El desè festival de la Berguedana de Thrash amplia el cartell i ofereix metal per a xics

El grup estrella del vespre serà Vhäldemar, del País Basc, que fa 7 anys que no actua a Catalunya, però hi haurà oferta de tarda per als més menuts i les seves famílies

10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:52h
Presentació del Festival de la Berguedana de Trash.
Presentació del Festival de la Berguedana de Trash. | Pilar Màrquez Ambròs
El festival de música heavy metal de la Berguedana de Thrash arriba aquest dissabte a la seva desena edició. Ho fa amb novetats, agrupant tots els concerts en una sola nit i amb una actuació pensada per a infants. Amb aquest festival, l'entitat berguedana fa novament una picada d'ullet a la població del Berguedà, i anima a descobrir un nou estil musical lluny de prejudicis o idees preconcebudes. El regidor de Cultura, Lluís Vall, ha valorat molt positivament l'efemèride i ha apuntat que "presentar deu edicions és una molt bona notícia". Els concerts, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gironella, tindran lloc al renovat Local del Blat de la vila. 

Un dels organitzadors del festival i membre de la Berguedana de Thrash, Ramon Bahi, ha explicat que aposten per un canvi de format que inclou "més grups durant un sol dia", de manera que el festival esdevindrà "una marató de metal". "Sempre hem portat grups de la geografia catalana, però en aquesta ocasió s'hi afegeix un grup d'Euskal Herria, que porta 20 anys en el heavy metal", ha dit Bahi. Es tracta de Vhäldemar, un grup de heavy i power metal fundat a Baracaldo a finals dels anys 90. El festival permet portar grups a la comarca que fins fa 10 anys només es podien veure a Barcelona. L'organització espera poder atraure unes 300 persones al festival, tenint en compte que els Vhäldemar fa ja set anys que no actuen a Catalunya. 

El cartell també s'inclou en la programació del Culturitza't de Gironella. "En la primera presa de contacte entre la Berguedana de Thrash i l'Ajuntament de Gironella, vam decidir que enguany havíem d'oferir una activitat innovadora. En aquest cas, hi actuarà el grup Heavy per Xics, una activitat que obre un nou públic i acosta la música heavy als més menuts de casa", ha avançat el regidor Lluís Vall.

"És inèdit poder programar concerts d'aquest estil músical a la comarca, i era important que els més petits hi poguessin tenir cabuda", ha valorat també Lluís Vall. Aquest concert infantil tindrà un preu simbòlic d'un euro i es farà a les 5 de la tarda del mateix dissabte. 

Pel que fa a la programació per a grans, començarà a dos quarts 9 del vespre, i hi inclou un total de sis grups de heavy. "Serà una vesprada llarga amb un gran repertori", ha elogiat el regidor de Cultura de Gironella. 

El heavy metal està envoltat de tabús i d'estereotips, un fet que frena molta gent que es podria sentir atreta per aquest tipus de música. La Berguedana de Thrash porta temps trencant amb tot aquells prejudicis que envolta aquesta música i treballant per donar a conèixer el metal, un gran desconegut, a la comarca i rodalies. 

El grup estrella de la nit serà Vhäldemar però també actuaran Acts of God, que van debutar de la mà de la Berguedana de Thrash fa vuit anys; Desafiant, una orquestra de Death Metal; Siroll!, un reconegut grup de metal en català; Haunted Gods, una de les novetats d'enguany; i Drakum, de folk metal i que actuen per tercera vegada al festival. L'entrada és podrà adquirir per un mòdic preu de 5 euros. 

El festival va estrenar-se a l'Espunyola fa 10 anys, però va establir-se ja en la segona edició a Gironella, on ha anat creixent en públic i atractiu. La Berguedana de Thrash va néixer fa dotze anys de mans d'un grup d'amics moguts per la passió pel metal.