Multitudinari comiat a l'exalcalde Agustí Ferrer, berguedà «de soca-rel» i enamorat de la ciutat i la Patum

L'església parroquial de Santa Eulàlia de Berga s'ha omplert de gom a gom aquest dissabte amb motiu del funeral, amb familiars, companys, amics, una àmplia representació del consistori i presència dels exalcaldes de la ciutat

30 de març del 2019
Actualitzat el 31 de març a les 0:40h
L'església de Santa Eulàlia s'ha omplert a vessar amb motiu del funeral d'Agustí Ferrer.
L'església de Santa Eulàlia s'ha omplert a vessar amb motiu del funeral d'Agustí Ferrer. | Pilar Màrquez Ambròs
L'església parroquial de Santa Eulàlia de Berga s'ha omplert de gom a gom aquest dissabte amb motiu del funeral de l'exalcalde Agustí Ferrer Gasol, que va ser batlle entre 1987 i 1991. La missa oficiada per mossèn Josep Maria Vila Gangonells ha aplegat els familiars d'Agustí Ferrer, amics, companys i veïns. Entre els assistents, hi ha hagut una àmplia representació del consistori de Berga, amb l'alcaldessa Montse Venturós al capdavant, i una majoria de regidors del govern i de l'oposició. A la missa també s'hi han pogut veure els exalcaldes Ramon Camps, Jaume Farguell, Juli Gendrau i Josep Maria Badia. 

Abans de l'ofici, el macer de l'Ajuntament de Berga ha encapçalat la marxa que ha passat per la plaça de Sant Pere de Berga fins a l'església de Santa Eulàlia i que ha acompanyat el fèretre, que duien agents de la policia local i treballadors del consistori, en l'entrada al temple. L'esposa, Antònia, filles, Marta i Anna, germans, nets d'Agustí Ferrer han estat acompanyats d'una gentada que els ha volgut acompanyar en el sentiment de pèrdua i en el record a un home molt popular i conegut. 

Al funeral s'hi han pogut veure persones reconegudes com el director del programa 30 Minuts de TV3, Carles Solà; i l'arquitecte de la Sagrada Família, Carles Farràs. 
 
L'Agustí de Cal Ros va encapçalar la llista batejada com a Alternativa Berguedana Independent (ABI) el 1987 i va prendre la possessió com a batlle el 30 de juny d'aquell mateix any. Va desenvolupar el càrrec durant un mandat que va deixar encarrilats projectes importants per a la ciutat com la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, el Centre Cívic o el pavelló d'esports. Va morir divendres al migdia a causa d'un càncer, després que ja fes temps que la seva salut era delicada. Durant la missa, mossèn Vila ha recordat la seva figura com a alcalde i com a persona que ha deixat petjada a la ciutat.
 

El fèretre abans d'entrar a la parròquia de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


També ha parlat d'Agustí Ferrer com un amant de la Patum i la gastronomia i ferm convençut de la defensa del país. "Era un entregat als seus, al poble i a la ciutat", ha afirmat el mossèn. "D'arrel, de soca-rel i d'ànima berguedana", ha glossat. 

Membre d'una llarga nissaga berguedana, delegat de Caixa de Manresa, mestre i un berguedà fidelment enamorat de la Patum i del barri vell, on ha viscut tota la vida. Les persones que han assistit al funeral han pogut recordar-lo en aquests múltiples papers que convertien Ferrer en una persona molt reconeguda a la capital berguedana i que abastava tot tipus d'àmbits culturals i socials. Mossèn Vila ha plasmat en la seva homilia que ara Agustí Ferrer podrà gaudir sempre de la joia i la plenitud que durant uns dies a l'any li atorgava la seva passió per la Patum i el salt de Plens. 

Els presents també han pogut tenir-lo present com a escriptor. Perquè abans d'acabar la missa s'ha entregat un recordatori amb un text escrit pel propi Agustí Ferrer. "Per l'Antònia he guardat un pou inesgotable d'amor. Per les filles, dos grapats de terra que encara sagna i el crit potent d'independència. Als meus nets - ells la viuran - els confio el combat: la vida o la mort", versa el text titulat 'Llegat, a tots els de casa'. 

Germà del pintor Joan Ferrer, Agustí Ferrer era un apassionat de la literatura, i participava cada any en el concurs de garrofes de la Farsa per als Pastorets. De fet, va ser la primera persona que va guanyar el certamen satíric. A més, Agustí Ferrer va ser impulsor de les Jornades Micològiques de la Festa dels Bolets, i va publicar "La Taula Amiga" d'Edicions de l'Albí, un llibre de narracions gastronòmiques.

"El Cant dels Ocells" que es toca cada dia a la plaça de Sant Pere ha sonat a les 7 des de l'orgue de l'església, amb l'organista Joan Casals. Un fet que mossèn Vila ha volgut destacar durant la missa per l'amor i les conviccions al país que tenia Agustí Ferrer. A l'inici i al final del funeral les notes de Rèquiem de Mozart han acompanyat els assistents. A la sortida de l'església també s'ha pogut sentir el repic del Tabal. 
 

Un dels moments de l'ofici. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El macer i regidors en la marxa fins a l'església de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a