La Pobla començarà la restauració del Xalet del Catllaràs el març

Les obres deixaran l'escala en el seu estat original abans de la modificació del 1971

Redacció
17 de febrer del 2015
Actualitzat a les 21:59h

Xalet del Catllaràs Foto: Klassmark Trail


La restauració de l'antic edifici del Xalet del Catllaràs dissenyat per Antoni Gaudí es començarà a desencallar a partir del mes de març. Serà llavors quan començaran les esperades obres a l'edifici que, d'altra banda, encara estarà lluny de retornar a un estat òptim de conservació. Ho ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, que ha precisat que, amb aquest primer tram d'obres, es podrà realitzar una petita rentada de cara a l'edifici. 

Segons ha explicat, l'arquitecte que va realitzar el projecte de restauració encara està acabant de valorar on invertir els més de 50.000 euros que va donar la Diputació de Barcelona a través d'una subvenció. Segurament, però, aquests diners es destinaran a deixar en el seu estat original l'escala, modificada el 1971, ja que renovar la teulada requereix un import molt més elevat. 

“Estem a l'espera que l'arquitecte ho confirmi, però amb aquests diners intentarem fer tantes coses com poguem”, ha declarat Linares. A més, es preveu que durant els propers mesos es puguin anar trobant altres formes de finançament, ja que l'obra completa pot arribar als 400.000 euros. En aquest sentit, l'alcalde ja ha avisat que s'intentarà sensibilitzar tothom en la restauració de l'edifici, i que es tornarà a demanar el suport de l'ens supracomarcal: “Penso que la Diputació és molt sensible pel que fa al patrimoni arquitectònic, i que serà sensible amb això”. 

L'objectiu final d'aquesta peça de museu és que pugui esdevenir un centre d'observació de la natura a 1.700 metres sobre la serra del Catllaràs. I és que, segons ha afirmat, el Xalet és una “joia que tenim aquí dalt del mestre Gaudí i que està oblidada per tot Catalunya”. Davant d'això, “omple de goig” poder tornar l'edifici al seu estat original, així com donar-li una nova utilitat, lluny de l'abandonament i dels actes bandàlics que l'havien colpit. 

Pel que fa al seu accés, la pista forestal de 12 quilòmetres que surt de la Pobla de Lillet va ser arranjada abans de l'hivern. “Si no s'ha espatllat, està bé”, ha precisat l'alcalde que ha avisat, però, que el camí totalment arreglat arriba fins a uns 100 metres del Xalet, ja que va ser llavors quan el pressupost es va acabar. 

Pla d'usos final del Xalet

Com ja va afirmar Linares a finals d'any, el Xalet compta amb un pla d'usos “bastant ambiciós”, ja que busca convertir l'edifici de Gaudí en un estament oficial i un centre per a universitaris. En aquest sentit, està obert a acollir un ampli ventall d'activitats relacionades amb la natura i el Catllaràs: “Hi haurà una sala de documentació sobre el que va ser l'activitat principal d'aquell moment, la mineria; un altre apartat sobre les obres de Gaudí a la Pobla; una sala polivalent a la part de baix i, a més, estem estudiant fer unes aules sostenibles”. Aquest últim espai, ha afirmat, és un dels elements més ambiciosos del projecte, ja que consisteix en un seguit d'aules que funcionin amb energies renovables, depuració d'aigues i estalvi energètic.

Per a Linares, amb aquesta obra es tanca el cercle que va començar fa més d'un segle, quan les necessitats de carbó de la nova fàbrica del Clot del Moro van requerir un espai perquè hi visquessin els tècnics i el personal que treballava a les mines: “No es podria explicar res del nostre passat industrial, si no diguéssim per què va venir Gaudí a la Pobla, que va ser per aquest Xalet”.