El consell comarcal presenta als alcaldes un pressupost de 23,3 milions, «el més alt de la història»

La partida d'inversions és de 8,2 milions i hi inclou actuacions que s'han licitat els últims mesos i que disposen de subvencions del FEDER i partides necessàries per acabar d'implantar el nou sistema de residus

28 de març del 2019
Actualitzat a les 19:42h
Consell d'Alcaldes del Berguedà.
Consell d'Alcaldes del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
El Saló La Flor de la Pobla de Lillet ha acollit aquest dijous una nova sessió del Consell d'Alcaldes del Berguedà on s'ha presentat el pressupost del consell comarcal per 2019. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat que els comptes d'enguany per l'actual exercici fixen un pressupost ordinari de 23,3 milions d'euros, doblant gairebé els de 2018 que van ser de 14,8 milions i convertint-se així "en el més alt de la història" de l'ens.

La partida d'inversions de l'exercici és de 8,2 milions. En aquest sentit, Josep Lara ha detallat que l'increment del pressupost es deu al fet que el consell comarcal ha aconseguit un nombre major d'ajudes i subvencions d'administracions supracomarcals. Els comptes inclouen, per tant, inversions ja contemplades en el marc dels fons FEDER o els plans de foment del turisme local de la Diputació de Barcelona. "Hi ha un increment substancial del 50% en el pressupost que dona una idea del volum que està agafant al consell comarcal, de la tasca que estem fent conjuntament amb tots els ajuntaments, i de totes les subvencions que estem aconseguint fent la feina ben feta i entre tots plegats", ha dit Lara.

A la partida d'inversions reals s'hi inclouen actuacions que s'han licitat els últims mesos com la reconstrucció del Teatre de Viladomiu Nou per 711.474,74, la rehabilitació del Xalet del Catllaràs per 543.853,12 euros o la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons per 200.000 euros.
 

L'alcalde de la Pobla de Lillet, amfitrió del Consell d'Alcaldes, al Saló La Flor. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


També hi ha inversions relatives a la consolidació del nou sistema de residus porta a porta i sobre la gestió de deixalles. La inversió més important és la de 4,5 milions d'euros de la planta de triatge i compostatge, sumant-hi 150.000 euros de la compra dels terrenys, i també s'hi inclouen projectes com el que preveu la inversió de 400.000 euros per a les àrees tancades dels càmpings del porta a porta i un de 450.000 euros de la nova fase de l'abocador. Es continuarà, d'altra banda, amb la inversió en camins, doblant-la i elevant-la a 534.970,54 euros. 

Els comptes introdueixen una partida destinada a pressupostos participatius en el marc d'educació i incrementa la plantilla amb un nou enginyer funcionari, a més de desenvolupar un pla de formació per a tots els treballadors. 
 

Intervenció del president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, David Saldoni. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un dels aspectes destacats és que es manté la línia de crèdit adreçada als ajuntaments dotant-la de fins a 1 milió d'euros. 

El pressupost està previst que s'aprovi en el proper ple del Consell Comarcal del Berguedà, que es farà el proper 10 d'abril. "Sempre costa tancar els números perquè ja sabeu que gestionem 31 municipis", ha explicat Lara respecte al fet que els comptes per enguany no s'hagin presentat fins aquest moment. "D'altres anys, el mateix dia del Consell d'Alcaldes, fèiem ple per aprovar el plec, però pensem que és molt més interessant que els alcaldes avui tinguin el pressupost a la mà, el puguin treballar i se'l puguin mirar, per si volen fer-hi esmenes o propostes", ha afirmat Josep Lara. 

El president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, David Saldoni, ha donat durant la reunió una explicació detallada de les funcions de l'ens, així com dels serveis que ofereix als ajuntaments. 
 

Consell d'Alcaldes del Berguedà al Saló La Flor de la Pobla. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Millora de la mobilitat

El pressupost per a 2019 incrementa la dotació econòmica per millorar la mobilitat de les persones. El vicepresident i conseller comarcal Abel García ha detallat que "estem molt capficats en intentar arrelar els nostres joves a la comarca, i per això hem sol·licitat noves línies de transport a la Universitat de Vic i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per facilitar que els joves que es desplacen a aquesta universitat, puguin anar i tornar de manera fàcil". 

També es vol apostar per facilitar les línies de transport que aniria des de Manresa a Bagà per facilitar el trasllat als joves al nou grau superior el cicle formatiu de grau superior d'Ensenyament i Animació Socioesportiva de l'Institut Alt Berguedà. A més, s'endegaran dos projectes pilot vinculats al transport de la demanda a la Vall del Pedraforca i a la Vall de Lillet destinada a turistes. 

Abel García també ha dit que als comptes hi ha referendada una línia d'inversió destinada als municipis per habilitar aparcaments per a la camperització on hi podran estacionar aquest tipus de vehicles. "El que volem és continuar la línia que hem fet a l'estació de trail, apropar i millorar aquest tipus de turisme, facilitant càrrega elèctrica, hídrica i buidatge de químics", ha afegit García.