Climent Forner rebrà el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà

El jurat ha destacat la gran qualitat de les candidatures presentades, "fet que demostra la bona salut de la cultura de la comarca i la bona línia en la qual es troba el certamen"

27 de març del 2019
Actualitzat a les 18:14h
Mossèn Climent Forner, premi d'Honor a la Cultura del Berguedà 2019.
Mossèn Climent Forner, premi d'Honor a la Cultura del Berguedà 2019. | Consell Comarcal del Berguedà
El jurat dels Premis de Cultura del Berguedà ha nomenat a mossèn Climent Forner com a Premi d'Honor de Cultura del Berguedà del 2019. El jurat n'ha valorat, sobretot, l'extensió i transcendència de la seva obra, així com la qualitat i la visió del món. "Ha estat i continua essent un referent literari que ha exercit de banderer de la cultura berguedana arreu de Catalunya", n'han explicat. A Climent Forner se li farà entrega del guardó dissabte en la segona edició dels Premis de Cultura del Berguedà, al Monestir de Santa Maria de Serrateix. Pren així el relleu de Ramon Viladés, Premi de Cultura del Berguedà 2018.
 
Nascut a Manresa el 1927, de mare berguedana, Climent Forner va establir-se a la capital del Berguedà el 1936. Va ingressar al Seminari de Solsona el 1940, en un moment en què l'Església es refeia de les dures ferides de la Guerra Civil. Al Seminari va posar els fonaments de la seva formació, amb mestratges destacats, com el d'Antoni Palou, Ricard Penina i Josep Pont i Gol.
 
Forner va ser ordenat sacerdot el 1952 al Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona. Des de ben aviat inicià una reeixida vida literària, que inclou un reguitzell de premis que l'avalen, entre els que cal destacar la Viola d’Or als Jocs Florals de Barcelona, una bona colla de distincions a diversos Jocs Florals arreu del país i destacadament als 50 i 75 aniversari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.

La seva producció abasta, a part de les seves obres en prosa i poesia, textos seus en antologies, altres en col·laboració, traduccions, i encara algunes d'inèdites, que en conjunt sobrepassen el mig centenar. Una aportació molt remarcable a la cultura catalana. En l'àmbit berguedà ha estat un promotor destacat de les activitats literàries i ànima del "Grup de Viver". Així mateix, va impulsar la Biblioteca d'Autors Berguedans, amb una producció notable, que aspira a posar a l'abast dels ciutadans i ciutadanes de la comarca les millors obres del literats berguedans de tots els temps, i que ha editat ja un bon nombre de volums, a més de la revista Quadern de Viver, i l'edició del goigs marians de tot el bisbat.
 
Té notables distincions cíviques, entre altres fill adoptiu de Navàs, de Viver i Serrateix i també de Berga, a més medalla d'or d'aquesta ciutat. Va rebre el quinzè premi Jaume I d'Acció Cívica i li va ser concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
 
17 candidatures presentades, una xifra a l'alça
 
Per a l'edició d'enguany dels Premis de Cultura del Berguedà, s’han rebut un total de 17 candidatures per a les tres categories del certamen: quatre per al premi d’honor, sis per al premi a la creació artística i set per al premi a la difusió cultural.

El jurat ha destacat la gran qualitat de les propostes presentades, "fet que demostra la bona salut de la cultura de la comarca i la bona línia en la qual es troba el certamen", apunten fonts consultades. Els guanyadors de les dues categories restants es donaran a conèixer a l'acte d'entrega de premis d'aquest dissabte dia 30. El jurat ha estat format per Xavier Pedrals, Toni Puig, Janina Vilana, Lluís Vall i Anna Maria Serra.
 
Una entrega de premis que vol trencar motlles
 
Dissabte 30 de març, a les 7 de la tarda, al Monestir de Santa Maria de Serrateix, tindrà lloc l'entrega de premis del certamen. Aquest acte està concebut per donar una presència i importància especial al monestir, i oferirà als espectadors la oportunitat de descobrir-lo des d'una perspectiva nova. Els encarregats de concebre'l han estat els i les membres de Tràfec Teatre, una companyia berguedana que es troba en plena forma, fent representacions dins i fora del país i rebent reconeixements arreu.