Berga prepara una jornada de seguretat viària per a joves

Conductàlia va dirigida als 454 alumens de 4t d'ESO, Batxillerat i cicles formatius del Berguedà

Redacció
17 de febrer del 2015
Actualitzat a les 17:16h
Presentació de Conductàlia
Presentació de Conductàlia | Aida Morales

Agents i cossos implicats en la jornada Conductàlia de Berga Foto: Aida Morales


Un total de 454 joves del Berguedà participaran el proper dijous 5 de març a la primera edició de Conductàlia que horganitza Montepio de Conductors a Berga. Es tractarà d'una jornada adreçada als alumnes de 4t d'ESO, Batxillerat i cicles formatius en què es posarà de relleu la importància d'una conducció segura, sobretot sobre la moto, així com altres aspectes de la seguretat viària. 

L'eix vertebrador de la jornada s'ha presentat aquest dimarts a l'Ajuntament de Berga, amb membres de Montepio, així com diferents institucions i cossos de seguretat viària com el Servei Català de Trànsit, Protecció Civil, la Policia Local de Berga, els Mossos d'Esquadra, els Bombers de la Generalitat, el Sistema d'Emergències Mèdiques i Stop Accidentes, entre d'altes. La primera part d'aquesta constarà de diferents ponències sobre distraccions, alcohol i drogues, i efectes posteriors a tenir un accident. Per exemple, com actuar davant d'un accident de moto; com protegir-se, avisar i socórrer; les conseqüències legals o el trasvals per a la família. La segona part de la sessió serà pràctica des de la plaça de Sant Pere, on es realitzarà un simulacre d'accident de trànsit i els alumnes podran observar com treballen els diferents cossos de seguretat, emergències i sanitaris. 

 
“Ens sentim orgullosos de fer-ho a Berga”, ha manifestat el vicepresident de Montepio de Conductors, Albert Torres. Per a ell, Berga pot esdevenir un “precedent” perquè el jovent s'adoni de la importància de conduir atent i de les possibles conseqüències de no fer-ho. Per això, l'acte vol ser “la festa de la vida”, un jornada que serveixi per evitar mals majors: “Molts caps de setmana la gent mor a les carreteres; si això serveix per salvar una vida, ens donem per satisfets”. De la mateixa manera ho ha vist el director executiu del club, Estanis Triviño, que ho ha considerat “un acte de pedagogia molt important”. Per això, i en la línia de recompensar la bona conducta, es sortejaran carnets de Montepio i descomptes per a forfets del Port del Compte.

El tècnic dels serveis territorials de Trànsit de Barcelona, Albert Jarne, també ha recordat que els accidents hi són, malgrat la disminució dels darrers anys, i que poden passar “en qualsevol moment o situació”. Tot i això, també ha volgut deixar clar que “es poden evitar” mitjançant una educació per a la mobilitat segura que permeti agafar un vehicle amb respecte envers “la pròpia salut i la dels altres”. “La vida val al pena viure-la amb responsabilitat”, ha afegit la directora de Stop Accidentes a Catalunya, Marilina Ferrer, que ha recordat que darrere de cada accident de trànsit “hi ha una família”. 

Finalment, el regidor de Governació, Ramon Bajona, ha mostrat la satisfacció de Berga per acollir una jornada d'aquestes característiques, i ha afirmat que espera que l'activitat es pugui anar repetint al llarg del temps: “L'Ajuntament no s'ho va replantejar, sinó que s'hi va abocar; no podia ser d'altra manera perquè temes de formar per prevenir i conscienciar són molt importants en aquests moments”. 
 

Membres de la Policia Local, Trànsit i Bombers de la Generalitat a la presentació de Conductàlia Foto: Aida Morales

 

Desplegament de Bombers a la plaça de Sant Pere Foto: Aida Morales

 

Desplegament de SEM a la plaça de Sant Pere Foto: Aida Morales