Berga reconeix l'obra de Josep Fornell dins del cicle de conferències «Plomes que ens han precedit»

La sala de plens ha acollit recentment l'acte de presentació del llibre "Ones de nit i d'argent" de l'Editorial l'Albí que recull el seu treball poètic

Redacció
26 de març del 2019
Actualitzat a les 14:53h
Presentació del recull de poemes de Josep Fornell.
Presentació del recull de poemes de Josep Fornell. | Cedida
Berga ha acollit recentment l'acte de presentació del llibre "Ones de nit i d'argent" del berguedà Josep Fornell i Vilella (Berga 1898 - 1964), poeta, polític i activista cultural, que va a dur a terme una tasca important en el camp de la música i del teatre durant els anys trenta, a partir de la proclamació de la República, l'any 1931, també com a membre de l'Ateneu Catalanista Republicà de Berga i militant d'ERC. 

L'acte, que ha servit per homenatjar l'autor, s'ha inclòs com a part del programa que ha confeccionat el departament de Cultura de la Generalitat de cara a Sant Jordi 2019, sota el títol "Plomes que ens han precedit", dedicat a escriptors de les comarques de la Catalunya Central que cal conèixer. Amb aquesta conferència a càrrec de Jaume Huch, escriptor i editor, va encetar-se aquest cicle de conferències al territori.

Fornell va formar part de la candidatura del Front Únic d'Esquerres que va guanyar les eleccions municipals de 1934. Per aquest motiu, com a regidor del consistori berguedà, va ser detingut arran dels Fets del sis d'octubre. Exiliat a França, va formar part de l'Agrupació de berguedans a l'exili. No va poder retornar a Catalunya  fins al mes de setembre de 1948. Durant els anys cinquanta i principis dels seixanta va publicar alguns poemes a la premsa local i, també, en dues sèries de postals, amb fotografies de Josep Deseuras. Va morir a la seva ciutat l'any 1964, a l'edat de 65 anys.
 
Després d'un llarg període, el projecte per editar-ne un llibre que recollís la seva obra poètica va arribar recentment a bon port i s'ha traduït amb l'obra "Ones de nit i d'argent" d'Edicions l'Albí. L'acte de presentació a Berga es va fer divendres passat a la sala de plens de l'ajuntament, que va omplir-se del tot i va ser un acte de reconeixement a una persona que va patir, conjuntament amb la seva família, la repressió de l'Estat "i que se'ns fa present, més que mai, amb els presos polítics i els exiliats que també la pateixen avui pel mateix motiu", segons han defensat fonts d'Òmnium Berguedà. 
 
 
Arxivat a