L'Any Joan Brossa s'instal·la a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou

La inauguració de l'aposta pel reconegut poeta visual serà aquest diumenge 14 d'abril, i la programació artística s'hi allargarà fins a finals d'octubre amb un conjunt d'exposicions i espectacles de petit format

11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:08h
Lluís Vall i Toni Puig en la presentació de l'Any Brossa a la Torre de l'Amo.
Lluís Vall i Toni Puig en la presentació de l'Any Brossa a la Torre de l'Amo. | Pilar Màrquez Ambròs
L'aposta per convertir la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou en un hub cultural va endavant. Transformar-la en un espai "d'arts intenses" durant l'any 2018 va ser el primer pas. Ara, es continua avançant dedicant el 2019 a l'Any Brossa amb motiu del centenari del seu naixement. El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, ha destacat en roda de premsa que aquest diumenge s'enceta una temporada d'exposicions i activitats dedicades al poeta català. "L'època de l'esplendor literari de Joan Brossa coincideix amb l'esplendor de les colònies industrials, en contextualitzarem l'obra amb diferents mirades des d'exposicions, recitals poètics, espectacles, entre altres", ha afirmat Vall. 

Joan Brossa (1919-1998) era un poeta visual català, crític antifeixista, avantguardista en el sòrdid món cultural, polític i social del franquisme, amic de Tàpies i de tota una generació que va lluitar per tornar la dignitat al país i continua sent referent. Des de CivitasCultura, que gestiona l'activitat cultural a la Torre de l'Amo, es considera que aquest és un bon moment per donar a conèixer Joan Brossa amb força al Berguedà. El president de CivitasCultura, Toni Puig, ha explicat, a més, que per portar a terme aquesta aposta compten amb el suport de la Fundació Joan Brossa. 

La inauguració de l'aposta per Joan Brossa a la Torre de l'Amo serà aquest diumenge 14 d'abril, i la programació artística s'hi allargarà fins a finals d'octubre amb un conjunt d'exposicions i espectacles de petit format molt contemporanis. 
 

Instal·lacions dedicades a Joan Brossa a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A les 6 de la tarda d'aquest proper diumenge, obriran al públic fins a catorze exposicions diferents que, tot endinsant l'assistent a la Torre de l'Amo de Viladomiu, han permès instal·lar, entre les parets d'aquest valuós patrimoni berguedà, diferents poemes de Brossa i diverses instal·lacions brossianes de Cesc Serrat, a més d'una mostra extraordinària de pintura de set dones que plantegen sensibilitats molt personals entorn del ser dona i d'una exposició fotogràfica de Joan Horrit sobre els edificis construïts a Barcelona en els temps en els que la família Viladomiu vivia a l’Eixample.
 
A les 7 de la tarda es presentarà la proposta 'Poemes de Revolta', un recital acompanyat amb música i creat amb motiu de l'Any Brossa. 
 

La Torre de l'Amo s'ha transformat per acollir l'Any Brossa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Tenim ganes que aquestes propostes entorn de l'Any Brossa puguin ser un atractiu més per a totes aquelles persones a les quals els agrada la poesia i conèixer territori, aquestes persones tenen tota una temporada extensa per visitar la Torre de l'Amo i descobrir aquest edifici en unes condicions diferents", ha elogiat Lluís Vall. "És divertit veure la Torre de l'Amo transformada per aquestes exposicions, crec que és un encert i hi aporta una nova dinàmica i dimensió", ha conclòs Vall. 
 
Durant els mesos de juliol i agost, a la Torre de l'Amo tornarà a celebrar-se també el Festival Càpsula Colònia Oberta, dedicat a l'Any Brossa, amb activitats els diumenges a partir de les 7 de la tarda. A l'estiu també es presentarà una exposició d'Enric Santos, un dels millors fotògrafs de la naturalesa, cedida per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. 

El president de CivitasCultura, Toni Puig, ha defensat que l'entitat treballa per ubicar l'espai de la Torre de l'Amo com a punt de referències dins de les experiències que estan reinventant les colònies tèxtils del Llobregat, posant el focus en la cultura, perquè aquesta sigui "creadora de futurs compartits". 
 

Diferents racons de la torre han esdevingut un homenatge a l'obra del reconegut poeta visual. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un dels objectes que poden veure's a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. Foto: Pilar Màrquez Ambròs