Tribunals

El Suprem confirma la indemnització per als afectats pels focs del 94

L'incendi forestal va cremar 19.000 hectàrees i va causar quatre morts

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 10 d'abril de 2019 a les 17:10 |
L'incendi de 1994 vist des de Berga. | FotoLuigi
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Suprem ha dictaminat que Endesa ha d'indemnitzar els afectats per l'incendi de Gargallà (Berguedà), el 4 de juliol del 1994, per una xifra que podria enfilar-se als 70 milions d'euros. El Tribunal Suprem ha tombat l'últim "recurs per infracció processal i de cassació" interposat per la companyia elèctrica, en una sentència que data del passat 5 d'abril i a la qual ha pogut tenir accés NacióBerguedà aquest dimecres al matí. 

El foc va cremar 19.000 hectàrees i va causar quatre morts. El Suprem dona ara la raó als afectats i coincideix amb els criteris de l'Audiència Provincial de Barcelona que l'any 2015 ratificava l'empresa com a causant de l'incendi forestal que es va iniciar a Gargallà l'estiu del 94. 


El Suprem considera, entre altres, que la sentència recorreguda acredita "la caiguda d'espurnes" com a causa de l'incendi i considera que fa "una extensa i profunda valoració" d'un dels testimonis, que "va sostenir des del primer moment haver observat casualment des del seu domicili a Gargallà espurnes - com de soldadura - provinents dels cables conductors situats als voltants de la seva residència".

El Suprem dona valor a la prova testimonial que va indicar que les guspires van iniciar-se "a uns 7 o 8 metres" de "les palometes de subjecció" del cablejat i van avançar "en direcció al camp de treball on va iniciar-se el foc, situat a uns 200 metres de distància".


Segons la sala, la sentència recorreguda dona per provada "l'existència de guspires i la caiguda de trossos de plàstic incandescent" i "a continuació, analitza i opta per l'explicació més plausible dels fets". Una consideració que "no fa alegrement, ni de forma arbitrària", sinó "amb fonament a les proves practicades, entre les quals tenen pes els informes tècnics", diu la sala d'apel·lacions. 

Durant el procés judicial, han comparegut un centenar de propietaris agrícoles i forestals. Els afectats valoren positivament el final del procés, però lamenten que la justícia hagi trigat 25 anys a resoldre el cas de manera definitiva. 

L'incendi de Gargallà es va acabar unint amb el que s'havia iniciat unes hores abans, aquell mateix dia, a Sant Mateu de Bages, i va desembocar en el pitjor incendi forestal de Catalunya amb més de 60.000 hectàrees cremades. 

El Suprem desestima els recursos d'Endesa perquè considera que no s'ajustaven a l'objectiu del tribunal i que aquests suposarien una nova valoració de la causa de l'incendi, un fet que la sala argumenta que no procedeix. El valor dels costos de l'incendi pujava a prop dels 37 milions d'euros d'acord amb una primera sentència del Jutjat de primera instància número 11 de Barcelona de l'any 2012. La xifra total d'indemnitzacions queda subjecta, però, a revalorització en aplicar l'increment de l'IPC des de 1994 fins a 2012 i l'increment posterior fins al cobrament de les indemnitzacions; i s'enfilaria al voltant dels 70 milions d'euros. 

 

Participació