El ple del Consell Comarcal del Berguedà aprova un pressupost rècord amb l'abstenció d'ERC i la CUP

El portaveu d'Esquerra, Eduard Coronado, ha justificat justament l'abstenció del seu grup perquè: "no tenim clar que es puguin complir les inversions previstes respecte al sistema de recollida de residus"

10 d'abril del 2019
Actualitzat el 11 d'abril a les 19:59h
Moment de la votació dels pressupostos.
Moment de la votació dels pressupostos. | Pilar Màrquez Ambròs

El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat un pressupost rècord de 23,3 milions d'euros, el més alt de la seva història. Els comptes per a 2019 han estat aprovats amb els vots a favor del PDECat-Demòcrates i PSC i les abstencions d'ERC i la CUP. 

El consell ha ratificat el pressupost aquest vespre en ple extraordinari, doblant-se respecte al 2018 quan el pressupost era de 14,8 milions d'euros.

La partida d'inversions de l'exercici és de 8,2 milions. Els comptes inclouen inversions ja contemplades en el marc dels fons FEDER o els plans de foment del turisme local de la Diputació de Barcelona. Hi ha contemplades actuacions que s'han licitat els últims mesos com la reconstrucció del Teatre de Viladomiu Nou per 711.474,74, la rehabilitació del Xalet del Catllaràs per 543.853,12 euros o la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons per 200.000 euros.  A més, es dobla la inversió de camins, arribant a 534.970,45 euros. 

La línia de crèdits adreçada als ajuntaments es dota de fins a 1 milió d'euros, mentre es doblen els ajuts a entitats sense ànim de lucre i s'hi sumen inversions per potenciar les infraestructures esportives com l'estació de trail i les zones per autocaravanes. Una de les apostes importants per enguany és la relativa a projectes per acabar la implantació del nou model de recollida de residus. En aquest sentit, la inversió més destacada és la de 4,5 milions d'euros de la planta de triatge i compostatge, sumant-hi 150.000 euros de la compra dels terrenys, i també s'hi inclouen projectes com el que preveu la inversió de 400.000 euros per a les àrees tancades dels càmpings del porta a porta i un de 450.000 euros de la nova fase de l'abocador. 

Segons ha destacat el president del consell comarcal, Josep Lara, "l'increment del 56% del pressupost és degut al fet que els ajuntaments comencen a creure en el consell comarcal, i això s'ha de posar en valor".

El portaveu d'ERC, Eduard Coronado, ha justificat justament l'abstenció del seu grup perquè: "no tenim clar que es puguin complir les inversions previstes respecte al sistema de recollida, veient el que ha passat els últims mesos", ha dit. Coronado ha destacat que "el sistema de recollida s'havia de desplegar als 31 municipis abans d'acabar el mandat" i ha lamentat que això no hagi estat així. 

El grup d'Esquerra al Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha reblat que els permisos no s'acaben de tancar, motiu pel qual no s'ha completat la segona fase de la implantació del nou sistema de recollida de residus, que suposava la implantació d'illes de reciclatge als pobles més petits que no van sumar-se al porta a porta la passada tardor. 

L'ens comarcal va presentar la proposta de pressupost fa dues setmanes al Consell d'Alcaldes, per tal que els alcaldes poguessin fer valoracions prèvies.