El projecte per enllestir la urbanització dels Pedregals veu la llum al final del túnel

La Junta de Govern Local ha acordat l'aprovació inicial del projecte aquest mes, un pas important perquè un cop superat el període d'al·legacions, per fi podran licitar-se les obres pendents

27 de març del 2019
Actualitzat a les 12:03h
Urbanització dels Pedregals.
Urbanització dels Pedregals. | Google Maps
La Junta de Govern Local ha aprovat inicialment la modificació del projecte d'urbanització dels Pedregals, segons ha pogut saber NacióBerguedà. El projecte ha sortit a exposició pública pel període d'un mes. És un pas important perquè, un cop superat el període d'al·legacions, les obres que hi ha pendents d'executar per enllestir la urbanització d'aquest sector per fi podran licitar-se. Així ho ha valorat a aquest diari l'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Oriol Camps. "Estem molt satisfets perquè portem tres anys treballant-hi", ha afirmat el regidor. 

Oriol Camps assegura que "seria un èxit" treure-ho a concurs abans d'acabar el mandat.  "Si això es pogués fer així, en el període postelectoral el concurs podria consumir tràmit i no quedaria aturat", ha plantejat Camps. 

Les obres d'urbanització dels Pedregals van començar el febrer de l'any 2009 i s'havien d'haver acabat un any més tard, però es van aturar. Es tracta d'uns treballs que van quedar definitivament parats el 2013 per impagaments, agreujats per la crisi del sector del totxo, i que fins ara han estat una de les grans assignatures pendents de la ciutat. 

Els treballs d'urbanització executats pugen als 2.395.000 euros. Però falta per fer-hi paviments, moviments de terres i treballs relacionats amb el subministrament elèctric. De manera que el pressupost d’execució de l'obra que ha de reactivar ara l'actuació als Pedregals és de 1.629.159,94 euros IVA inclòs, i el període d'execució de 9 mesos. El projecte actual actualitza els preus de l'obra que havien quedat desfasats. 

"Està molt més acabada del que pugui semblar", ha afirmat Camps. "La part d'urbanització està molt feta: tot el que és clavegueram, conductes d'enllumenat, entre altres, està fet. És veritat que s'han espatllat coses, però el projecte actual ja inclou les reparacions", ha manifestat el responsable de la cartera d'Urbanisme. "Els moviments de terres estan pràcticament acabats, s'ha de tocar la part de dalt amb excavació, però la urbanització està executada aproximadament en un 70%", ha expressat.

En paral·lel, els serveis tècnics estan acabant de fer la reparcel·lació, "que ha de marcar el repartiment de la despesa entre tots els propietaris", ha dit Camps. Es tracta d'un procediment que es realitza justament perquè el projecte registra canvis respecte a l'original, i que s'està treballant en un segon expedient.

En el seu moment, l'Ajuntament de Berga va plantejar aquesta urbanització, de forma que les despeses s'havien de pagar entre els 26 propietaris i el consistori actuava de promotor. "És una fórmula que és interessant per un ajuntament quan t'interessa urbanitzar una petita àrea per construir-hi un equipament, però no té cap sentit haver-ho fet d'aquesta manera en una zona que és de xalets", ha reflexionat Camps.

"Hi havia molts veïns que en el seu dia no ho volien urbanitzar, quan això va decidir-se tirar endavant fa anys, es va fer contra l'opinió de molta gent", ha recordat Oriol Camps. La prolongació dels Pedregals havia de servir per consolidar el creixement de la ciutat amb usos residencials amb la construcció de cases unifamiliars. 

A hores d'ara, encara hi ha propietaris que no han pagat les obres pendents realitzades. Però aquestes es cobraran als veïns pel procés de constrenyiment, és a dir, d'embargament i subhasta dels terrenys. "S'hauran de licitar les obres que queden i, a partir d'aquí, cobrar als propietaris, no es pot fer res més", ha exposat Oriol Camps.

Dues empreses en una dècada

El projecte dels Pedregals ha tingut dues empreses executores. La primera, Emcofa va presentar suspensió de pagaments, després d'haver alertat ja que havia de deixar l'obra perquè no cobrava. "Quan ja s'estaven realitzant els treballs, va haver-hi impagaments dels propietaris i l'Ajuntament de Berga va trobar-se que no tenia diners per pagar les obres", ha detallat Camps. La segona, Àrids Romà, a qui s'havien subrogat els treballs, va deixar les obres paralitzades el 2013, també per impagaments. Va ser el juny de 2017 que el ple de Berga va aprovar finalment l'extinció i liquidació del contracte administratiu amb Àrids Romà, deixant la porta oberta a un nou concurs. 

El fet que les constructores abandonessin l’obra, va generar problemes als veïns de l'àrea, que ha de ser la prolongació del barri dels Pedregals i on hi ha unes poques cases. Els futurs carrers sense asfaltar, amb forats i de difícil accés han estat la imatge d'aquesta zona l'última dècada. 

Moure endavant el projecte ha estat complex per l'equip de govern, segons detalla Camps. "Quan vam entrar, el projecte que hi havia era el vell, que presentava força problemes, i l'obra encara estava adjudicada formalment amb l'última empresa que havia deixat les obres per falta de pagament", ha concretat. "El primer va ser rescindir el contracte amb aquesta empresa, que això ja va portar una feina important. Després encara es va haver d'encarregar la modificació del projecte i parlar amb Endesa per veure si ens farien posar una estació transformadora o no, un element que finalment no hi ha d'anar", ha explicat Camps. 

La nova llei de contractació també contempla que tots els projectes han de ser revisats pel Consell Comarcal del Berguedà. "No teníem el conveni signat amb el consell, i quan vam tenir-lo, van resoldre-ho relativament de pressa, però en aquest tràmit ens hi hem deixat també un mes i mig o dos", ha estimat Camps. En paral·lel, també hi ha hagut qüestions legals. "S'ha hagut de liquidar un contracte, s'ha hagut de fer un projecte nou, resoldre temes d'Endesa i qüestions patrimonials, a més de fer la reparcel·lació", ha resumit Oriol Camps. 
Arxivat a