Berga promou una consulta ciutadana per a l'elaboració del reglament d'horts urbans

El futur espai d’horts preveu la creació d'unes 60 parcel·les d'uns 50 metres quadrats cadascuna

Redacció
26 de març del 2019
Actualitzat a les 11:24h

Espai destinat als horts urbans de Berga. Foto: Aj.Berga


L'Ajuntament de Berga ha obert a la ciutadania la consulta pública prèvia per a l'elaboració del Reglament de Règim d'Ús i Funcionament dels Horts Urbans de titularitat municipal. La consulta té l'objectiu de recollir l'opinió dels veïns i veïnes, així com de les entitats afectades per la futura norma que permetrà regular el funcionament dels horts que es pretenen posar en marxa en uns terrenys de titularitat municipal situats al carrer Guillem de Berguedà, sota el pavelló d'esports. Aquest futur espai d’horts preveu la creació d'unes 60 parcel·les d'uns 50 metres quadrats cadascuna. El projecte preveu també espais d'emmagatzematge d'eines, espais de gestió de residus (compostadors), una zona de reunió i descans i un espai de jocs infantils. A més, les parcel·les estaran connectades a una xarxa de reg centralitzada.
 
En què consisteix el projecte d’horts urbans? 
 
Els horts urbans són espais agrícoles de titularitat municipal dedicats al correu de productes o aliments per a l'autoconsum. Es tracta d'espais que promouen la sobirania alimentària, però també són espais inclusius, de relació i cooperació, d'aprenentatge i terapèutics. Tanmateix, els horts urbans són recintes vinculats al foment de la cultura mediambiental a través del desenvolupament de bones pràctiques relacionades amb l'agricultura ecològica, la biodiversitat i la gestió dels recursos i els residus. Per tot això, el reglament preveu que una part de les parcel·les es destinin a entitats socials i educatives, mentre que la resta de parcel·les es destinaran a particulars. 
 
El text també recull el temps estimat de la cessió de les parcel·les, que es preveu que sigui de tres anys, mitjançant l'abonament d'una taxa d'ús de l'espai. L'Ajuntament de Berga habilitarà la infraestructura necessària per desar les eines i realitzar el compostatge. Per optar a l'adjudicació de les parcel·les caldrà ser major d'edat i formalitzar la sol·licitud en el període que es determini quan el text del reglament hagi estat aprovat i validat pel plenari municipal. 
 
Consulta pública prèvia per a la realització de suggeriments 
 
Les persones interessades en fer aportacions i suggeriments sobre la matèria hauran de ser majors de 16 anys. Per fer-ho, caldrà accedir a l’apartat "Participació ciutadana en projectes normatius" al web municipal. En aquesta secció, els usuaris i usuàries podran consultar i descarregar el document de síntesi de la iniciativa normativa que inclou els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar mitjançant l'elaboració del Reglament de Règim d'Ús i Funcionament dels Horts urbans de titularitat municipal. En aquest apartat també hi apareix l'enllaç al formulari d'instància genèrica que cal completar amb les aportacions corresponents. El termini per a la presentació de les instàncies de forma presencial o telemàtica estarà obert fins al 8 d'abril de 2019.
 
Un cop hagi finalitzat el període establert per a la realització de la consulta pública prèvia, la comissió d'estudi formada per tècnics i tècniques municipals i representants de les diferents formacions polítiques del consistori berguedà, es reunirà per valorar les aportacions recollides i incloure-les, si s'escau, en el text definitiu del reglament
Arxivat a