Junts per Catalunya proposa crear la pedania de Merola

L'entitat local menor inclouria els nuclis de l'Ametlla de Merola, Cal Riera i Cal Vidal i masies disseminades de la zona, tal i com estava establert històricament, i contempla la figura de l'alcalde pedani

26 de març del 2019
Actualitzat a les 22:24h
L'alcaldessa pedania de Cornet, Susana Crespi, amb l'ametllà Andreu Torres i l'alcaldable de Junts per Catalunya, Araceli Esquerra.
L'alcaldessa pedania de Cornet, Susana Crespi, amb l'ametllà Andreu Torres i l'alcaldable de Junts per Catalunya, Araceli Esquerra. | Pilar Màrquez Ambròs
La candidatura de Junts per Catalunya a Puig-reig ha proposat crear la pedania de Merola, que inclouria els nuclis de l'Ametlla de Merola, Cal Riera i Cal Vidal, a més de masies disseminades de la zona. Una pedania és un lloc agregat a un municipi i que es troba regit per un alcalde pedani, que hi té jurisdicció. La cap de llista, Araceli Esquerra, ha explicat que l'objectiu és millorar la comunicació amb l'ajuntament a través justament de la figura de l'alcalde pedani, que faria el paper de representant electe dels veïns i veïnes i que tindria comunicació directa amb l'alcalde o alcaldessa de Puig-reig.

"La pedania de Merola prové històricament, no ens l'hem inventat nosaltres, agafem aquest plantejament perquè volem que les colònies se sentin més unides a Puig-reig, i que a l'inrevés també hi hagi aquesta unió", ha expressat Esquerra davant d'una vintena d'ametllans. El municipi de Merola va integrar-se a Puig-reig a mitjan segle XIX a través d'una pedania, una entitat local administrativa menor que es vol recuperar. 

"Ens agradaria molt fer tot el possible perquè les colònies se sentin molt més integrades al nucli de Puig-reig, que no se sentin soles,  i això s'ha de fer canviant coses com aquesta", s'ha mostrat convençuda Araceli Esquerra. En aquest sentit, l'alcalde pedani de Merola representaria l'Ametlla de Merola, però també de Cal Riera i Cal Vidal a l'Ajuntament de Puig-reig, per tal que la comunicació fos molt més fluïda amb l'administració local i per agilitzar les reclamacions dels veïns d'aquesta zona quant a manteniment dels seus carrers i places, però també a l'hora de posar sobre la taula projectes necessaris pels nuclis de la pedania. 
 

Andreu Torres i Araceli Esquerra durant la xerrada amb els veïns i veïnes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els veïns escollirien l'alcalde pedani cada quatre anys, coincidint amb les eleccions municipals. "Si davant de casa tinc tres rajoles trencades, no hauria d'anar a fer la instància a l'ajuntament, els veïns de Merola podrien parlar amb l'alcalde pedani que se n'encarregaria perquè tindria comunicació directa amb l'alcalde i els regidors", ha concretat Esquerra. El representant electe de Merola també podria decidir, d'acord amb els ciutadans de la pedania, la distribució del pressupost anual que s'assigna a la zona. "S'hauria de fer un recompte del que, per exemple, gasta l'Ametlla de Merola en un any, i assignar una quantitat anual equivalent per conveni", ha afirmat Araceli Esquerra. A partir d'aquí, el batlle pedani tindria l'atribució d'autoritzar actuacions de manteniment, justificant a posteriori les despeses davant de l'ajuntament.

A més, es configuraria un consell de Merola, format pels presidents de les associacions de veïns que en fiscalitzarien i en guiarien la tasca. 
 

Assistents a la xerrada. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Per configurar la creació de la pedania de Merola seria necessari que els veïns i veïnes hi donessin llum verda i hauria de passar pel ple municipal de Puig-reig. L'ametllà Andreu Torres, de la llista de Junts per Catalunya a Puig-reig, és el candidat d'aquesta formació política per esdevenir alcalde pedani de Merola, si guanyen les eleccions. 

Una proposta diferenciada de l'entitat municipal descentralitzada

Aquesta proposta respon a una inquietud històrica del nucli de l'Ametlla de Merola que va fer que en els comicis de 2015 fins i tot s'arribés a parlar d'esdevenir una entitat municipal descentralitzada, una aspiració que l'actual equip de govern va descartar perquè el nucli no compleix els requisits necessaris, ja que comporta un procés molt més complex que el de la pedania. 

En la presentació de la proposta als veïns de l'Ametlla de Merola, Junts per Catalunya a Puig-reig va voler exposar el cas de Sallent amb les pedanies de Cabrianes i Cornet, motiu pel qual també va intervenir a la xerrada l'alcaldessa de la pedania de Cornet, Susana Crespi. 
 

Mapa de municipis i entitats locals menors de la zona al segle XIX. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a