El compromís de sostenibilitat Biosphere s'estén a 36 empreses berguedanes

Fins a 22 noves empreses i organismes berguedans han obtingut la distinció pel compromís per la sostenibilitat

Redacció
03 d'abril del 2019
Actualitzat el 04 d'abril a les 0:02h
Empreses i entitats reconegudes amb el segell Biosphere.
Empreses i entitats reconegudes amb el segell Biosphere. | Cedida
Fins a 22 noves empreses i organismes berguedans han obtingut la distinció pel compromís per la sostenibilitat de Biosphere, sumant-se a les 14 que havien obtingut el aquest reconeixement l'any passat, i arribant així fins a 36 les empreses i entitats berguedanes que aposten per aquest segell sostenible.
 
Aquesta distinció, impulsada per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç, pretén fomentar les bones pràctiques en gestió sostenible de les empreses, optimitzant el seu funcionament, millorant la seva eficiència i incorporant manuals de bones pràctiques.
El desplegament d'aquesta iniciativa s'implementa al territori a través d'onze ens gestors que són els encarregats d'aproximar i aterrar aquest compromís, facilitant a les empreses la seva materialització. En el cas del Berguedà, l'ens gestor és l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB).
 
Bàsicament aquesta adhesió comporta respondre a les preguntes de la plataforma en línia, rebre 2 visites d'ajuda del consultor que dona suport en la realització de qüestionari, i amb el pla de millores que et facilita la mateixa plataforma, escollir i implementar tres de les millores proposades anualment. Aquesta metodologia simple permet millorar de manera continuada, amb petites accions que garanteixen la qualitat i sostenibilitat de les empreses i entitats.
 
Tot i que aquesta iniciativa sorgeix del sector turístic, amb el suport de l'Institut de Turisme Responsable (ITR), amb l'objectiu d'estendre la cultura de la sostenibilitat turística a les empreses i serveis turístics de les comarques de Barcelona, el Compromís Biosphere ha traspassat la frontera de les empreses i entitats turístiques, fent-se extensible a tot tipus d'empreses i entitats.
 
Al Berguedà són 29 les empreses turístiques i 7 les administracions i empreses no turístiques distingides fins al moment.  A la totalitat de les comarques de la província de Barcelona s’han distingit un total de 292 empreses, serveis i destinacions al 2018. 
 

L'acte d'entrega de distincions va fer-se a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. Foto: ADBerguedà
 

L'any 2017 l'Institut de Turisme Responsable, un organisme soci de l’Organització Mundial del Turisme i del Global Sustainable Tourism Council, va atorgar a la Diputació de Barcelona i les tres  marques turístiques de la demarcació – "Costa Barcelona", "Paisatges Barcelona" i "Pirineus Barcelona" - la certificació Biosphere com a destinació turística sostenible, una certificació pionera, basada en els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides integrats en l'Agenda 2030. Aquesta certificació es renovarà a finals de 2018.
 
Les 22 empreses i organismes que el 2 d'abril han obtingut la distinció Biosphere són Altitud Extrem, Berga Resort, Cal Candi, Cal Cisteller, Hotel Berga Park, Jardins Artigas, La Closca, Museu Cal Vidal, Museu de les Mines, Museu Ciment Asland, Oficina d'Informació Turística La Pobla de Lillet, Oficina d'Informació Turística Berguedà, Parc Natural Cadí Moixeró, Pedratour, ADB Empresa, Ajuntament de Gironella, Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, BdeGust, ADB Formació, Centre Medieval i Càtar, Castell de la Pobla de Lillet i Oficina d'Informació Turística Bagà.