Cas Venturós

Acaba la inhabilitació de Montse Venturós: «He continuat obeint el mandat popular»

L'alcaldessa no pot reprendre legalment les obligacions a l'ajuntament sense que la revalidin les urnes, si bé destaca que "si la repressió volia anular la meva representativitat i capacitat política, no ho ha aconseguit"

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 1 d'abril de 2019 a les 12:04 |
Montse Venturó en una compareixença de premsa (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Montse Venturós acaba aquest dilluns 1 d'abril el període de sis mesos d'inhabilitació legal per a exercir un càrrec públic amb què va condemnar-la el jutjat de Manresa per no haver despenjat l'estelada de la façana de l'Ajuntament de Berga en les dues campanyes electorals del 2015. La inhabilitació de l'alcaldessa de Berga va fer-se efectiva el passat 4 d'octubre, moment en el qual va deixar de presidir els plens i signar documents com a tal, si bé durant aquest temps ha coordinat l'equip de govern.

Venturós ha fet públic un escrit aquest matí on exposa que "avui s'han acabat els sis mesos d'inhabilitació legal per a exercir el càrrec d'alcaldessa imposats per la justícia espanyola", si bé "aquests sis mesos en realitat en seran vuit, ja que només podré recuperar la condició legal d'alcaldessa si les urnes revaliden aquest mandat". Malgrat que la inhabilitació acaba avui, l'alcaldessa no pot tornar a assumir el seu paper al plenari ni les funcions legals del càrrec. No obstant, continuarà desenvolupant el paper polític com fins ara. En inhabilitar-la l'octubre passat, al ple va entrar una nova persona de la llista de la CUP, que va obtenir un total de sis regidor en els comicis de 2015. 


"La condició real [d'alcaldessa], però, no l'he perduda mai i la continuaré exercint fins al final del mandat. Hem derrotat políticament la inhabilitació. Si la repressió volia anular la meva representativitat i capacitat política, no ho ha aconseguit", destaca Venturós en el text. "Durant aquests sis mesos he continuat obeint el mandat popular. Una immensa majoria social berguedana ha neutralitzat aquesta inhabilitació", ha afegit en un tuit. 
 

"A Berga s'ha fet respectar el resultat de les urnes. S'ha continuat actuant d'acord amb allò que els ciutadans havien escollit. I això ha estat gràcies a la gent. És la gent qui ha aconseguit que durant aquests sis mesos hagi pogut continuar exercint la responsabilitat política per a la qual la gent de Berga em va escollir", afirma. Montse Venturós ha publicat l'escrit a les seves xarxes socials, en ell dona les gràcies al suport rebut, tant des de les entitats socials plegades a través a través de la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics, que "amb la seva acció quotidiana han convertit en paper mullat la sentència judicial" com a les persones, que "tot i ser de partits o pensaments diferents al meu han entès que el que estava en joc era la voluntat popular". 
 
Montse Venturós també explica que ara s'entrarà en campanya electoral on intentarà revalidar "la confiança de les veïnes i veïns amb un projecte de ciutat que continuï amb més impuls allò iniciat fa quatre anys".

"D'altres persones intentaran que la ciutadania els faci confiança a ells per impulsar el seu propi projecte de ciutat. Debatrem i confrontarem idees i pràctiques. Però amb moltes d'elles ens unirà el fet d'haver plantat cara conjuntament a la inhabilitació. Perquè haver derrotat a la pràctica la inhabilitació ha estat una victòria col·lectiva patrimoni d'una amplíssima majoria política i social", afegeix. 

 

Participació