L'Audiència no veu prevaricació ni falsedat documental en la venda d'uns terrenys a Borredà

El jutge absol l'alcalde del municipi, Joan Roma, així com els extinents d'alcalde Jesús Solanella i Ernest Martínez

Redacció
16 de febrer del 2015
Actualitzat el 19 de febrer a les 11:36h

L'alcalde de Borredà, Joan Roma


La secció segona de l'Audiència de Barcelona descarta continuar la causa contra l'alcalde de Borredà, Joan Roma, i els extinents d'alcalde Jesús Solanellas i Ernest Martínez per un delicte de prevaricació i un de falsedat documental, i els absol de tots els càrrecs, com ja es va donar a conèixer el passat divendres, al considerar que les acusacions es poden rebatre i no estan prou fonamentades. 

Així ho recull la sentència del judici que es va realitzar a mitjans de novembre, i on s'indica que la venda de l'anomenada Fàbrica de Baix el 2001 va ser correcta, tot i l'existència d'algun tràmit administratiu que no incumbeix en la valoració dels dos delictes.

Roma va arribar a l'Alt Tribunal català acusat per la Fiscalia d'elaborar documents falsos per justificar l'aprovació en Ple municipal de la venda dels terrenys a l'empresa Tejidos Decorativos S.L., i per aconseguir inscriure aquest tràmit al registre de la propietat sense l'aprovació del Departament de Governació. Tot això, mantenia el Ministeri Fiscal, amb total coneixement, de manera que se li demanaven quatre anys i set mesos de presó, una multa de 2.400 euros i inhabilitació en el càrrec públic durant vuit anys i mig.

Davant de tot això, i després de prendre declaració durant el judici, tant a l'alcalde, com als regidors, membres de l'oposició, de l'empresa i treballadors de l'Ajuntament, el jutge ha decidit desestimar l'acusació i declarar la lliure absolució dels tres acusats, ja que els fets que se'ls adjudicaven s'han pogut rebatre. En primer lloc, el magistrat considera “provat” que va ser al Ple municipal del 13 de desembre del 2000 i no al del 12 de març del 2001 quan es va aprovar per unanimitat la venda de la parcel·la: “Sota jurament, els regidors van declarar haver votat a favor”. D'aquesta manera, el motiu del segon plenari va ser, simplement, “les condicions de finançament de l'acord de la venda”. Pel que fa a l'import de la transacció, el jutge afirma que va ser fixat per un treballador de l'Ajuntament, en cap cas per l'alcalde o en sessió plenària, i que la valoració va ser “segons el cadastre” i el valor patrimonial. 

En referència a la inscripció de la compravenda al registre de la propietat, el magistrat no veu indicis de falsedat documental i recull que “es va fer l'oportuna comunicació i autorització per la venda directa al Departament de Governació”. Com que aquest no va retornar contestació en els propers 30 dies, “es va entendre el silenci com a positiu”. 

Satisfacció

Davant de la resolució positiva per a l'alcalde, Roma s'ha mostrat “satisfet”, ja que es tracta d'una qüestió que, segons ell, no hauria d'haver arribat mai als tribunals. En aquest sentit, considera que la sentència és una demostració que l'Ajuntament sempre ha actuat “en defensa dels interessos de la comunitat”, malgrat els “intents de desprestigiar, acusar i fer planar dubtes sobre l'equip de govern o el secretari d'aquell moment”. “És lamentable voler judicialitzar la vida política d'un poble petit com el nostre”, ha manifestat, tot i que s'ha congratulat que finalment “s'hagi fet justícia”.