«Sant Salvador de la Vedella, la força d'un poble», el llibre que recorda allò que s'endugué la Baells

El llibre recull fotografies, dates, mapes i tot un seguit d'informació detallada recollida en arxius

09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:41h
Presentació del llibre sobre Sant Salvador de la Vedella.
Presentació del llibre sobre Sant Salvador de la Vedella. | Pilar Màrquez Ambròs
"Sant Salvador de la Vedella, la força d'un poble" és el títol del llibre que el cercolí Josep Ramon López Pepito ha dedicat al petit món que l'embassament de la Baells va cobrir d'aigua. El 1972 van començar les obres de construcció de la infraestructura hidràulica més important de la comarca del Berguedà, l'últim pantà que va projectar el franquisme. L'embassament va suposar la desaparició de Sant Salvador, que va quedar submergit per l'aigua. 

El seu autor Josep Ramon López ha explicat en roda de premsa aquest dimarts que la publicació sorgeix arran que el novembre de 2016 l'Ajuntament de Cercs va crear una comissió per organitzar diferents actes per recordar que el 2017 faria quaranta anys que les primeres famílies de Sant Salvador de la Vedella van marxar cap a Sant Jordi. També han participat en l'atenció als mitjans l'alcalde Jesús Calderer i la historiadora Rosa Serra.

"L'Ajuntament de Cercs em va convidar a participar-hi i els vaig proposar fer una exposició de fotografies de Sant Salvador, i també de Sant Jordi, que recollissin aquells fets", ha afirmat López. Quelcom que va sumar-se al fet que Òmnium Cultural impulsés el procés "Lluites Compartides", amb el qual pretenia fer un reconeixement a totes les lluites que han contribuït a construir el país i que va quallar en un documental, projecte en el qual Òmnium Berguedà va proposar incloure els fets de Sant Salvador. Aquestes i altres iniciatives que van sorgir al mateix temps i que van despertar records del fet d'haver de marxar del poble, van convèncer Josep Ramon López que valia la pena fer un gran treball que expliqués "quin va ser el gran treball que va fer-se, quins entrebancs van haver de superar-se perquè fos realitat un nou poble". 

Josep Ramon López ha afirmat que aquest llibre ha estat "coral" i ha servit per reviure emocions que van viure's aquells anys. Entre el 1971 i 1976, quan va informar-se als veïns que haurien d'abandonar el poble i fins que finalment aquest fet que condemnava el lloc on havien viscut fins aleshores a submergir-se en les aigües del pantà va acabar fent-se realitat. "És un llibre d'emocions i patacades, que recull la visió de tots els actors que van intervenir en un procés que en aquell llavors molts desconeixien com havia d'acabar portant-se a terme", ha afirmat Josep Ramon López. 
 

Roda de premsa de presentació del llibre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La publicació, de la qual s'han editat 600 exemplars, ha estat documentada amb detall. Josep Ramon López ha recorregut a la memòria dels seus veïns i veïnes i a la pròpia, però també li ha calgut buscar molta informació. Ha consultat l'arxiu municipal, i li han donat un cop de mà altres persones com l'equip del Departament de Geografia Urbana de la Universitat de Barcelona, l'equip d'arquitectes que va fer possible Sant Jordi, i Rosa Alsina i Rosa Serra, de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, que n'ha fet possible l'edició. 

Fotografies, protagonistes i molta informació detallada

El llibre recull fotografies, dates, mapes i tot un seguit d'informació detallada recollida en arxius, i fa un repàs als records i als protagonistes, entre els quals menciona el governador de Barcelona de l'època, Tomás Pelayo Ros, que havia viscut i patit experiències anteriors en altres llocs on s'havien construït embassaments com Argusino (Zamora), i que va voler evitar enfrontaments amb tot un poble unit o l'alcalde Ignasi Camps, que va apostar perquè es creés un nou poble malgrat tot. 

La historiadora Rosa Serra ha elogiat el treball fet per López. "El pantà va canviar la vida de molta gent", ha recordat. L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, que ha escrit el pròleg del llibre, ha afegit que, des del consistori es va acordar commemorar el 40è aniversari i no esperar al mig segle d'aquests fets, perquè "la gent que ho va viure s'anaven fent grans i els perdíem, i hi havia la necessitat de deixar constància de tot el que va passar", ha dit. 

El llibre es pot trobar a Cal Meliton (Sant Jordi), el Museu de les Mines de Cercs i la Merceria de la Feli (Cercs), i a totes les llibreries de Berga.