop i n'augmenta l'efectivitat", ha exposat el regidor. Les botigues de Berga Comercial hi col·laboraran repartint bosses per recollir excrements i penjant als aparadors els cartells "Berga ciutat amiga dels animals de companyia, ciutat en harmonia" per conscienciar a la ciutadania. Els cartells porten el lema "Els gossos són nets, i tu? Si ets propietari d'un gos, tens unes obligacions". 

L'Ajuntament de Berga ha treballat els últims mesos en la campanya amb suport tècnic, amb la col·laboració de diferents agents socials com la UBIC de la ciutat. "La qüestió ha estat, a més, motiu de debat, d'acord i de consensos en l'àmbit de la Comissió d'Ordenances de l'Ajuntament, on tenen presència la resta de grups polítics del consistori", ha indicat Francesc Ribera. 

Les mesures per resoldre la problemàtica queden incorporades en quatre eixos: "informació i sensibilització, eines de facilitació per als propietaris de gossos, l'adequació dels espais on els gossos poden fer les seves necessitats i les mesures coercitives per les persones incíviques", ha resumit Francesc Ribera.

En primer lloc, hi haurà una campanya de sensibilització que començarà immediatament i una campanya de sensibilització a les escoles que el consistori està començant a preparar. "També treballem per garantir la continuïtat de les campanyes del Consell Escolar", ha apuntat Ribera. En segon lloc, el consistori actualitzarà el cens de mascotes i farà el registre amb unes targetes identificatives que entregarà als propietaris dels animals censats, cosa que alhora facilitarà el repartiment de bosses biodegradables a les persones que tinguin la targeta. Els propietaris de gossos no només podran recollir les bosses a l'ajuntament de Berga, sinó també a les botigues de Berga Comercial. A més, se'ls entregarà una ampolleta d'aigua - sense productes que poden resultar tòxics - per netejar i reduir l'orina. 

Un tercer eix de la campanya inclou l'adequació d'espais "amb la voluntat d'anar substituint els actuals pipicans per mini àrees de gossos tancades, que són més salubres i on està contemplat que es recullin les defeccions", així com "la renovació de la senyalització d'espais". A més de l'increment de la periodicitat de la neteja d'aquests punts de la ciutat. Finalment, el quart punt, posa l'accent en les mesures coercitives. De manera que les multes passaran dels 20 euros que contempla l'ordenança actual a 1.000 euros.

Francesc Ribera ha admès la dificultat d'enxampar infraganti els infractors. "Apostem per mesures d'informació i sensibilització com a primera opció, però augmentarà la vigilància en els punts i hores crítiques per tal d'aconseguir que les sancions dissuadeixin els incívics, és difícil que els 20 euros actuals de sanció els dissuadeixin", ha exposat Ribera. 

Una ciutat 'pet friendly'

El president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, ha destacat que la campanya ha d'afavorir els comerciant i la vida a la ciutat. "Hi ha moltíssima gent que té gos i que vol compartir aquests passeigs pel centre de la ciutat amb la seva mascota, això ho hem de poder fer compatible amb el tema de la neteja", ha exposat Orcajo. "No és un problema exclusiu de Berga, de manera que des del sector hem de fer que la ciutat sigui pet friendly, i això no ha de comportar que s'embruti", ha dit Xavi Orcajo. 

"Tot plegat implica una col·laboració intensa amb ajuntament i els propietaris dels gossos", ha subratllat Ermínia Altarriba, membre de Berga Comercial. 
Arxivat a