El Museu Comarcal de Berga acollirà l’exposició «Visions» amb l'obra desconeguda de Xavier Gassó

Exposant diferents facetes del seu treball, la mostra vol donar valor a la qualitat tècnica i humana de l'artista berguedà, així com a la seva actitud "perfeccionista, tenaç i perseverant"

01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:46h
Presentació de l'exposició sobre l'obra de Xavier Gassó.
Presentació de l'exposició sobre l'obra de Xavier Gassó. | Pilar Màrquez Ambròs
El Museu Comarcal de Berga acollirà l'exposició 'Visions' impulsada pel grup d'Amics de Xavier Gassó i que constarà d'un recull d'obres de l'artista que no son gaire conegudes. Les peces estan fetes amb tècniques que Gassó va utilitzar durant la seva vida com els gravats o els dibuixos amb l'objectiu d'organitzar més endavant una exposició que sigui exclusivament de pintura. L'arxiver i membre del grup, Xavier Pedrals, ha explicat que l'objectiu és "mostrar que va ser un artista excepcional amb una formació molt complerta, que va experimentar força camps creatius".

L’exposició, que es muntarà al vestíbul del Museu Comarcal de Berga i a dues sales adjacents, i que obrirà entre 6 d'abril i el 26 de maig, estarà distribuïda per la zona segons les tècniques i les temàtiques que caracteritzin les obres. Els Amics de Xavier Gassó, Xavier Pedrals, Marcel·lí Casas, Francesc Galera, Joan Butxaca, Ramon Fontquerni, Marc Duran, han presentat aquest dilluns la iniciativa a la sala de plens de l'ajuntament, acompanyats del regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez. 

Segons ha explicat Marc Duran, que va ser soci de Xavier Gassó els darrers dos anys de vida, també s'hi inclouran fragments del projecte "On Actitud", una iniciativa basada en l'actitud positiva, que vol mostrar exemples de persones que han superat situacions greus gràcies a l'esport, i que busca cridar l'atenció de la gent perquè s'hi impliqui a través d'alguna iniciativa que pugui ajudar als o les protagonistes de les històries de superació. En aquests moments el projecte es troba parat, però Duran no el dona per finalitzat.

Marc Duran ha explicat com, en el seu moment, un dels esportistes que van escollir-se per mostrar aquesta actitud de superació va ser Isidre Esteve. "Llavors vam fer un marxandatge d'acord amb una sèrie de botigues de la marca Intersport, per destinar els beneficis a la Fundació Isidre Esteve", ha rememorat. 

Exposant diferents facetes de l'obra de Gassó, la mostra vol donar valor a la qualitat tècnica i humana de l'artista berguedà, així com a la seva actitud "perfeccionista, tenaç i perseverant" i "la facilitat que mostrava per adaptar-se a les persones amb qui treballava i a les seves necessitats", han coincidit Xavier Pedrals i Francesc Galera. 

També han explicat que consideren aquesta mostra com "un deute amb ell i amb la ciutat, ja que la seva obra ha restat força desconeguda". 
 

Xavier Pedrals mostrant el cartell de l'exposició, inspirat en el propi treball de Gassó. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El projecte Àgora Cultural Berga s'ha sumat a la iniciativa convertint l'exhibició en "La peça del mes" d'abril, que es presentarà el dia 26 d'aquest mes amb una peça de literatura, una temàtica que Gassó també tocava de prop. "Era una artista polifacètic, que ho feia tot i ho feia bé, cosa que té mèrit", ha ressaltat el regidor Ivan Sànchez. 
 
L'exposició, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Berga i de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, s'oferirà com a mostra prèvia a una exhibició recapitulativa de l'obra pictòrica de l'artista amb la que amics, alumnes i família treballen des de fa temps.