Gironella substitueix les fotografies dels presos i l'estelada per la pancarta «Llibertat d'expressió»

El portaveu d'ERC, a l'oposició, ha criticat la retirada de símbols i l'ha qualificada com un gest "d'autonomisme"

11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:24h
Aspecte de l'Ajuntament de Gironella després de retirar les fotografies dels presos i preses polítiques.
Aspecte de l'Ajuntament de Gironella després de retirar les fotografies dels presos i preses polítiques. | Albert Xoy/ERC
El balcó principal de l'Ajuntament de Gironella ha substituït l'estelada, una pancarta, llaços grocs i les fotografies dels presos polítics per una nova pancarta amb el lema "Llibertat d'Expressió" amb fons blanc amb una línia groga. També s'hi manté la senyera, una bandera que llueix sempre a la façana d'aquest consistori. 

La retirada de símbols independentistes i de suport als presos polítics s'ha hagut de fer arran d'un requeriment de la Junta Electoral de Zona (JEZ) que ho ordenava amb motiu del període electoral que s'apropa. L'alcalde de Gironella, David Font, ha manifestat a NacióBerguedà que el seu equip de govern "manté inalterable" el seu compromís amb el procés d'independència i la situació de presos i preses polítiques i persones exiliades. 

"El nostre pensament i la nostra acció reivindicativa continua sent la mateixa del primer dia, no hi hem renunciat mai. En totes les conteses electorals ens hem vist obligats a retirar les estelades, també el 21-D quan ja teníem presos i preses polítiques", ha apuntat Font. "Malauradament ho hem hagut de retirar per obligació, com altres institucions i edificis públics, i l'endemà de les eleccions ho tornarem a col·locar, perquè el compromís continua inalterable", ha reiterat Font. 
 
Crítiques d'Esquerra

El portaveu d'ERC a l'oposició, Albert Xoy, ha criticat aquest dijous la substitució de símbols a l'Ajuntament de Gironella. "L'Ajuntament de Gironella amb David Font al capdavant se suma a l'autonomisme, retira els símbols de llibertat, les fotos dels consellers i l'estelada, obeint a la JEC", ha lamentat Xoy. "Crec que aquesta no és la línia que hem de seguir, ens hem de centrar en el nostre ajuntament, no fixar-nos en el que han fet altres", ha assenyalat Albert Xoy. 

Xoy també ha retret que l'equip de govern de Gironella no els hagi consultat la decisió. "Si haguéssim sabut que tenia intenció de retirar els símbols, li hagués dit que jo estava disposat a assumir tota la responsabilitat, podíem haver buscat si hi havia una fórmula legal perquè assumís aquesta responsabilitat", ha afegit el regidor republicà. Albert Xoy també ha volgut recordar que el context de les eleccions de 2015 va ser significament diferent de l'actual, perquè llavors no hi havia represaliats ni s'havia votat en referèndum l'1-O, de manera que ha considerat que en aquest cas els símbols s'haurien d'haver mantingut a la façana del consistori.
Arxivat a