Vallcebre permet descobrir la riquesa geològica del Berguedà en un passeig de 510 milions d'anys

El recurs turístic i cultural que pertany al Parc Natural Cadí-Moixeró explica com ha estat la formació geològica del territori i la formació de les seves muntanyes

05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:43h
'Passeig pel Temps' a l'Espai Geologia de Vallcebre, nou recurs dins del Parc Natural Cadí-Moixeró.
'Passeig pel Temps' a l'Espai Geologia de Vallcebre, nou recurs dins del Parc Natural Cadí-Moixeró. | Cedida
Vallcebre explica en un recorregut obert com ha estat la formació geològica del Berguedà els darrers 500 milions d'anys. Es tracta d'un itinerari amb diferents plafons i minerals que trasllada el visitant al passat. El regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Lapuente, ha explicat a NacióBerguedà que el projecte s'engega ara en el marc d'un projecte major, l'Espai Geologia de Vallcebre, un recurs que ha de formar part de l'oferta del Parc Natural Cadí-Moixeró per al visitant i que complementa centres d'interpretació com els que hi ha a Tuixén i Martinet dedicats a la flora i als rius, respectivament.

De moment, a Vallcebre s'ha fet realitat una ruta d'uns 100 metres que mostra la riquesa geològica del territori i que porta per nom 'El Passeig pel Temps'. "És un itinerari a escala que fa un recorregut que se'n va 510 milions d'anys enrere i que mostra la història geològica del Parc Cadí-Moixeró i del Berguedà, fent un repàs a les formacions geològiques més interessants que hi ha al territori", ha apuntat Lapuente. L'itinerari comença des de l'actualitat geològica cap enrere, o es pot fer en sentit contrari. "Els plafons t'expliquen on es va formar, com es va formar i les característiques de cada pedra", ha detallat Jordi Lapuente. 
 

Mirador del Paisatge de l'Espai Geologia Vallcebre al parc dels roures. Foto: Cedida

 
Les més antigues són les pelites i els gresos metamorfitzats de l'era del paleozoic. Són materials dipositats al fons de mars i oceans poc profunds, que posteriorment van canviar per l'increment de pressió i temperatura. L'itinerari comença al Parc del Roure i recorre un espai a l'aire lliure per explicar l'evolució de la Terra amb fins a 14 plafons en català i castellà. "A través de l'itinerari pels diferents minerals, els plafons explicatius també et situen en els principals esdeveniments que ha viscut el planeta en aquest temps: quan apareixen els dinosaures, quan s'extingeixen, quan hi ha els primers rèptils i les primeres plantes, quan apareixen els mamífers, entre altres", ha manifestat el regidor.

"Et permet entendre el concepte de temps geològic que et fa veure que els humans som molt poca cosa en aquest planeta, si mirem quan fa que hi som", ha dit Lapuente. "No deixa de ser un recurs cultural i turístic més, una aposta estratègica per posicionar el poble en l'àmbit de la geologia", ha especificat Lapuente.

Al Parc dels Roures també s'hi ha pogut crear un espai que ha esdevingut un mirador urbà on s'analitzen temes de geologia i paisatge. En la segona fase del projecte es posaran en marxa altres recursos relacionats amb la geologia, ha avançat Jordi Lapuente. 

Les actuacions de la primera fase han costat uns 50.000 euros, dels quals uns 30.000 euros s'han aconseguit gràcies a una subvenció del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i uns 20.000 euros gràcies a la Diputació de Barcelona a través del Consorci de la Ruta Minera.